Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spy Photos: Peugeot 308 příjde dříve

Ondřej Láník
Diskuze (29)

Podle neoficiálních informací se nástupce Peugeotu 307 představí příští rok na autosalonu IAA ve Frankfurtu. Prototypy již krouží na testovacích okruzích a naši fotografové je už přitom zachytili.

Podle neoficiálních informací se nástupce Peugeotu 307 představí příští rok na autosalonu IAA ve Frankfurtu. Prototypy již krouží na testovacích okruzích a naši fotografové je přitom zachytili. Fotorealistická kresba ukazuje, jak by nový Peugeot mohl již za necelé dva roky vypadat.

Peugeot 308 byl nejprve naplánován až na rok 2008, ale prodej aktuálního modelu i uspíšené plány Volkswagenu přiměly PSA k představení nového modelu již za rok a půl na IAA ve Frankfurtu. Nejprve přijdou na trh karoserie se třemi a pěti dveřmi. Třídveřová verze však bude mít velmi sportovní charakter, připomínající svým tvarem spíše kupé.

Celková délka povyroste asi o 4 centimetry na 4,25 m, výška by se měla naopak zmenšit přibližně o centimetr, rozvor naroste o 5 centimetrů na 2,66 m. Uvnitř se prý dočkáme překvapení. Obvyklé uspořádání přístrojové desky nahradí Peugeot novou architekturou bez středového tunelu. Přemístěním topení z prostoru mezi motorem a cestujícími dozadu k zadní nápravě bude vytvořen větší prostor pro posádku a nové úložné schránky.

Chystá se také SUV verze třistaosmičky, která bude konkurovat podobně koncipovanému Volkswagenu CrossGolf. Peugeot však nebude nabízet verze s pohonem všech kol. Model 308 CC by se na trhu mohl objevit asi s ročním zpožděním.

Pod kapotou budou nové zážehové motory 1,6 lv atmosférickém nebo přeplňovaném provedení. Na jejich vývoji spolupracoval koncern PSA s německým BMW. Výkonové spektrum bude sahat od 55 do 125 kW. V nabídce vznětových verzí nebude chybět právě představený čtyřválec 2.2 HDI (125 kW) přeplňovaný dvěma turbodmychadly, konvenční diesely budou reprezentovány evolučními verzemi současných motorů 1.4 HDi (55 kW), 1.6 HDi (66 a 81 kW) a 2.0 HDi (100 kW). Verze RC bude mít další zpoždění oproti ostatním modelům, ale fanoušky potěší, že přijede s motorem o výkonu 155 kW.

Velkou premiérou bude pravděpodobně až na rok 2010 naplánovaná jednoprostorová verze (3008), namířená proti úspěšnému Renaultovu Scéniku. V té době už bude Peugeot nabízet vedle 1007 také minivan 2008, který se na trh dostane také v roce 2008.

Fotorealistická kresba ukazuje, jak by nový Peugeot mohl již za necelé dva roky vypadat. Další snímky zachycují třistaosmičku v různých fázích testování, ve dvou případech oděnou do kabátu většího Peugeotu 407.

Ondřej Láník
Diskuze (29)