Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Mazda CX-5 2,2D 4x4 – Lepší, než by měla být

Diskuze (118)

Konečně tu máme diesel se značkou Skyactiv, technicky unikátní motor, který je nejslabším biturbem na trhu.

Ve snaze nabídnout vám test nové Mazdy CX-5 co nejdříve jsme napoprvé sáhli po autě, které by ve skutečnosti nikdo z redaktorů Auto.cz nechtěl: benzinový motor s automatem a 4x4 je pro nás, ale i pro český trh jako celek, kombinace na okraji zájmu. Přesto Mazda testem prošla s velmi kladným hodnocením, které kazí jen pár zanedbatelných detailů.

Teď před námi stojí auto, které nás láká mnohem víc. Prostřední úroveň výbavy přece bude sloužit skoro stejně dobře a dieselový motor s manuální převodovkou je u SUV volba číslo 1. Konkrétně se jedná o slabší verzi 2,2litrového čtyřválce, která má 110 kW a pohání všechna čtyři kola.

A co nás zajímá? Především jestli základní turbodiesel stačí na relativně velké auto a jestli Mazda dokáže splnit příslib nízké spotřeby.

suv mazda testy suv mazda testy  

Evropany potěší

Výkon 110 kW, to je dnes mezi kompaktními SUV s pohonem všech kol běžný standard. Většinou ale k jeho dosažení slouží dvoulitrový čtyřválec, zatímco Mazda si u motoru Skyactiv-D pomohla zvýšením objemu na 2,2 litru. Fintu s desetiprocentním objemovým bonusem využívají už jen Mercedes a Land Rover.

Agregát Skyactiv se ale pyšní ještě několika konstrukčními lahůdkami. Jejich popisu jsme se podrobně věnovali už dříve, a tak tentokrát jen ve zkratce: motor sází na extrémně nízký kompresní poměr 14,0:1, díky menším tlakům může mít méně robustní konstrukci a k tomu přidává propracovaný výfukový systém s dvojicí turbodmychadel. Bonusem je již dnes splnění emisní normy Euro 6, která bude závazná od roku 2015.

suv mazda testy suv mazda testy  

Nízký kompresní poměr při prvním startu překvapí. Motor i v letních teplotách nasadí velmi vysoké volnoběžné otáčky (až 2000 min-1), které urychlují prohřátí spalovacích komor. Do deseti sekund ale tento startovací režim končí a nastupuje klíčová výhoda: palivo lépe prohoří, proto jsou emise NOx a pevných částic výrazně lepší, než je dnes běžné. A energie obsažená v palivu se lépe zužitkuje, Mazda slibuje mezigenerační zlepšení spotřeby (proti motoru 2,2 MZR-CD) o 20 %.

Teorie zní hezky, ale hned se objevuje varovný signál: CX-5 má standardně vypínání motoru, nazvané i-stop. Nebude snížení spotřeby z velké části trikem, při kterém mívají hlavní zásluhu start-stop a prodloužené převody? Překvapivě ne, katalogové sliby se překlápí do reality nečekaně věrně.

suv mazda testy suv mazda testy  

Třeba městská spotřeba 6,0 l/100 km. Že je nakonec skutečnost v pražském provozu leckdy o půl litru vyšší, skoro nestojí za řeč. Naopak velkou pochvalu zaslouží Mazda za výsledky v našich obvyklých testech. Při reálných 100 km/h CX-5 s pohonem všech kol spálí pouhých 4,5 l/100 km, a to při zcela obvyklých 1800 min-1 na šestý převodový stupeň. Dálniční tempo pak znamená 2400 min-1 na otáčkoměru a průměrnou spotřebu 6,8 l/100 km! Tak vypadá skyactivní revoluce, konkurenti z řad SUV mívají nároky na palivo zpravidla znatelně vyšší.

To je ale jen jedna tvář motoru Skyactiv-D, tou druhou je dynamika. Samozřejmě, výhoda většího objemu a dvoustupňové přeplňování znamenají náskok. Skutečný projev motoru je ale ještě lepší, než se dá předpokládat. Do 1250 min-1 působí sice docela ospale, už od této hranice ale ze sebe vydá dostatek sil. Pro běžnou jízdu stačí méně než dva tisíce otáček, a to i v případě plynulého zrychlování.

 

suv mazda testy suv mazda testy  

Nezáleží, jak blízko je plynový pedál podlaze. Nárůst síly motoru v závislosti na otáčkách je vždy plynulý. A nekončí ve středních otáčkách, jak dnes bývá u podobných turbodieselů běžné, naopak hezky graduje až do extrémních otáček. Omezovač zasahuje při 5400 min-1 a motor je použitelný v celém rozsahu pod touto hranicí. V provozu to vlastně ani není potřeba, spíš jde o důkaz, jaký potenciál Mazda novému motoru nadělila. Pyšní by na něj byli i v Mnichově!

Jízda jako v Mazdě

A pak je tu řazení manuální převodovky, které má být skoro jako v MX-5. A ono takové je, protože této definici odpovídají všechny převodovky od Mazdy. Řadící páka se pohybuje v krátkých, přesně vymezených dráhách, jen by u auta tohoto typu ještě mohla snadněji zapadat do jednotlivých pozic. CX-5 k exaktnímu řazení přidává také bonus v podobě krátké dráhy spojkového pedálu.

suv mazda testy suv mazda testy  

Podvozek a řízení byly vždy silnou stránkou Mazdy a CX-5 i zde naplňuje sliby z propagačních materiálů. Dokonalost sice vypadá jinak, konkurence z řad podobně drahých SUV ale má co dohánět.

Relativně lehká Mazda se hezky skládá z oblouku do oblouku a i když to u takového auta není vlastně vůbec důležité, je radost vodit CX-5 z apexu do apexu. Jak to jde dohromady se závěry testu Range Roveru Evoque eD4? Anglický premiant se v zatáčkách chová ještě jistěji a vystupuje sebevědoměji. CX-5 je ale zase o kousek hravější.

 

suv mazda testy suv mazda testy  

Jisté rezervy jsou v naladění přední nápravy. Zatímco zadní zavěšení vše poctivě dotlumí, přední kola se hlavně přes krátké nerovnosti přenáší velmi tvrdě. Tlumiče svoji práci nezvládají tak dobře, jak by mohly, což se nejvýrazněji projeví při přejezdu nerovnosti s vytočenými koly.

Limity jsou i v ovladatelnosti, na vině jsou hlavně vysokoprofilové pneumatiky R17 Yokohama Geolandar G98. Při ostřejších manévrech se deformují a auto ztrácí oporu na vnějším předním kole, takže pro sportovní jízdu bude pořád o dost vhodnější MX-5 než CX-5. Zřetelné zlepšení přinášejí 19palcová Toyo Proxes, která jsou standardem nejvyšší výbavy Revolution. Navíc se jedná o kritiku v absolutní rovině, mezi stejně drahými SUV patří CX-5 na špičku.

suv mazda testy suv mazda testy  

Pohled do ceníku a závěr

A co ceny? Mazda nasadila vstřícný přístup, kdy příplatek za dieselový motor a pohon všech kol (a dokonce i automat) je vždy 50 tisíc. Testovaná verze je proto o rovných 100 tisíc dražší než základ v podobě benzinového dvoulitru s pohonem předních kol.

Poměr cena/výbava navíc patří u novinky zhruba do středu pelotonu, což je proti předchozím letům u Mazdy příjemné zlepšení. Pochvalu si zaslouží i rozsáhlá bezpečnostní výbava ve stupni Attraction, které se mnozí konkurenti nedokážou vyrovnat ani s příplatky, a snadné ovládání palubních systémů díky kombinaci dotykové obrazovky a tlačítek na středovém tunelu.

Sympatický je příplatek jen 12.500,- Kč za navigační systém TomTom. Ale když jej oželíte, jako v případě tohoto auta, zůstane vám vedle dotykové obrazovky připomínka v podobě nefunkčního tlačítka NAV.





















Model Mazda CX-5 Kia Sportage VW Tiguan Range Rover Evoque
Výbava Attraction Comfort Plus Sport&Style* Pure
Motor 2,2D/110 kW 2,0 CRDi/135 kW 2,0 TDI/125 kW 2,2 D/110 kW
Základní cena 695.900,- 634.980,- 799.700,- 854.040,-
Asistent jízdy v pruzích S - S -
Bluetooth S S S 13.920,-
Dvouzónová klimatizace S S S S
Litá kola R17 S S S S
Metalický lak 12.400,- 14.000,- 13.800,- 18.480,-
Mlhovky S S S 7.680,-
Navigace 12.500,- 45.000,- 20.800,- 55.320,-
Parkovací senzory P+Z S/S -/S S/S 10.080,-/S
Sledování mrtvého úhlu S - - 10.320,-
Tempomat S S S S
Vyhřívání sedadel S S 9.400,- 9.720,-
Xenonové světlomety S 15.000,- S 19.560,-
Příplatek 4x4 50.000,- S S 49.200,-
Cena při shodné výbavě 770.800,- 708.980,- 843.700,- 1.048.320,-
* vč. paketů Comfort Plus a Comfort Technik

K čemu tolik slov? I když nejsem příznivcem kategorie SUV, chci objasnit, proč je Mazda CX-5 vynikajícím autem. Chyby u ní totiž najdeme jen v drobných detailech - motor, převodovka, podvozek i funkční stránka interiéru jsou bez výhrad.

Kromě samotného auta znamená velký pokrok i způsob, jakým se automobilka prezentuje. Uvést Skyactiv nejprve v kategorii SUV je velmi chytré, takto si najde cestu k nejširšímu okruhu zájemců. A když nová technika funguje tak dobře ve vysokém a těžkém autě, jak to teprve bude třeba v nové Mazdě 6?




Druhý pohled (Aleš Jungmann)
V poslední době se nám v redakční garáži střídají samá skvělá SUV. Evoque vystřídala Mazda CX-5 a ukázala, jakým směrem by se měla SUV vydat v následujících letech.

Motor s dvojitým přeplňováním je uživatelsky nesmírně příjemný, jedinou „zradou“ byla na prvních pár metrech kombinace docela ostré spojky a méně přesvědčivého výkonu motoru v nízkých otáčkách. Rozjezdy vám po chvilce přejdou bez problémů do krve, bohužel krví (nebo přinejmenším boulemi) by to mohlo skončit při nakládání věcí do zavazadlového prostoru. Naprosto zbytečný nedostatek.

Jako celek hodnotím vůz velmi pozitivně, cítím z něho lehkost a poctivě odvedenou práci. Motor je tichoučký, manuál velmi dobrý a řízení nadprůměrné.

 

suv mazda testy suv mazda testy  






První cena vozu 499.900,- Kč (2,0G 121 kW Emotion)
První cena vozu s testovanou motorizací 549.900,- Kč (2,2D 110 kW Emotion)
Základní cena testovaného vozu 745.900,- Kč (2,2D 110 kW 4x4 Attraction)
Cena testovaného vozu vč. příplatků 792.946,- Kč (2,2D 110 kW 4x4 Attraction)

Plusy

  • ovladatelnost a nezáludné, dobře čitelné jízdní vlastnosti

 

  • na poměry SUV velmi nízká spotřeba

 

 

  • mimořádně živý motor

 

 

  • rychle reagující systém vypínání motoru (i-stop)

 

 

  • chytré řešení zavazadlového prostoru (sklápění sedadel, roletka)

 

 

  • přehledné ovládání obrazovky dotykově i tlačítky

 

Minusy

  • krátké zadní sedáky

 

  • malý úhel otevření pátých dveří

 

 

  • vibrace kapoty a zpětných zrcátek ve vysokých rychlostech

 

 

  • tlumení přední nápravy

 

 

  • různé barvy podsvícení v interiéru

 

 

  • pouze pevně dané výbavy bez volitelných paketů

 

Diskuze (118)
Mazda CX-5 2,2D 4x4 (110 kW)
Cena základní sestavy 745 900 Kč
Výbava základní sestavy Elektronický stabilizační systém DSC, protiprokluzový systém TCS, ABS + EBD + EBA, čelní airbagy řidiče a spolujezdce, boční airbagy řidiče a spolujezdce, hlavové airbagy vpředu i vzadu, technologie i-Stop, pohon všech kol Active Torque Split, elektrický posilovač řízení s plynule proměnlivým účinkem, výškově a podélně nastavitelný volant, startování pomocí tlačítka Start/Stop, palubní počítač, systém monitorování tlaku v pneumatikách, asistent rozjezdu do kopce (HLA), tempomat, hands-free sada s rozhraním Bluetooth, informační rozhraní řidiče HMI: dotykový barevný TFT displej 5,8" a kruhový ovladač HMI na středové konzole pro obsluhu rádia, telefonu přes Bluetooth a nastavení funkcí vozu, multifunkční volant, systém SCBS pro prevenci čelního nárazu v městském provozu při rychlosti do 30 km/h, systém hlídání mrtvého úhlu (RVM), systém varování před neúmyslným opuštěním jízdního pruhu (LDWS), přední a zadní parkovací asistent, klimatizace automatická s duálním nastavením teploty pro řidiče a spolujezdce, elektrické ovládání předních a zadních oken s ovládáním jedním dotykem, středová loketní opěrka vpředu s odkládacím boxem, zásuvkou 12 V a rozhraními USB a AUX pro připojení externího zařízení, výklopný kryt zavazadlového prostoru Mazda Karakuri, sportovní sedadla, kožený potah volantu, řadicí páky a madla ruční brzdy, vyhřívaná přední sedadla (tři úrovně výhřevu), interiér Core: látkové čalounění a výplně dveří, zadní sedadla dělená a sklopná v poměru 40/20/40 se systémem sklápění Mazda Karakuri, rádio s CD/MP3, 6x repro, dotykový barevný TFT displej, rozhraní USB a AUX pro připojení externího zařízení, vnější zpětná zrcátka elektricky nastavitelná a vyhřívaná s integrovanými směrovými ukazateli, vnější zpětná zrcátka elektricky sklopná, vnitřní zpětné zrcátko s automatickou clonou, denní svícení, přední mlhové světlomety, dešťový senzor a automatická aktivace světlometů za snížené viditelnosti, zadní světlomety s LED diodami, bi-xenonové světlomety s funkcí natáčení do zatáček (AFS), ostřikovači, výškovou regulací a funkcí HBC pro automatické přepínání potkávacích a dálkových světel, kryty zpětných zrcátek, kliky dveří a střešní spoiler lakované v barvě karoserie, 17" hliníková kola 7Jx17, pneumatiky 225/65 R17, souprava pro opravu pneumatik. Kč
Cena testované sestavy 792 946 Kč
Výbava testované sestavy Metalický lak (12.400,-), LED světla pro denní svícení (12.400,-), podsvícené prahy CX-5 (8.966,-), lišta pod přední nárazník (13.280,-). Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 2191
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 110 / 4500
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 380 / 1800 - 2600
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 197
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 9.4
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 6 / 4.7 / 5.2
Emise CO2: 136
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 503 / 1620
Objem nádrže (l): 58
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1605 / 500
Rozměr pneu: 225/65 R17
Mazda CX-5 2,2D 4x4 (110 kW)
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4550
b) šířka (mm): 1840
c) výška (mm): 1710
d) rozvor (mm): 2700
e) rozchod vpředu (mm): 1585
f) rozchod vzadu (mm): 1590
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 840 / 1050
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 590 / 870
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1010
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 960
k) šířka vpředu (mm): 1500
l) šířka vzadu (mm): 1460
délka sedáku vpředu (mm): 480
délka sedáku vzadu (mm): 465
výška opěradla vpředu (mm): 630
výška opěradla vzadu (mm): 660
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
28. 11. 2012 09:28
Re: pekne auto
Nejde o to či sú alebo nie sú tie plasty mäkčené (tiež sa s prístrojovou doskou nemazlím ani si ju neberiem do postele) ale keď to veľmi zovšeobecním tak plasty v japonských autách vyzerajú veľmi lacno. Mám (okrem iných) aj hondu accord s ktorou som inak spokojný ale plasty v nej (aj keď sú na japonské pomery vynikajúce) by vzhľadom na to kam sa auto snaží zaradiť mali byť o 2 triedy lepšie.
Avatar - praděda7
27. 11. 2012 21:29
CX-5 nafta v oleji
V Australii ohromný problém. Vše nasvědčuje tomu, že Mazda ve vší snaze splnit EU6 a také se zbavit "nepopulární" močoviny, nastavila vstřikování nafty tak, že "obohacená" směs bude mimo jiné, kontrolovat i výfukové splodiny. Zdá se ale, že ne všechna směs shoří (kompr. poměr 14:1?) a její část se přes nedostatečně těsnící kroužky dostává do oleje a tím oleje "přibývá".
Avatar - Shr3k
27. 11. 2012 12:29
Re: Pronikání nafty do oleje u dieselu
Pokud jezdí Kurzstrecken po Stadtu, tak mají samozřejmě problém - vybrali si špatný motor.
10. 11. 2012 00:27
Pronikání nafty do oleje u dieselu
Zdravím.
Na zahraničních fórech se objevují informace o pronikání nafty do oleje u dieselu, což nutí uživatele kontrolovat olej po cca 2000 km a mnohdy po cca 8000 je nutno provést výměnu oleje.
Máte o tom někdo informace popřípadě zkušenosti.
Děkuji
Avatar - autista
22. 10. 2012 19:24
viděl jsem ji
Dnes jsem ji viděl v této barvě, jak z ní vycházela pěkná mamina :-) takže, jesti je někoho zvás, tak chválím výběr ;-)