Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rinspeed XchangE: Autonomní koncept s originálním interiérem

Jan Mička
Diskuze (0)
Ženevský autosalon sice otevře brány až v březnu příštího roku, už nyní ale víme, co očekávat na stánku Rinspeedu.

Švýcarská společnost Rinspeed v minulosti několikrát dokázala svůj cit pro vývoj automobilů budoucnosti. Ať už se jedná o sofistikovanou techniku v obojživelném modelu Splash z roku 2004 nebo třeba záložní dobíjecí stanici Dock+Go pro Smart Fortwo, který se v Ženevě představil o osm let později, vždy se setkáme s pořádnou dávkou originality. Pro příští domácí autosalon si Rinspeed připravil opět něco speciálního, tentokrát ze světa autonomních vozidel.

S autonomním vozem se v podobě konceptu můžeme setkat například v portfoliu Nissanu. Elektrický model Leaf se již testuje a dosahuje skutečně přesvědčivých výsledků. Podobný model neunikl ani zájmu Rinspeedu, přestože se dá o jeho sériové výrobě jen těžko uvažovat. Kdo z nás by ale nechtěl alespoň jednou v životě vyzkoušet, jak se auto samo postará o dopravení na kýžené místo?

Autonomní koncept Rinspeedu se jmenuje XchangE a mimo to, že umí jezdit zcela bez zásahu řidiče, představuje originální pojetí interiéru. Vše je navrženo pro maximální pohodlí posádky, elektronická výbava co nejvíce zefektivňuje čas strávený na palubě. Během jízdy můžete surfovat po internetu, sledovat filmy, hrát hry, pracovat nebo prostě jen odpočívat. V podstatě je posádce dopřán stejný komfort, jako v business class zahraničních leteckých společností, vše se ale pořád odehrává na silnici.

Ani arzenál kamer a laserových senzorů, který hlídá pohyb auta na silnici, však nemusí být stoprocentní. Rinspeed proto umístil volant netradičně doprostřed přístrojové desky, kde nebude „vadit“ řidiči ani spolujezdci. Tyč řízení nehledejte, koncept XchangE totiž disponuje systémem steer-by-wire, který najdeme třeba v novém Infiniti Q50.

Šéf Rinspeedu Frank M. Rinderknecht je autonomním vozům velmi nakloněn, a věří, že pro posádku bude tato cesta atraktivnější než cestování vlaky či luxusními autobusy. Bohužel se ale zapomněl blíže zmínit o technice pohonného ústrojí. Prozatím tedy víme pouze to, že je koncept plně elektrický.

Jan Mička
Diskuze (0)