Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Svezli jsme se v modernizovaném Audi A3. Tříválce se nebojte! (+video)

Jan Mička
Diskuze (135)
Vedle světlometů Matrix LED a digitálního přístrojového štítu dostalo modernizované Audi A3 také dva nové motory. Je litrový tříválec s turbodmychadlem adekvátní agregát pro prémiový kompakt?

V polovině devadesátých let to bylo právě Audi, kdo jako první vstoupil do segmentu luxusních modelů nižší střední třídy. První generace kompaktu A3 začala sjíždět z výrobní linky 18. září 1995, přičemž na platformě PQ34 později vyjel také „čtyřkový“ golf nebo první octavia. V současné době prodává automobilka z Ingolstadtu třetí generaci oblíbeného modelu, přičemž ten prošel krátce po letošním ženevském autosalonu modernizací. Přestože to tak na první pohled nevypadá, změn je skutečně hodně. Hlavně pod kapotou…

Nebudu chodit kolem horké kaše – Audi A3 dostalo v rámci modernizace litrový tříválec TFSI coby náhradu za jedna-dvojku TFSI o výkonu 81 kW. Je to vůbec nejmenší motor, jaký se kdy pod kapotu tohoto modelu dostal, tři válce místo čtyř se už ale i v luxusním segmentu pomalu stávají běžnou praxí. Jenom si vzpomeňte na nedávno testované BMW 118i (patnáctistovka s turbem, 100 kW) a máte jasno.

Video se připravuje ...

Litrový tříválec jsem relativně nedávno vyzkoušel pod kapotou Seatu Ibiza a nestačil se divit jeho tichému a kultivovanému projevu. Agregát vychází z MPI použitého například u Škody Citigo, má přímé vstřikování paliva a vystačí si bez vyvažovacího hřídele. U Audi nese tradiční označení TFSI, přičemž parametry rozhodně nevypadají zle – výkon 85 kW v 5.000 otáčkách, točivý moment 200 N.m dostupný v rozmezí 2.000-3500 otáček, kombinovaná spotřeba do pěti litrů, a zajímavá dynamika. Vždyť základní A3 zrychlí z 0-100 km/h za 9,9 sekundy a umí jet rychlostí až 206 km/h, což rozhodně není málo.

První jízdy s modernizovaným Audi A3 jsem absolvoval v okolí Mnichova, přičemž nový „litr“ byl pochopitelně hlavním bodem zájmu. Značka si pro nás připravila ty nejlepší a nejvybavenější kousky, takže manuální převodovku byste v plejádě testovacích vozů hledali marně, vzhledem k charakteru určené trasy jsem ale sedmistupňové DSG (S tronic) se suchými spojkami docela uvítal. Vedla po dálnici, kde se v pohodě dalo uhánět rychlostmi okolo 180 km/h, po deštěm promáčených okreskách, a vesničkami, kde se snad zastavil čas. Zkrátka takové pohodové odpoledne.

Pohodou to ostatně už celé začalo. Tříválec chytnul na první „ťuknutí“, lehce se oklepal a rázem zase ustoupil do pozadí. Z venku okamžitě poznáte, co má tohle audi pod kapotou, uvnitř ale na volnoběh zaslechnete tříválcovou kadenci pouze pokud se na ni vyloženě zaměříte. Když srovnám kultivovanost a vytříbenost běhu s Ibizou 1.0 TSI, lze hovořit ještě o posunu o level výše. Už Španělka je na tom hodně dobře, audi ale jasně ukazuje, v čem vězí rozdíly mezi mainstreamovým a luxusním segmentem.

Okreskové tempo motoru vyloženě pasuje. Už v rychlostech okolo 70 km/h řadilo DSG sedmý rychlostní stupeň a nechalo motor povalovat někde okolo 1500 otáček. Tříválci to ani trochu nevadilo, přičemž v komfortním nastavení (systém Audi drive select) jsem se nedočkal podřazení ani po citelnějším zatlačení pedálu plynu do podlahy. Tah motoru se začíná naplno rozvíjet zhruba v osmnácti stech otáčkách, největší čipernost ale zaregistrujete až ve středním pásmu. Po překročení čtyř tisíc otáček se už autu moc zrychlovat nechce, což se ale vzhledem k malému objemu motoru dalo očekávat.

Audi A3 Sportback - technická data zážehových motorů
Motor 1.0 TFSI 1.4 TFSI CNG 1.4 TFSI COD 2.0 TFSI 2.0 TFSI quattro(S3)
Převodovka 6M (7A) 7A 6M (7A) 7A 6M (7A)
Zdvihový objem [cm3] 999 1395 1395 1984 1984
Válce/ventily 3/4 4/4 4/4 4/4 4/4
Největší výkon [kW/min-1] 85/5000-5500 81/4800-6000 110/5000-6000 140/4200-6000 228/5500-6500
Největší toč. mom. [Nm/min-1] 200/2000-3500 200/1500-3500 250/1500-3500 320/1500-4200 400/2000-5400
Max. rychlost [km/h] 206 197 220 244 250
Zrychlení 0-100 km/h [s] 9,9 10,8 8,2 6,8 4,6
Komb. spotřeba [l/100 km] 4,5 (4,7) 5,1/3,3* 4,7 (4,8) 5,6 6,4
Pohotovostní hmotnost [kg] 1255 (1275) 1280 1305 (1315) 1390 1500(1540)
*kg CNG/100 km

Čím více jsem s litrem jezdil, tím více se mi líbil. Není to silák, má ale správně lišácký charakter a k čiperné A3 skvěle pasuje. Na přední nápravě není jeho hmotnost téměř cítit, a kdyby na silnicích testovací trasy občas nestála voda, dokázal bych držet krok i se čtyřválcovými čtrnáctistovkami. Výkonu je tak akorát, právě mokro ale nakonec mělo ve všem rozhodující slovo. Nejednou jsem totiž došel k názoru, že i 85 kW může být docela slušná porce, pokud se o jejich přenos na promáčenou vozovku stará pouze systém XDS. Co vám budu povídat – moc nestíhal a často nechával příď přecházet k nedotáčivosti, vody na silnici ale bylo opravdu dost.

Příjemným překvapením naopak bylo komfortní nastavení podvozku. Zkoušený exemplář vybavený sedmnáctipalcovými koly (225/45 R17) přistupoval k nerovnostem s velkým nadhledem, hezky tlumil i spáry mezi panely a byl přirozeně komfortní. Ani houpavý, ani příliš „utažený“, zkrátka ideál pro běžné denní použití. Rovněž odhlučnění podvozku je na velmi vysoké úrovni – valivý hluk od kol byl zřejmý snad jenom při jízdě po mokrém „panelu“, který strukturou a kvalitou připomínal opravené úseky dálnice D1.

Stručně a jednoduše – tříválcový „litr“ lze jednoznačně doporučit. Někteří sice možná budou ze začátku ohrnovat nos nad „malým“ počtem válců, smiřme se však s tím, že taková je už dnešní doba. Stejný agregát už ostatně dostala také Škoda Octavia. Jak s ním jezdí, zjistíme již v úterý 7. června.

Když si chcete hrát

Litrový turbomotor však není jedinou novinkou pod kapotou Audi A3. Z většího modelu A4 zde totiž našel cestu zážehový dvoulitr TFSI o výkonu 140 kW (190 koní) a točivém momentu 320 N.m párovaný s nově vyvinutou sedmistupňovou převodovkou DSG (s mokrými spojkami). V nabídce nahrazuje dříve používanou osmnáctistovku kombinující přímé a nepřímé vstřikování paliva, necelých 1400 kilogramů hmotnou audinu dokáže rozjet z klidu na 100 km/h za 6,8 sekundy, a umožňuje maximální rychlost 244 km/h. Má velmi lineární charakter, více než dostatečnou síli a zajímavou spotřebu. Jezdil jsem za stejných sedm litrů jako s tříválcem TFSI, protože motor není při potřebě lepší dynamiky tolik vytáčet.

Hned s prvními metry za volantem bylo znát, že mě čeká docela jiné terno než za volantem litrové A3. Motor je totiž velmi živý snad už od patnácti set otáček a nechá se velmi ochotně vytáčet až za hranici pěti tisíc, kde má navíc velmi příjemný, řekl bych až mírně „nakřápnutý“ zvukový projev. Nová převodovka za motorem nezaostává a přesně ví, co má dělat v závislosti na jízdní situaci. Chcete jet klidně? Nechá motor stabilně povalovat pod dvěma tisíci otáčkami a spotřebu zredukuje za méně než osm litrů. Chcete sportovat? V tom případě bude „kopat“ jeden kvalt za druhým.

Problémem byl opět ten zpropadený déšť, respektive množství vody na silnici. Po prvním, dlouho očekávaném zadupnutí pedálu plynu až do podlahy hned po vyjetí z obce, mi audina málem vytrhla volant z rukou! Ano, i 190 koní v kombinaci s mokrou vozovkou tohle opravdu umí. Na výjezdech ze zatáček jsem proto byl o to více opatrný, protože vnitřní přední kolo opět krotil pouze systém XDS, který je v boji s velmi nízkým smykovým třením o poznání méně úspěšný než modernější XDS+. Jsou to ale všechno vlastnosti, na které si brzy zvyknete a budete s nimi pro příště počítat, v případě podvozku (v tomto případě s osmnáctipalcovými koly a pneumatikami 225/40 R 18) si ale není potřeba zvykat vůbec na nic. I s běžnými tlumiči je hezky komfortní, kola neodskakují a věřím, že na suchém povrchu budou hezky držet zvolenou stopu. To ale buď potvrdí, nebo vyvrátí až velký redakční test.

Co je ještě nového?

V úvodu jsem avizoval, že změn provedených v rámci je více, než se na první pohled zdá. Lehkého přepracování doznala maska chladiče single frame (je ostřejší a má větší šířku), vůbec poprvé u luxusního kompaktu objevují diodové světlomety Matrix, a analogový přístrojový štít může nahradit virtuální kokpit známý z modelů A4 a Q7. Pouze u S3 se prostředí trochu liší - po přepnutí na největší zobrazení „budíku“ uprostřed najdeme velký otáčkoměr s integrovaným rychloměrem. Přesně takhle to má i supersport R8.

Jinak je ale všechno při starém. Displej infotainmentu je stále vysouvací (nová generace A3 jej už v rámci šetření nákladů pravděpodobně dostane „napevno“), díky službě Audi connect s integrovanou kartou SIM si však můžete zobrazit také mapy Google, které stejně jako v internetových prohlížečích odpovídají skutečnosti. Příjemné také je, že si nemusíte hlídat servisní intervaly – po zadání „domovského“ servisu se vám totiž pracovníci s dostatečnou časovou rezervou sami ozvou.

A co ceny?

Ceník modernizovaného Audi A3 už podle našich informací čeká na schválení a měl by být dostupný přibližně v polovině června. V první fázi po uvedení vozu na trh „pofrčí“ hlavně verze 1.4 TFSI (110 kW) s vypínáním válců a šestnáctistovka TDI o výkonu 81 kW. Tříválcový litr bude podle odhadů dostupný na přelomu srpna a září. Zajímavá je cenová politika nového tříválcového agregátu – ve srovnání s dvanáctistovkou TFSI (81 kW), kterou nahrazuje, by měl být dražší o zhruba tři až pět tisíc korun. Základní Audi A3 Sportback by proto mohla vycházet asi na 593.000 Kč.

Modernizací v současnosti prošly všechny tři karosářské varianty modelu, ostrá verze RS3 si na ni ale ještě chvíli počká. Představení modelu proběhne ke konci letošního roku, přičemž pod kapotou stále najdeme fantastický přeplňovaný pětiválec. Výkon však bude jiný – těšme se na 294 kW (400 koní) a 480 N.m (o 24 kW a 20 N.m více než u stávající verze), díky kterým se vůz při sprintu z 0-100 km/h opět o něco přiblíží snovým čtyřem sekundám (v současnosti disciplína zabere 4,3 sekundy). A kde že bereme tu jistotu razantního zvýšení výkonu? Stejné parametry má i nedávno představený sporťák TT RS a Audi nám tuto informaci nepřímo potvrdilo.

Audi A3 Sportback - technická data vznětových motorů
Motor 1.6 TDI 2.0 TDI 2.0 TDI quattro
Převodovka 6M(7A) 6M(6A) 6M
Zdvihový objem [cm3] 1598 1968 1968
Válce/ventily 4/4 4/4 4/4
Největší výkon [kW/min-1] 81/3200-4000 110/3500-4000 110/3500-4000
Největší toč. mom. [Nm/min-1] 250/1500-3000 340/1750-3000 340/1750-3000
Max. rychlost [km/h] 200 218 214
Zrychlení 0-100 km/h [s] 10,7 8,6(8,3) 8,3
Komb. spotřeba [l/100 km] 3,8 4,0(4,4) 4,7
Pohotovostní hmotnost [kg] 1350(1360) 1380(1395) 1465
Jan Mička
Diskuze (135)
18. 7. 2016 19:58
aha
Tak vidim, ze u audi od fiatu nekoupili jen chraneny nazev, oni koupili i pravo okopirovat i 500x. Ale to se mi libi porad vic. Od tohoto hnusu ma aspon styl.
23. 5. 2016 18:17
Re: A3 a 3hrnek? Za 593k?
Ale jo, je o něco ostřejší, jen bych za to ty peníze nedal ;-)
23. 5. 2016 07:04
dalsi lekce pro ridice?
nevsiml jsem si, ze by na to zde nekdo jiz reagoval, pokud ano, tak sorry...

chape nekdo vyjadreni, ze kdyby na silnici nestala voda, dokazal bych se drzet i silnejsich 1,4??
je to nejaka nova mantra, ze na vode je mensi vykon vic znat?, ci ze s uzsimi pneu se na vode jede hur?
namelo by cenu z toho udelat serial rad pro sportovni jizdu na AUTO.CZ??

prvni dil: rozjezd s automatem
druhy dil: jizda na mokru
... >:-[]
23. 5. 2016 06:54
Re: Videno rude
u bmwto ve srovnavani nikomu nevadilo...

prijde mi to zase tendencni.
i to video - prakticky okamzite po nastartovani je motor turovan, nebot nejvic zla by bylo videt pri volnobehu, nasledne jeste pred prechodem motoru na volnobeh je video useknuto...

rekl bych si NAHODA, kdybych byl na objektivnim serveru... ;-\
Avatar - AUDIRS6
22. 5. 2016 21:16
Re: Videno rude
>:D >:D >:D >:D
Chudáček, čo nemá olej ? >:-[]