Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault a Nissan se nechají hlídat zvenčí

Michal Fokt
Diskuze (0)
Japonská a francouzská automobilka založily nezávislou společnost, která bude dohlížet nejen na společné aktivity těchto firem, ale i na ty individuální.

Japonská a francouzská automobilka založily kontrolní orgán, který bude dohlížet na společné aktivity těchto firem.

Společnost registrovanou v Nizozemí vlastní obě značky rovným dílem a důvodem jejího vzniku je ochrana aliance před převzetím jí, nebo jedné ze zúčastněných firem konkurencí. Tato nezávislá supervizorská společnost je hlavní součástí struktury seskupení Renault-Nissan, a její základy byly položeny na konci října 2001. Zahájení její činnosti se očekává v průběhu příštího roku.

Hlavním úkolem nového „hlídacího psa“ bude dohlížet na operace aliance a vyhodnocovat je, o jeho dalších pravomocích však dosud není nic známo. Bude však s největší pravděpodobností varovat před takovými kroky, které by mohly ohrozit stabilitu aliance, čehož by mohla využít konkurence k získání kontroly nad Renaultem, či Nissanem.

Kromě odborníků ve vedení Renaultu a Nissanu tak budou v Nizozemí pracovat ještě další analytici a specialisté - víc hlav přece víc ví...

Michal Fokt
Diskuze (0)