Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Mercedes-Benz E 220 d All-Terrain – Businessman v holínkách

Jan Mička
Diskuze (111)
Mercedes-Benz vyrábí skvělá terénní auta, musí však myslet také na zákazníky, kterým jde hlavně o terénní vzhled. A proto vznikla nová třída E All-Terrain.


Design, interiér


Oplastované verze běžných kombíků mají něco do sebe. Průkopníkem v tomto stylu bylo Subaru (1994 s modelem Legacy), z prémiových značek se jako první chytlo Volvo, které svou „sedmdesátkovou“ řadou s označením Cross Country (později pouze XC70) udělalo v roce 2000 díru do světa. Přitom stačilo zvednout podvozek a dodat terénní look, osobně v každém případě považuji model XC70 za nejlepší novodobé volvo, které nepřekonaly ani novinky postavené na platformě SPA. Móda offroadově vypadajících modelů neunikla ani hledáčku Audi, které s modelem Allroad quattro postaveném na základě předminulé generace modelu A6 (řada C5) přišlo na sklonku minulého tisíciletí.

A víte co? Dnešní generaci považuji za nejlepší variantu standardní „á-šestky“, jakou jsem dosud řídil. Připouštím, že jde možná o trochu psychologický efekt, protože oplastované kombíky nejsou podvozkově nijak závratně robustnější než verze, z nichž vycházejí. V podstatě jedinou běžně vnímatelnou vlastností je větší pohodlí během jízdy, proto jsem byl velmi zvědavý, jestli něco podobného zaregistruji u Mercedesu třídy E, který je mimořádně pohodlný už v základu.

Mohlo by se zdát, že Mercedes-Benz přišel s třídou E All-Terrain s křížkem po funuse, on ale v podstatě neměl kam spěchat. Jedinými konkurenty jsou totiž zmíněné volvo a audi, navíc současné Allroad quattro už má pomalu svá nejlepší léta za sebou a silně pochybuji o tom, že by skalní fanoušci stříbrné hvězdy dobrovolně přešli pouze na čtyřválcové motory, které aktuálně nabízejí Švédové. Otázka pro dnešní den v každém případě zní: je All-Terrain také nejlepší běžnou variantou třídy E?

Kombi s kapkou SUV

Základní charakteristika designu Mercedesu E All-Terrain se nijak neliší od konkurenčních modelů. Jako základ posloužil běžný kombík, standardně dodávaná sedmnáctipalcová kola byla nahrazena „devatenáctkami“ s deseti paprsky a pneumatikami o rozměru 245/45 R19, maska chladiče si vzala inspiraci například u crossoveru GLA a totéž platí také o spodní části předního nárazníku. Zkrátka univerzální recept aplikovaný na kombi vyšší střední třídy. Nechybí ani kontrastní lemy blatníků, které jsou u těchto vozů považovány za nutnost, oplastovaný zadní nárazník nebo chromovaná lišta coby ochrana nákladové hrany kufru.

Možná vás při pohledu na snímky vozu napadá, že takhle nízké auto se nemůže na terén ani podívat, na možnost zvětšit světlou výšku však v Mercedesu nezapomněli. Vůz má už ve standardu vzduchové odpružení Air Body Control s o 15 milimetrů větší výchozí výškou než u standardního kombíku a dalších 14 milimetrů přidávají pneumatiky s vyšším profilem. Manuálně pak lze světlost zvýšit o dalších 20 milimetrů, avšak pouze do rychlosti 35 km/h. Po jejím překročení se podvozek opět vrátí do výchozí polohy.

mercedesbenz testy vyssistredni mercedesbenz testy vyssistredni  

Podtrženo, sečteno, maximální světlá výška činí 156 milimetrů a automobilka dokonce uvádí i třiceticentimetrovou brodivost, která však nezaručuje, že do auta skutečně nenateče (také proto má G Professional špunty v podlaze …). Když vezmeme v úvahu, že dnešní kompaktní SUV mají světlou výšku okolo 200 milimetrů, v případě éčka to vypadá nanejvýš na polní nebo lesní cestu, kde byste nebyli úplně ztracení ani se standardním provedením vybaveným pohonem všech kol a nastavitelným podvozkem. Pohon všech kol 4Matic ostatně u verze All-Terrain žádné změny neprodělal, stále pracuje s rozdělením hnacích sil v poměru 45:55 ve prospěch zadní nápravy, pouze dostal systém 4ETS, který v terénu přibrzďuje protáčející kola.

Na co nicméně u Mercedesu nesáhli, je interiér. Ten tvarově povedený, řemeslně zpracovaný a na první pohled skoro až kosmický interiér podobný třídě S. Za volant usednete bez jediného zaškobrtnutí, po zavření dveří téměř ustanou běžné venkovní ruchy, místa je nadbytek ve všech směrech a kdekoliv se tělem opřete, nikde vás nic netlačí. Psal jsem to už loni v prvním testu současného éčka a napíšu to i nyní – někdo si dal zatraceně velkou práci s tím, aby posádku během jízdy nic neomezovalo a cítila se jako v bavlnce.

Kombinace tmavého dřeva a krémového čalounění éčku nebývale sluší, kontrast aristokraticky působících materiálu s ryze digitální přístrojovou deskou navíc v tomto případě není na škodu. Se současnou generací modelu si dala automobilka velmi záležet a navzdory rozsáhlé digitalizaci nedopustila, abyste museli za jízdy sundávat ruce z volantu.

Vidíte ta malá čtvercová tlačítka na vodorovných ramenou volantu? Ve skutečnosti fungují jako touchpady. Pravým kompletně ovládáte infotainment, a to včetně zadávání dat do navigace, levým zase přístrojový štít s možnostmi personalizace. Nelíbí se vám klasické provedení budíku? Přepněte nezávisle na zvoleném jízdním režimu třeba na sportovní, nebo nechejte zmizet otáčkoměr a zobrazte si mapu. Možností je více než dost! Pouze u této verze pak najdete i speciální režim All-Terrain, po jehož aktivaci můžete na středové obrazovce vidět aktuální údaje o jízdě v terénu – stoupání, klesání, boční náklon, úhel natočení předních kol nebo aktuální kurz. To kdybyste se ztratili na rozlehlé planině a hledali cestu do bezpečí.

Zatímco vpředu s prostorem a pohodlím absolutně nemám problém, vzadu je to trochu horší. V minulém testu jsem si stěžoval na nízko ukotvené a relativně krátké sedáky, které hůře podepírají stehna, přičemž v tomto ohledu se na kombíku nic moc nezměnilo, nad hlavou jsem ale díky pozvolnější linii střechy našel další tři centimetry místa, díky kterým se už po napřímení zad nedotýkám hlavou stropu. Pokud budeme třídu E považovat za zmenšené „esko“, právě vzadu bude rozdíl nejviditelnější.

mercedesbenz testy vyssistredni mercedesbenz testy vyssistredni  

V jiné než praktičtější variantě nový All-Terrain neseženete, osobně si ale myslím, že právě kombi má ve srovnání s výchozím sedanem designově navrch. Mezigenerační změna tvarů je markantní, po otevření zadního víka je ale všechno tak, jak jsme u éčkového kombíku zvyklí.

Základní objem zavazadelníku činí 640 litrů a po sklopení zadních opěradel téměř do roviny získáte 1820 litrů. U éčka, ostatně stejně jako u Volva XC70, mě ale vždycky nejvíce fascinovala ta obrovská, ničím neomezená ložná plocha. S trochou snažení byste do kufru naložili i europaletu. Zkoušený vůz byl navíc vybaven i elektricky sklopným tažným zařízením za 30.550 Kč doplněným o ESP pro stabilizaci přívěsu. S tažností 2,1 tuny v pohodě zvládnete i přepravu koní.

Motor, jízdní vlastnosti


Pohodově za šest litrů

Když se Mercedes-Benz E All-Terrain ukázal poprvé, měl pod kapotou pouze dvoulitrový vznětový čtyřválec OM654 o výkonu 143 kW a točivém momentu 400 N.m, to už ale dneska neplatí. I na našem trhu máte možnost sáhnout po třílitrovém turbodieselu se 190 kilowatty a 620 newtonmetry, ve srovnání se čtyřválcovou novinkou však vychází o čtvrt milionu dráž. Se šestiválcem jsem se nedávno svezl ve standardním kombíku a upřímně řečeno si nejsem jistý, že za ty peníze navíc skutečně nabízí o tolik lepší svezení, jak jsem si původně představoval. Nebo je nový dvoulitr prostě jenom tak dobrý, že téměř dokáže smazat náskok objemnějšího agregátu?

Teď jsem možná trochu přestřelil, protože rozdíl 64 koní a 220 newtonmetrů se jenom tak umazat nedá, pravdou nicméně zůstává, že nový dvoulitr patří k tomu nejlepšímu, co můžete v dané objemové a „třídní“ kategorii koupit. Je příkladně tichý, běžně si ševelí hluboko pod hranicí dvou tisíc otáček a nechává o sobě vědět pouze zvenku, nebo když předjíždíte s plynem na podlaze. Přesně takhle se chová také šestiválcové éčko, avšak s tím rozdílem, že více využívá větší točivý moment v nízkých otáčkách a nenutí devítistupňovou automatickou převodovku tolik řadit.

Také zkoušený motor je standardně párován s devítistupňovým automatem, jde o jemné a mimořádně harmonické manželství. Řazení běžně postřehnete pouze podle ručičky otáčkoměru poskakující nahoru a dolů, při popojíždění v kolonách nechá převodovka raději více sklouznout měnič, než by posádku vycukala jeho zbytečně brzkým uzamčením. Minule jsem si stěžoval na chování převodovky při sportovní jízdě, kdy řadí častěji, než je nezbytně nutné, a v manuálním módu se v početném „stádu“ kvaltů snadno ztratíte, s verzí All-Terrain mě však nějaké sportování ani nenapadlo. Smířil jsem se s odtažitým řízením, podvozek i motor nechal v komfortním režimu a opájel se pohodlím a skvělým odhlučněním kabiny. Řidič se při takové jízdě za volantem opravdu nenadře, pravdou ale zůstává, že může mít práce ještě o něco méně.

mercedesbenz testy vyssistredni mercedesbenz testy vyssistredni  

Když jsem loni Mercedes-Benz E testoval poprvé, prostřednictvím videa jsem vám ukázal automatické parkování skrze mobilní telefon, při němž ani nemusíte sedět v kabině, a systém automatické jízdy v kolonách. V rychlostech do 40 km/h vůbec nemusíte držet volant nebo šlapat na pedály, všechno funguje automaticky. Vůz nevyžaduje zásahy řidiče, a když se kolona zastaví, umí se do určitého časového limitu opět sám rozjet (pokud se limit přetáhne, stačí jenom ťuknout do plynu). Tehdy to bylo všechno, protože u nás legislativa zakazovala používat funkci, kterou ceníte hlavně na dálnici: schopnost vozu automaticky měnit jízdní pruhy.

Funguje to úplně jednoduše: stačí mít zapnutý adaptivní tempomat a systém pro udržování jízdního pruhu a při požadavku na změnu jízdního pruhu aktivovat směrovku na déle než dvě sekundy. Jinými slovy pouze „vyhodíte“ blinkr a je hotovo. Vůz si pomocí senzorů hlídá okolní provoz, aby nezkřížil dráhu ostatním autům, změnu pruhu provádí bez dramatu, aniž byste museli po omezenou dobu držet volant. Navíc nemusíte v případě rychlostního omezení vůbec šlapat na brzdu, vůz za vás s předstihem zpomalí sám, protože tempomat využívá data z navigačního systému a kamery pro čtení dopravních značek. Samozřejmě ale můžete všechny „autonomní“ systémy vypnout a řídit sami.

Není moc oblastí, ve kterých nový Mercedes-Benz E, včetně verze All-Terrain, nedokáže držet krok s dobou a konkurenčními modely. Jízda je i na devatenáctipalcových kolech příjemně plavná, se vzduchovým podvozkem v komfortním režimu se cítíte jako v bavlnce, osobně mě ale mrzí, že importér opět vybavil vůz dojezdovými pneumatikami MOE, které umějí jinak stoicky klidné kombi ve specifických situacích dost znervóznět. Jistě, je to úděl vlastně všech vozů, které dojezdové pláště používají, jenže zatímco BMW se už jejich „runflaty“ podařilo víceméně vyladit, u Mercedesu tomu tak ještě úplně není.


Typickým příkladem je přejezd nerovnosti nebo spáry v zatáčce. Když jsem tohle s „terénním“ éčkem absolvoval poprvé, až mě překvapilo, že vedle obvyklé zadní nápravy dokázala uskočit i ta přední. Přitom na hezké silnici vůz příjemně drží a na limitu je znát lehounká přetáčivost. V přímém směru už situace tak markantní není, uslyšíte v podstatě jednom ducnutí, z velké části odfiltrované poctivým odhlučněním podvozku. Stejně bych si ale někdy rád vyzkoušel jakékoliv éčko vybavené standardními plášti a rezervou. Samozřejmě je to ale něco za něco – defekt vás totiž s dojezdovými pneumatikami bude mrzet o něco méně.

Nehledě na provedení je nicméně Mercedes-Benz E stále tím autem, ve kterém ujedete tisíc kilometrů na jeden zátah a vůbec o tom nevíte. Když pominu verze AMG, nejde o vůz, za jehož volantem se budete bavit, na to vás až moc odtrhuje od děje. Nikdo ale u něj na druhou stanu sportovní ambice neočekává. Těch tisíc kilometrů jsem si nevycucal z prstu, je to vzdálenost, kterou v pohodě ujedete na šestašedesátilitrovou nádrž nabízenou bez příplatku namísto standardní „padesátky“.

Během testovacího týdne jsem se nedostal přes osm litrů na sto kilometrů, a to ani, když jsem příliš nedbal na plynulost jízdy. Striktní dálniční stotřicítka znamená na devátý rychlostní stupeň zhruba 1400 otáček a spotřebu okolo šesti litrů, zhruba sedmisetkilometrový přejezd po republice jsem zvládnul za 6,5 l/100 km. Tohle se vám se šestiválcem povede jenom stěží.

Závěr


Závěr

V úvodu jsem si položil otázku, zda bude po vzoru konkurentů i All-Terrain nejlepší verzí Mercedesu třídy E, a zde je jednoduchá odpověď: Ne. Vůz je totiž skvělý už ve své samotné podstatě a ty minimální změny, které proběhly v rámci transformace na „offroadovou“ verzi, jeho chování při běžné jízdě nevylepšily, ale ani nezhoršily. Laťka už byla zkrátka nastavena hodně vysoko. Díky větší světlé výšce a ochranným plastům možná budete mít mimo pevný povrch menší strach o stav karoserie, otázkou ale zůstává, kolik majitelů s vozem skutečně vyrazí do přírody.

Mercedes-Benz E 220 d All-Terrain - srovnání s konkurenty
ModelMercedes E All-TerrainAudi Allroad quattroVolvo V90 Cross Country
Verze220 d 4Matic3.0 TDI quattroD4 AWD
Zdvihový objem [cm3]195029671969
Válce/ventily4/46/44/4
Největší výkon [kW/min]143/3800160/3250-5000140/4250
Točivý moment [N.m/min]400/1600-2800500/1250-3000400/1750-2500
Převodovka9A7A8A
Max. rychlost [km/h]231231210
Zrychlení 0-100 km/h [s]8,07,18,8
Komb. spotřeba [l/100 km]5,25,65,2
Pohotovostní hm. [kg]190019651860
Základní cena [Kč]1.558.4801.576.9001.596.700

Šestiválcový motor může někomu v kombi vyšší střední třídy připadat jako nutnost a připouštím, že se na něj velmi snadno zvyká, nový čtyřválec se 143 kilowatty a 400 newtonmetry mě však na druhou stranu ničím neuráží. Je příkladně tichý, úsporný a s 1,9 tuny vážícím kombíkem nemá tolik práce, jak jsem si původně myslel. Takto vybavený All-Terrain je pohodář, který vás nenutí do žádných velkých akcí, na druhou stranu se jim ale ani nebrání. Zřejmě největší slabinou auta zůstává uskakování kol v zatáčkách, které však mají z velké části na svědomí dojezdové pneumatiky.

Po nakouknutí do ceníku vás možná překvapí, že základní verze s testovaným motorem vychází na 1.558.480 korun, což je o 111.320 korun více než u standardního provedení se stejným motorem, převodovkou a pohonem všech kol. Srovnání s konkurenty ale napovídá, že takhle to u oplastovaných kombíků zkrátka chodí. Vedle Audi A6 Allroad quattro a Volva V90 Cross Country je Mercedes-Benz E All-Terrain nejlevnější, ani ne čtyřicetitisícové rozpětí cen však v tomto segmentu nehraje až takovou roli. Určitě jste si všimli, že A6 Allroad quattro má za stejné peníze šestiválec o výkonu 160 kW. Existuje i verze se 140 kilowatty, ta se však u nás neprodává.

mercedesbenz testy vyssistredni mercedesbenz testy vyssistredni  

Nejlevnější verze modelu1.300.750 Kč (E 200 d/ 110 kW)
Základ s testovaným motorem1.373.350 Kč (E 220 d/ 143 kW)
Testovaný vůz bez příplatků1.558.480 Kč (E 220 d All-Terrain/ 143 kW)
Testovaný vůz s výbavou1.895.974 Kč (E 220 d All-Terrain/ 143 kW)

Plusy

  • Mimořádně pohodlný podvozek na běžné vozovce
  • Odhlučnění interiéru
  • Skvělá spotřeba paliva
  • Pokročilé funkce tempomatu

Minusy

  • Rázy od kol na ostrých nerovnostech
  • Hlučnější motor ve vysokých otáčkách
  • Odtažité řízení

Foto: Ondřej Kroutil

Zobrazit celý článek
Jan Mička
Diskuze (111)
Mercedes-Benz E 220 d All-Terrain
Cena základní sestavy 1 558 480 Kč
Výbava základní sestavy Sedm airbagů včetně kolenního pro řidiče, litá 19“ kola, vyduchov7 podvozek, Mercedes me connect – vzdálené služby online, diodové světlomety High performance, ozdobné výplně interiéru - hliník broušený se strukturou, příprava pro navigaci Garmin, sada na opravu pneumatik, parkovací asistent Park pilot, rádio Audio 20 USB, automatická devítistupňová převodovka a páčkami pod volantem, nouzové volání Mercedes e-call, automatická dvouzónová klimatizace, asistent adaptivních dálkových světel a další. Kč
Cena testované sestavy 1 895 974 Kč
Výbava testované sestavy Sada KEYLESS-GO (+25.458 Kč), sada Multibeam LED (+62.055 Kč), sada pro parkování s 360° kamerou (+32.778 Kč), sada komfortních funkcí zrcátek (+17.503 Kč), sada komfortního nastavení sedadel (+7319 Kč), sada jízdních asistentů (+60.464 Kč), Sada úložných prostorů (+5570 Kč), digitální sdružený štít Widescreen Cockpit (+27.050 Kč), multimediální systém Comand Online (+18.150 Kč), tažné zařízení s ESP pro stabilizaci přívěsu (+30.550 Kč), vyhřívání předních sedadel (+11.456 Kč). Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1950
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 143 / 3800
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 400 / 1600 - 2800
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 231
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 8
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 5.5 / 5 / 5.2
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 640 / 1820
Objem nádrže (l): 66
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1900 / 670
Rozměr pneu: 245/45 R19
Mercedes-Benz E 220 d All-Terrain
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4933
b) šířka (mm): 1852
c) výška (mm): 1475
d) rozvor (mm): 2939
e) rozchod vpředu (mm): 1600
f) rozchod vzadu (mm): 1609
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 610 / 1040
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 570 / 820
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1010
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 980
k) šířka vpředu (mm): 1520
l) šířka vzadu (mm): 1500
délka sedáku vpředu (mm): 570
délka sedáku vzadu (mm): 470
výška opěradla vpředu (mm): 660
výška opěradla vzadu (mm): 670
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
19. 6. 2017 07:49
Re: Když umí výborný dvoulitr,
Otazce nerozumim, ale asi je na tom neco vtipnyho :-P
17. 6. 2017 10:19
Re: paráda
Před prodejem se to dá do pucu a alespoň si za ty peníze trochu užiješ. :-) Vím, že si na auto potrpíš, také mám rád věci v dobrém stavu. Je to pak trochu náročnější.

Když to někdo používá na svém pozemku, tak chápu, že si pořídí něco jiného (staršího/ pracovnějšího). Já k těm relativně lehkým terénním schopnostem potřebuji i schopnost pohodlně cestovat (do terénu většinou jezdím daleko od domova). Navíc mi to dává volnost mít ne zrovna praktické hlavní auto. Cestovat v něčem jako RRS není za trest.
Avatar - white label
16. 6. 2017 11:57
Re: paráda
V tom byl lepší první Allroad, měl větší světlou výšku a s manuálem i možnost redukce převodovky. Ale zase ty motory nic moc, hlavně diesely. A na asfaltu byl zbytečně vysoký i v nejnižší poloze.
Mně by ale stejně bylo "líto" brát nová auta (včetně SUV) v hodnotě kolem 2 mil. a víc do terénu.
16. 6. 2017 11:38
Re: paráda
No jo, blbě (nebo dobře?) jsem si pro test vybral. Před časem to tam muselo být pořádně prolité, protože zpevnění nevydrželo a byly tam pěkné koleje po lesnické/ zemědělské technice. To se většinou dá, dokud nechceš jet jinudy, než kudy vedou koleje. Přejezd takových těch hupů a valů, co jsou někdy kolem cesty, byl také zajímavý, což je dané dlouhým rozvorem. Uzávěrka by také bodla, protože to budeš přejíždět šikmo a budeš mít kolo ve vzduchu. I návrat na asfaltku byl zajímavý, protože byl mezi nimi značný výškový rozdíl. Z paměti bych řekl víc než půl metru pomalu 100% stoupání. Od té doby, co jsem tam byl předtím, udělali nový povrch a ten nájezd vypadal ještě hůř, než jsem si pamatoval. V minulosti jsem tam byl s nižšími auty, ale také kratšími. Nebylo to poprvé, co jsem vjel na cestu, kterou jsem znal, a překvapil mě špatný stav. Normálně to dají zase do pořádku (nebo se to rozjezdí/ sedne si to samo), ale nějaký čas to bude trvat.

Nebyla to taková ta procházka růžovým sadem, kde bych si troufl i s 6er. Ale ani nějaká divočina - rozbahněná, velké kameny, příkopy plné vody atp. Dobré SUV něco takového zvládne, ale já na to většinou nemám náladu (většinou jsem sám a dělat to zodpovědně dá práci; vyprošťování pak není sranda).
Avatar - white label
16. 6. 2017 11:09
Re: paráda
To jo, hlavně je nepraktický ten plytký kufr s výrazně sešikmenými/položenými pátými dveřmi, Na plochu je to letiště, ale s výrazně omezenou výškou/hloubkou.