Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Mégane RS: Skutečný vs. virtuální řidič na závodním okruhu

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Dnešní závodní hry jsou prakticky simulací reality. Zajímavé je ovšem srovnání, jak si povedou skutečný a virtuální závodník na okruhu.

Doby prvních Test Drivů, formulí od Accolade a legendárních Stunts jsou dávno pryč, byť si je někteří z nás možná ještě občas pustí a zavzpomínají. Moderní hry jsou realistické. To se snažila dokázat i společnost Viagame, švédský internetový obchod právě s hrami, který působí v celé Skandinávii a Pobaltí. Vybrala si k tomu francouzské auto, konkrétně Renault Mégane RS 265, navíc v limitované edici Red Bull Racing RB8. Připomeňme, že ostrá předokolka má pod kapotou dvoulitrový čtyřválec s turbem o výkonu 195 kW, tedy 265 koní. Jelo se ve Španělsku na okruhu Catalunya a ze severu pocházeli akorát oba jezdci.

Virtualitu zastupoval Fredrik Brolin, skutečné závodníky pak Peter Ternström. Brolin nebyl vybrán úplně náhodou, stal se nejúspěšnějším z více než stovky kandidátů. Oběma šlo o to zajet jedno jediné kolo na trati poblíž Barcelony, tedy s pevným startem. Kdo vyhraje? Vtip je v tom, že Fredrik neseděl někde v kanceláři za stolem, ale přímo v autě na místě spolujezdce! Do méganu mu nainstalovali hardware od Asusu s devatenáctipalcovou obrazovkou a výbavičkou od Logitechu s označením G27, tedy konkrétně nezbytným volantem a pedály. Mimochodem, počítač dostal grafickou kartu Nvidia GTX68.

Akce nazvaná The Shotgun Driver nakonec skončila vítězstvím Fredrika Brolina. I když udělal v jedné ze začátek chybu a ta ho pochopitelně stála drahocenný čas. Tehdy se také jeho kolega vlevo za volantem dostal poprvé do čela. Ano, na začátku byl Fredrik mírně rychlejší. Ono je ale určitě těžké jet v autě a vnímat otřesy při jízdě přes obrubníky, které už jste před chviličkou na konzoli projeli.

Brolin si ovšem jízdu s modrým méganem užíval a dával to nepokrytě najevo. Nakonec svou ztrátu ještě stáhl a protnul cílovou čáru v čase 2:29,15 min. Ternström s černofialovým autem dosáhl 2:32,01, byl tedy o skoro tři vteřiny pomalejší! Fredrik měl navíc na startu virtuální grid girl a fotografa. Skutečné děvče na okruhu ovšem chybělo. Šampaňským na stupních vítězů si zastříkali oba, jen třetí do party na nejnižším stupínku jim chyběl.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Avatar - RWD
14. 1. 2014 15:11
hmm
Virtuální řidič byl v nevýhodě, protože jeho pozice na trase v obrazovce byla celou dobu jiná než skutečná kterou cítil z jízdy.
Jinak největší přínos měla informace o grafické kartě Nvidia GTX68 >:D