Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rover Streetwise – ne off-road ale on-road

Ondřej Láník
Diskuze (21)
Designem zapadá do nevelké skupiny osobních automobilů, z nichž byly odvozeny lehká SUV (Volvo XC 70, Audi Allroad Quattro,...). Jde o však především o image a dojem.

Na konci srpna začíná ve Velké Britanii prodej nového modelu Streetwise, který vypadá na první pohled jako SUV. Designem zapadá do nevelké skupiny osobních automobilů, z nichž byly odvozeny lehká SUV (Volvo XC 70, Audi Allroad Quattro,...). Jde o však především o image a dojem. Nové povrchové díly změnily design malého Roveru 25, ale pohon všech kol nečekejte. Sama automobilka nazývá Streetwise ne off-roadem, ale hlásí se k městským on-roadům.

Velká kola (15 nebo 16 palcová) a zvýšená světlá výška, spolu s mohutnými plastovými díly, dodávají malému Roveru image nezničitelnosti. Standardní jsou také střešní lyžiny, na které lze umístit sportovní náčiní, které se do malého auta nevejdou.

Jen čtyřmístný interiér, je vybaven samostatnými sedadly s výrazným bočním vedením. Pětimístné provedení je k dispozici na přání.

Streetwise bude v prodeji (ve Velké Británii) se zážehovým motorem 1.4 l (dvě verze 61 kW a 75 kW) a vznětovým přeplňovaným agregátem (73 kW), všechny s 5 stupňovou manuální převodovkou. Později bude nabídka rozšířena o zážehový motor 1.8 s převodovkou Stepspeed CVT.

Evropský trh s malými automobily v 90.letech prudce expandoval až na roční prodej 3,5 miliónu automobilů v Evropě. Při těchto počtech jsou stále vyhledávanějšími různé personalizace a úpravy existujících modelů a právě sem míří nový model. Tisková zpráva výrobce uvádí, že novinka je zacílena na mladou klientelu, která tak získá nevšední automobil do města se vzhledem SUV, ale bez drahého (a zbytečného) pohonu všech kol.

Ondřej Láník
Diskuze (21)