Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rallye Dakar, 10. etapa: Loprais snížil ztrátu na 3. místo

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Závodníci vyrazili na druhou maratonskou etapu a vrátili se z Chile zpět do Argentiny. Cíl v Buenos Aires se blíží…

Joan Barreda opět zazářil a do Salty dojel s nejrychlejším časem před krajanem Comou a po posledních smolných dnech si opět vychutnal etapové vítězství. I Katařan Al-Attiyah si připsal další vítězství a upevnil své vedoucí postavení.

Motorky

Etapu, která vedla v nadmořské výšce více než 3 600 metrů nad mořem, nejlépe zvládl Španěl Barreda, který v posledních dnech závodu ztratil naděje na vítězství v soutěži. Přesto byl odhodlaný ukázat všem, že je jeden z nejtalentovanějších jezdců na startovním poli a přijel si už pro své třetí etapové vítězství. Nechal za sebou i krajana Comu, který skončil druhý, ale v celkovém pořadí zůstává i nadále. Barredu vítězství v etapě posunulo v celkovém pořadí na 15. místo.

Průběžné pořadí: 1. Coma (Šp./KTM), 2. Goncalves (Portug./Honda),3. Quintanilla (Chile/KTM).

Pozici české jedničky mezi motorkáři, kteří měli na programu druhou maratonskou etapu s cílem v bivaku v Andách, potvrdil Ondřej Klymčiw. Zajel 24. čas a celkově se drží na solidním 21. místě. Ve třetí desítce pořadí jsou i David Pabiška (30./celkově 26.) a Milan Engel (27./celkově 29). Jan Veselý dokončil etapu 51., celkově mu patří 43. příčka.

Čtyřkolky

Včera to byl jihoamerický den. Pro své druhé etapové vítězství si dojel Sanabria Galeano z Paraquaye, jen 3´10´´ za ním byl v cíli Argentinec Gonzalez Ferioli a na třetím místě se poprvé umístil další Jihoameričan, Nosiglia z Bolívie.

371 km dlouhou rychlostní zkoušku tentokrát až jako čtvrtý zvládl Polák Sonik, který ale zůstává v celkovém pořadí první s obrovským náskokem před druhým Feriolim. Už ho na jeho cestě za vítězstvím v Buenos Aires nemůže skoro nikdo ohrozit, etapu totiž nedokončili jeho největší rivalové Chilan Casale a Lafuente z Uruquye, v celkovém pořadí ještě po 9. etapě byli na 2. a 3. místě!

Průběžné pořadí: 1. Sonik (POL/Yamaha), 2. Gonzalez Ferioli (ARG/Yamaha), 3. Nosiglia (BOL/Honda).

Auta

Nasser Al-Attiyah je opravdový šampión. Už od druhé etapy Rallye Dakar je vedoucím mužem své kategorie. Každou etapu jede naplno a včera si do argentinské Salty přijel už pro čtvrté etapové vítězství. Jen 1:35 minuty za ním dorazil Orlando Terranova. Třetí byl v cíli i celkově třetí Yazeed Alrajhi.

Průběžné pořadí: 1. Al-Attiyah (Katar/MINI), 2. De Villiers (JAR/Toyota), 3. Al Rajhí (Saud. Ar./Toyota)

Kamiony

Pouhých 49 vteřin! To byl včerejší rozdíl ve výsledcích mezi prvním Nikolaevem a druhým Mardeevem. V celkovém pořadí zůstává první Rus Mardeev, jeho krajan a týmový kolega Nikolaev na něj ztrácí asi 13 minut. Už s větším odstupem za vedoucí dvojicí je i po skončení 10. etapy Rus Karginov, kterému se etapa moc nepovedla a patří mu až 14. příčka. Toho využil Aleš Loprais, který stáhl Rusův náskok a zůstává celkově čtvrtý.

Obsadil v desáté etapě Rallye Dakar čtvrté místo a zhruba o třetinu snížil ztrátu na průběžně třetího Andreje Karginova, který byl dnes o 18 minut pomalejší než český pilot. Na celkové čtvrté příčce zaostává Loprais za ruským rivalem o necelých 40 minut.

Martin Kolomý dojel na 25. místě, celkově klesl z 6. na 7. místo, Tomáš Vrátný byl v cíli 19., celkově mu zůstává 14. příčka.

Průběžné pořadí: 1. Mardějev, 2. Nikolajev, 3. Karginov (všichni Rus./Kamaz).

Lopraisovy vodní hrátky

Návrat Rallye Dakar na argentinské území poznamenaly bouřky a prudké deště. Bivakem v Saltě dokonce protékala říčka, která se rozlila do několika velkých jezer. Přesto se desátá etapa v horách odjela. A Aleš Loprais jedoucí s Manem při ní oživil naděje na třetí místo. Ztrátu jedné hodiny stáhl na čtyřicet minut.

„Měli jsme jednu drobnost, kdy jsme ve 140 kilometrech vletěli do vody, já jsem nechtěl ubrat, i když vím, že voda je nebezpečná a může spoustu věcí potrhat. Tak nám potrhala zadní blatník a kousek nástavby a hrozil defekt. Já jsem rozhodl zastavit, mechanik vyběhl a ten vnitřní blatník jsme utrhli a pokračovali jsme dál. Stálo nás to nějaké dvě nebo tři minutky, mohli jsme být ještě dál – na tom etapovém pódiu. Je z toho aspoň etapová brambora a důležité je, že jsme předjeli Karginova. Stáhli jsme na něj 20 minut, takže šance na stupně vítězů je, i když je to hodně na krev.“

Stihl déšť posádku Aleše Lopraise i v etapě závodu? A jak si nejrychlejší českých pilot kamionu na Dakaru věří do dnešní etapy? Dozvíte se na webu Zelené vlny Radiožurnálu.

Autor: Jan Říha

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)