Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Mitsubishi Eclipse Cross 1.5 Turbo 2WD Intense – Svatokrádež, nebo pocta?

Martin Machala
Diskuze (48)
Trochu odvahy to chce, pojmenovat teď tak módní kompaktní SUV po kultovním sportovním modelu. Markeťáci Mitsubishi do toho šli.


Design, interiér


Eclipse je jedna z ikon třech diamantů. Sportovní auto, které Mitsubishi vyrábělo od roku 1989, poslední kousek vyjel z linky v srpnu 2011. Šlo o čtvrtou generaci modelu, ten úplně poslední kus byl vyveden v černé barvě. Odstín „kalapana“ vybrali fanoušci značky na facebooku, derniérový kus byl následujícího roku v září vydražen za 35.000 dolarů. V přepočtu na koruny byl tedy úplně poslední kus prodán za nějakých sedm set tisíc, což mohla být docela zajímavá investice. Celkově se pak vyrobilo lehce přes devět set tisíc těchto legendárních sporťáků.

SUV? SUV kupé!

Když už se jmenuje Eclipse Cross, tak by se určitě hodilo nevydávat novinku pouze za SUV, ale logicky za SUV kupé. No, kromě slavného jména a trošku krkolomně tvarované zádě s děleným oknem v pátých dveřích nic nenasvědčuje tomu, že by se mělo jednat o SUV kupé. Spojení je to však samo o sobě natolik zvláštní, že si pod ním můžeme představit prakticky cokoliv. Klidně i Mitsubishi Eclipse Cross.

Nejdřív jsem si myslel, že novinka je nástupcem u nás stále velmi populárního modelu ASX, ve skutečnosti se však Eclipse Cross zařadil nad něj. S délkou 4405 mm k tomu předpoklady celkem má, ASX měří jen 4222 mm. „SUV kupé“ by tedy mohlo plus mínus působit v písečku Nissanu Qashqai, japonského soka bych asi označil za nejvíc odpovídajícího soupeře. SUV jako VW Tiguan nebo Kia Sportage jsou už o něco rozměrnější, pohybují se kolem 4,5 metru.

Popravdě, při pohledu na Eclipse Cross jsem měl celou dobu tendenci poměřovat tohle „SUV kupé“ spíš s menším ASX a jemu podobnými (třeba Peugeotem 2008 nebo Renaultem Captur). Asi hlavně kvůli zvláštní zádi, Eclipse Cross mi zkrátka přišel vyšší než širší. Vepředu jsem se pak pozastavoval zejména nad mohutnými chromovanými bumerangy… Mně se tedy nejnovější výtvor v designovém duchu „Dynamic Shield“ do vkusu úplně netrefil, výraz a nezaměnitelnost však tomuto mitsubishi určitě nechybí, což v tomto segmentu jako když najdete.

Mitsubishi ještě nezapomíná připomenout, že vozy SUV a s pohonem všech čtyř kol mají u třech diamantů velkou tradici, vždyť první takový se objevil už v roce 1936. V současnosti pak SUV tvoří 77 % evropských prodejů značky, pohon čtyř kol má každé druhé mitsubishi. Nejeden čtenář si určitě vzpomene taky na sportovní úspěchy třech diamantů, vždyť na Dakaru vyhrálo Mitsubishi dvanáctkrát a v mistrovství světa v rallye pětkrát. Jo, to byly časy Tommiho Mäkinena… Pamatujete, jak Mitsubishi dlouho vzdorovalo nově vzniklé kategorii WRC a Tommi drtil konkurenci s „áčkem“? To mi připomíná, matně se mi vybavuje cosi jako Evo, nebo jak se to jmenovalo. Teď holt táhnou SUV. A ne Tommi.

Klasika, občas až moc

Jako ta červená niť se našimi testy nejnovějších modelů táhnou nářky nad příliš digitálními přístrojovkami a dotykovými displeji, které zhusta nahrazují klasická tlačítka. Ne tak v Mitsubishi Eclipse Cross. Přístrojová deska je sice tvarově členitá a v okolí středového panelu poměrně mohutně zdobená, základ je však klasika na dřeň – oddělené ovládání ventilace s patřičně velkými ovladači, o patro výš infotainment s tlačítky okolo. Zde se na chvíli zastavím. V případě testované specifikace Intense se jedná o prostřední stupeň zábavy s šestipalcovým dotykovým displejem, tlačítko Nav byste však v jeho okolí hledali marně. Jistě uspějete u vrcholného provedení Instyle, disponujícím již sedmipalcovým a nepoměrně moderněji působícím dotykovým displejem. Bohužel, vážení, navigace se Eclipsu Cross netýká! U zmíněného sedmipalcového vrcholu si musíte vystačit s mobilní konektivitou, což mně osobně vadí pramálo, zvykl jsem si na waze, ale v ceníku je to zkrátka málo vídaná a znepokojivá absence.

mitsubishi testy crossover mitsubishi testy crossover  

Nepochybně vás však uklidní pohled na budíky tak jednoduché a dokonale čitelné, až srdíčko radostí poskočí, ovládání palubního počítače však Mitsubishi situovalo nalevo od přístrojového štítu a dobře tedy rozhodně neudělalo. Ten největší přešlap nás ale ještě čeká. Ani ne tak ergonomický, i když asi by se našlo vhodnější místo pro tlačítka výhřevu předních sedaček než pravá strana středového tunelu (hned vedle řadicí páky…). Ale ta tlačítka… Těžko říct, kde Mitsubishi tyhle kolébkové přepínače vyhrabalo, ale o historizující prvek by se jednalo už v první generaci eclipse.

Vzadu je to fakt eclipse

To je samozřejmě trošku přehnané, přirovnávat prostorové poměry Eclipsu Cross ke sportovnímu eclipse, ale na zadních sedačkách „SUV kupé“ to opravdu žádné vyskakování není. Na nohy jsem byl ještě v pohodě, tedy v případě, že jsem si nastavitelné sedačky (až o dvacet centimetrů) nepřišoupl k těm předním. Ale nad hlavou a na šířku to už bylo trochu horší. Asi nějak takto se sedí v „SUV kupé“… Vepředu je to už jenom SUV, zde místo nechybí.

Se zavazadlovým prostorem je to trochu složitější. Mitsubishi uvádí, že v základu poskytuje Eclipse Cross 341 až 448 litrů, to podle toho, kde se zrovna nacházejí zadní sedačky. Za příplatek 3890 Kč si však můžete pořídit „zvětšovací sadu“, díky níž si polepšíte o 83 litrů (dostanete se tedy až na 531 litrů, se sedačkami úplně vzadu pak maximálně 424). Úprava spočívá v tom, že importér jednoduše odstraní dvojitou podlahu, vyjme plastový „pořadač“ a vzniklý prostor vyčalouní. Tipnul bych si, že tuhle proceduru podstoupí devět z deseti v Česku prodaných Mitsubishi Eclipse Cross.

Motor, jízdní vlastnosti


Motor

A teď tu máme klenot, respektive diamant, kdybych se chtěl pokusit o laciný vtip – technologicky vybroušenou (neodpustil jsem si to…) kompletně novou zážehovou patnáctistovku Turbo MIVEC.

Pokusím se vypíchnout to nejdůležitější – blok motoru je hliníkový, ze stejného materiálu u Mitsubishi vyrobili i výfukové potrubí, to je pochopitelně integrované do hlavy válců a chlazené vzduchem. Naproti tomu na sací potrubí je použita syntetická pryskyřice, která má být o pětinu lehčí než hliník. Lepší vlastnosti tohoto materiálu rovněž přinášejí nižší teplotu nasávaného vzduchu (až o polovinu), čímž se do motoru prý dostane víc kyslíku. Turbodmychadlo je vybaveno elektronicky řízeným obtokovým ventilem (tzv. waste gate) a je posunuto co nejblíž hlavě válců a je tedy přímo u zdroje horkých spalin, které jeho rotor (s nízkou setrvačností) roztáčejí. Rozvod ventilů je poháněn řetězem, proměnné časování MIVEC funguje na sací í výfukové straně. Samotné ventily jsou pak duté a plněné dusíkem (nejen kvůli snížení hmotnosti, ale i lepšímu odvodu tepla). A pak asi největší fičura zbrusu nové pohonné jednotky, kombinace přímého a nepřímého vstřikování. Motivace je jasná, snížení emisí, hlavně oxidů dusíku. Přímé vstřikování se uplatňuje při vyšší zátěži, kdy umožňuje lepší plnění spalovacích prostorů a zvyšuje účinnost. A při nižší zátěži… Jasně, tady přichází na řadu nepřímé vstřikování, které mimo jiné omezuje tvorbu sazí.

mitsubishi testy crossover mitsubishi testy crossover  

Tak. A já jsem první kilometry přemýšlel, na co všechna ta sofistikovaná technika je, když se patnáctistovka projevuje nanejvýš průměrně. Kolem dvou tisíc otáček jsem ji považoval za jednotku s atmosférickým plněním, reakce byly dost letargické, do otáček se čtyřválci vyloženě nechtělo. Pak jsem si ale všiml aktivovaného Eco módu, zmáčknul příslušné a rozměrné tlačítko a… Ne že by se začaly dít věci, ale oživení charakteru přišlo. Vlastně bych skoro řekl, že patnáctistovka je svým způsobem docela charakterní motor, mimo ten divný eco mód. Pod dvěma tisíci stále tedy moc nejede, pak se ale turbo rozkouká a čtyřválec konečně předvede něco, proč byste měli začít věřit udávaným 120 kW a 250 N.m. Maximum točivého momentu Mitsubishi udává v osmnácti stech otáčkách, což je na přeplňované zvyklosti opravdu o kousek vyšší hodnota (konkurence se často pohybuje kolem 1500). Na rozdíl třeba od takového TSI se však japonskou patnáctistovku vyplatí točit, nad čtyřmi tisíci máte pocit, že se zase začalo něco málo navíc skutečně dít. To je ten charakter, který jsem zmiňoval.

Je to příjemný motor, s hezkým zvukem, kultivovaný, možná jsem ale čekal ještě o kousek šťavnatější zážitky. Výše zmíněných 120 kW a 250 N.m jsou i vzhledem k lehce nadprůměrným patnácti metrákům pořád velmi pěkná čísla, zrychlení z 0 na 100 km/h za 10,3 však už trochu škaredější… Celou dobu se mi vkrádala na mysl už zmíněná patnáctistovka TSI, která mě zvlášť v porovnání s litrem TSI dost zklamala. Produkt koncernu VW je synonymum plytkého projevu, při měření pružnosti však za 1.5 Turbo MIVEC nejenže nezaostávala, ale z osmdesáti na sto dvacet japonskou kolegyni překonala (údaje pocházejí od kolegů ze Světa motorů, 1.5 TSI 110 kW se nacházela v karoqu). A na stovce je takto motorizovaný karoq za 8,4 s… Jak říkám, příjemný, velice kultivovaný a i docela charakterní motor (s rostoucími otáčkami), tahle patnáctistovka od Mitsubishi, i vzhledem k technologické náloži jsem však čekal možná ještě o kousek víc. Dokázal bych si představit hlavně brysknější reakce z nízkých otáček, i kvůli tomu nejspíš ta průměrná čísla z měření pružnosti.

I u spotřeby bych si možná zvládl vysnít o nějaké to deci nižší čísla, nejníž jsem se dostal na 7,2 litru, nejčastěji se pohyboval lehce nad osmi. Budete taky, když většinu času strávíte ve městě a na dálnici.

Naměřené hodnotyMitsubishi Eclipse Cross 1.5 TurboŠkoda Karoq 1.5 TSI
Pružnost na 4. rychlostní stupeň (60-100 km/h) (s)7,68,1
Pružnost na 5./6. rychlostní stupeň (80-120 km/h) (s)12,4/14,911,1/14,0
Otáčky na nejvyšší rychlostní stupeň při 130 km/h26002800
Skutečná rychlost při 50/90/130 km/h46,6/84,3/123,547,9/86,7/126,5

Tohle není eclipse. Fakt ne.

Patnáctistovka to má v dnešních emisních normách těžké, víc asi vzhledem k legislativním požadavkům z motoru vytěžit nešlo, a za technologickou úroveň bychom měli japonské inženýry zase jednou poplácat. V otázce motoru bychom tedy jakýs takýs odkaz eclipse vystopovat ještě mohli, když ale přijde řada na jízdní vlastnosti, z legendárního pojmenování na pátých dveřích musí odpadávat písmenka.

Dobře, jde o SUV, crossover. Nebo „SUV kupé“, to je jedno, ale naladění podvozku je velmi disharmonické. Na jedné straně Eclipse Cross na nerovnostech neustále poskakuje a osmnáctipalcové pneumatiky (pro testovanou výbavu Intense standard) umí dát i ostřejší ránu, na stranu druhou se v zatáčkách tohle mitsubishi velmi naklání a stabilizace zasahuje hodně brzy. Myslím, že se základními šestnáctkami (pro první dvě výbavy) bude jízdní projev dramaticky jiný a o hodně plavnější.

mitsubishi testy crossover mitsubishi testy crossover  

Velmi se mi líbilo řazení šestistupňového manuálu, je přesné, dráhy krátké a docela vysoko a příjemně blízko volantu umístěná páka je skvěle po ruce, skoro jako dlouhatánská páka sekvence závodního auta. Řízení je slušné, přišlo mi podobně japonsky devadesátkové jako klasická přístrojovka. Vzhledem k předpokládané převažující ženské klientele bych však možná víc přidal na účinku posilovače.

Závěr


Závěr

O tom, že se jmenuje Eclipse Cross a že je to divné spojení, se můžeme bavit hodiny a vždycky přijdeme na to, že to divné spojení prostě je. Stejně tak si ale myslím, že typickému zákazníkovi to bude ale totálně ukradené a že ten/ta bude daleko víc rád/ráda za výrazný design, jakkoliv u mě tohle „SUV kupé“ od Mitsubishi v tomto směru nezabodovalo. V interiéru je dost místa na předních sedačkách, vzadu trpí hlava vyšších cestujících, slavné to není ani na šířku. Do kufru si určitě pořiďte zvětšovací sadu, s ní se dostanete na 424 až 531 litrů (podle polohy zadních sedaček). A to je už hezké. Až na pár detailů (ovládání palubního počítače pod volantem, neuvěřitelně archaická tlačítka vyhřívání sedaček) se mi líbila klasicky řešená přístrojovka, infotainmentu však vždy chybí navigace.

Největší pecka je technologicky nabušená patnáctistovka s výkonem 120 kW, které se s otáčkami dostává charakteru, je přiměřeně řízná, možná by mohla být ještě víc, ale chápu, emise… Určitě by však mohla být nižší spotřeba paliva, pod osm litrů jsem se probojovával těžko, rozhodně ne s větším podílem města a dálnice. Jízdní vlastnosti jsou disharmonické, na nerovnostech Eclipse Cross tluče, v zatáčkách se hodně naklání.

Mitsubishi argumentuje zkušenostmi a dlouhou čtyřkolkovou tradicí, pohon 4x4 však u Eclipse Cross dostanete jen s variátorem…

mitsubishi testy crossover mitsubishi testy crossover  

V současnosti koupíte novinku od Mitsubishi jen se zmíněnou patnáctistovkou Turbo MIVEC, nejlevnější verze přijde na 549.650 Kč, testovaná druhá nejvyšší a už velmi pěkně vybavená specifikace Intense stojí nejmíň 599.650 Kč. Uvidíme, jestli se bude časem podobně cenově podbízet jako veleúspěšné ASX, zatím Eclipse Cross velice zapadá do zvyklostí segmentu.

Tu patnáctistovku si ale určitě zajeďte vyzkoušet. Je zajímavá, za svezení opravdu stojí. Eclipse Cross jako takový to bude mít nepochybně hodně těžké, nic jiného než podobné crossovery snad automobilky v poslední době ani nepředstavují. ASX ale cestičku vyšlapalo, třeba budou zákazníci přestupovat na větší a dospělejší Eclipse Cross.

Nejlevnější verze modelu549.650 Kč (1.5 Turbo MIVEC/120 kW 2WD Inform)
Základ s testovaným motorem549.650 Kč (1.5 Turbo MIVEC/120 kW 2WD Inform)
Testovaný vůz bez příplatků599.650 Kč (1.5 Turbo MIVEC/120 kW 2WD Intense)
Testovaný vůz s výbavou618.540 Kč (1.5 Turbo MIVEC/120 kW 2WD Intense)

Plusy

  • Výrazný design
  • Ve vyšších otáčkách svižný motor
  • Přehledný interiér, bohatá výbava

Minusy

  • Disharmonické jízdní vlastnosti
  • Na zadních sedačkách méně místa

Foto: Ondřej Lilling

Zobrazit celý článek
Martin Machala
Diskuze (48)
Cena základní sestavy 599 650 Kč
Výbava základní sestavy Kolenní airbag řidiče, asistent rozjezdu do kopce, sledování mrtvého úhlu, asistent změny jízdního pruhu, systém sledování dopravní situace za vozidlem při couvání, LED přední světlomety, mlhovky, automatická dálková světla, dešťový senzor, elektricky ovládaná, vyhřívaná a sklopná vnější zpětná zrcátka, parkovací kamera, vyhřívané přední sedačky, tempomat, dvouzónová automatická klimatizace, bluetooth handsfree, osmnáctipalcová litá kola. Kč
Cena testované sestavy 618 540 Kč
Výbava testované sestavy Metalíza (+15.000 Kč), sada pro zvětšení zavazadlového prostoru (+3890 Kč). Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný zážehový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1499
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 120 / 5500
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 250 / 1800 - 4500
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 200
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 10.3
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): - / - / 6.6
Emise CO2: 151
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 424 / 0
Objem nádrže (l): 63
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1500 / 550
Rozměr pneu: 225/55 R18
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4405
b) šířka (mm): 1805
c) výška (mm): 1685
d) rozvor (mm): 2670
e) rozchod vpředu (mm): 1545
f) rozchod vzadu (mm): 1545
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 990
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 920
k) šířka vpředu (mm): 1490
l) šířka vzadu (mm): 1420
délka sedáku vpředu (mm): 500
délka sedáku vzadu (mm): 460
výška opěradla vpředu (mm): 610
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
Avatar - Loptos
23. 4. 2018 19:18
Re: Zrychlení
Dobry den, ECO mod na japonskych autach sa pouziva pri kludnej jazde napr na dialnici. Upravuje chod klimatizacie atd. Neda sa to pouzivat v normalnom ajzdeni. Ani 134kW motor so zapnutym ECO nechce moct ist, Pedal je ako z masla. :-)
Avatar - speedfred
19. 4. 2018 20:50
Re: Nehezké...
Multipla bola nadčasová, na tú mi nešahajte ;-\
19. 4. 2018 19:19
Re: Nehezké...
Nehezké ani ne, spíš je to přímo hnusné. Tak jedno místo před Jukem a jedno za Multiplou ;-)

Tahle hrůza (prý SUV coupé) se prostě nepovedla, navíc ještě použili jméno Eclipse 8-s
Avatar - wakantanka
19. 4. 2018 13:14
Re: Zrychlení
TWL, tak to mi nejak uniklo, pritom mi prišiel ako najviac v pohode z tých ostatných šašov.
Avatar - Dinar
19. 4. 2018 12:55
Re: Nehezké...
Japonský unisex design, ještě horší jsou ty vnitřky (tvary palubních desek), to je jak návrat do devadesátek. Mitsu, toyota, subaru, nissan... žádná invence v tomto směru.