Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Nissan Qashqai dCi 130 All Mode 4x4-i – Najdi čtyři rozdíly!

Tomáš Dusil
Diskuze (33)
Druhá generace populárního Nissanu Qashqai je na trhu od podzimu 2013. Vůz letos prodělal modernizaci, která se zaměřila primárně na doladění celku. Takže v čem je nový qashqai lepší?


Design, interiér


Původní Nissan Qashqai (označení J10) nahradil v roce 2006 model Terano II, tedy auto, které bylo spíše off-roadem než SUV, také zásluhou rámové karoserie. V terénu schopný vůz však příliš krásy nepobral, takž i přes velmi poctivou mechaniku mohl jen stěží zamíchat kartami v kompletní třídě vozů SUV.

To qashqai byl přesným opakem. Nejenom velmi líbivé tvary první generace se postaraly o skvělé prodejní výsledky. A co víc, auto se v praxi ukazovalo jako veskrze zdařilé, dobře jezdilo a nabízelo jak pohon předních kol, tak čtyřkolku. Tedy techniku, kterou dnes někteří výrobci už ani nepovažují za nutné u crossoverů poskytovat. Bez ohledu na verzi pohonu byla vzadu vždy poctivá, náročně řešená víceprvková náprava. Komu byla běžná verze málo, nabídl nissan svého qashqaie rovněž v prodloužené variantě +2 s rozvorem zvětšeným z 2630 mm na 2765 mm.

Důraz na bezpečnost

Druhé vydání z roku 2013 si statickou premiéru před novináři odbylo ve filmových ateliérech v Londýně, přineslo navenek zcela nové tvary a také o 49 mm větší délku. Technicky vůz využívá modulární platformu Aliance sdílenou nejen s novým X-Trailem, ale také Renaulty Mégane IV či současným Renaultem Espace.

Nissan se u druhé generace zaměřil zejména na zvýšení bezpečnosti a výsledkem se stal balíček systémů souhrnně pojmenovaný Safety Shield. Tak se to celé ale nazývalo obecně. Když nahlédnete do ceníku současné modernizované verze, najdete tam hned dvě položky bezpečnostních systémů nabízených podle výbavy auta. Základem je Safety Pack, za který se u základních verzí Visia a Acenta připlácí u prvně uvedené výbavy 13.000 korun, u druhé ale už 37.900 korun. Čím to je?


Ve výbavě Acenta je totiž jeho součástí navíc sada Technology. Kromě rozpoznávání značek či hlídání jízdy vozidla v pruzích nabízí dále třeba inteligentní přepínání dálkových světel. Výbavy Tekna a Tekna+ mají navíc ještě položku Nissan Safety Shield plus, zahrnující například inteligentní parkovací asistent, sledování mrtvého úhlu či inteligentní rozpoznávání únavy řidiče.

Od třetí výbavy N-Connecta je tohle všechno už v sérii, od ještě vyšší Tekna spolu s testovanou Tekna+ máte navíc standardně diodové hlavní světlomety. V době příchodu vozu na trh nissan uváděl, že jsou o přibližně 50 procent účinnější než xenony nabízené v první generaci. Jak jsme si ověřili při jízdě v noci, účinek těchto světlometů je velmi dobrý, což nemusí být vždy u LED pravidlem. Záleží mimo jiné i na počtu světelných zdrojů. Kolik jich tady je ale nissan bohužel neuvádí. Pouze u světlometů pro denní svícení se dle informací značky jejich počet zvýšil v rámci modernizace ze šesti na devět.

Tohle je fakt kůže!

I po modernizaci zůstává vrcholnou verzí výbava Tekna+. V podstatě vše, co vidíte na fotkách, nabízí standardně, pouze za lak si musíte připlatit 15.000 Kč. Za zmínku stojí zejména kvalitní kůží Nappa čalouněná sedadla. Na dotyk je příjemně měkká, takže celé to vypadá, jako by jí byla sedadla doslova přehrnuta. A je to opravdu kůže, žádné umělé náhražky, které dnes někteří výrobci považují za kůži, i když to ve skutečnosti vůbec není. Prostě Nappa bude dle našeho názoru vyhovovat i těm, kteří jinak kožená sedadla v autě odmítají. Na přání je k dispozici také u nižší výbavy Tekna, přičemž vyjde na 38.000 korun. Spolu s tím získáte také elektricky stavitelné sedadlo řidiče s pamětí, u spolujezdce je pouze elektrický posuv, nikoliv už paměť zvolené polohy.

Pokud jste někdy seděli za volantem verze před modernizací a posadíte se do novinky, patrně se vám bude kabina zdát útulnější. Na první pohled je hlavní novinkou volant s dnes snad už povinným seříznutím spodní části věnce. Oproti tomu nabízenému do modernizace se zdá docela malý. Co trochu vadí, je možná až přílišné množství tlačítek na jeho ramenou. Přitom tady ale není nic, co byste nenašli i jinde.

nissan testy crossover nissan testy crossover  

Sedí se tradičně spíše výše, což oceníte při častém nastupování, méně již, pokud jste nadprůměrně vzrostlé postavy. Výška nad předními sedadly činí 995 mm, což lze považovat za sotva průměrnou hodnotu. Třeba Seat Ateca se může v tomto parametru pochlubit hned 1030 mm. Ještě mnohem horší je ale situace vzadu. Tady si musíte stačit s pouhými 910 mm, pro srovnání ateca poskytuje rovných 1020 mm. Mnohem příznivější je situace v podélném směru, kde již panují vpředu i vzadu minimální rozdíly mezi oběma uvedenými auty.

Prostor na šířku je v nissanu subjektivně trochu omezován poměrně vysokým středovým tunelem. Ten na druhou stranu pomáhá vytvářet iluzi jakéhosi kokpitu, což se u řady konkurentů říci nedá. Pochvalu zaslouží ergonomie, kdy standardní samočinná klimatizace zahrnuje nejen samostatné ovladače (ty třeba postrádám u Peugeot 308), ale také tlačítko umožňující sjednotit obě zóny v jednu. Tohle pro změnu chybí renaultům.


Testovaný vůz disponoval dále vyhřívaným čelním sklem, žel provedeným starší technologií s drátěnou sílí. Nikoliv tedy s folií, jak to má například Škoda Kodiaq. Zejména v noci při nepříznivých světelných podmínkách působí síť zalitá do skla na leckoho poněkud rušivě.

Motor, jízdní vlastnosti


Změna, kterou nečekáte

Modernizovaný qashqai odhalíte asi nejlépe při pohledu zepředu. Přední nárazník novinky působí poněkud členitěji, což přineslo mimo jiné prodloužení vozu z původních 4377 mm na 4394 mm. Šířka a výška auta se nezměnily. Standardní LED svítilny pro denní svícení mají charakteristický tvar, rámující hlavní světlomety, které jsou nově o něco nižší. Zezadu jsou inovace méně patrné a v podstatě se omezují na jiný tvar nárazníku spolu se svítilnami.

Když přišla druhá generace na trh, oproti předchůdci poněkud slevila v technické úrovni svého hardwaru. Namísto víceprvkové nápravy pro všechny verze se její použití omezilo pouze na varianty s pohonem všech kol, jemuž nissan říká All-Mode 4x4i.

Jenže už v roce 2015 dostaly zcela nezávislé zavěšení zadních kol všechny šestnáctistovky a to bez ohledu na spalované palivo. Torzní příčka tak zůstala vyhrazena pouze motorizacím 1.2 DIG-T a 1.5 dCi. Dnes když nahlédnete do technických údajů, o torzní příčka tam není ani vidu. Jinak řečeno, nový qashqai nabízí pouze a jen lepší zadní nápravu. Technicky vychází s první generace, neboť jak rozmístění, tak tvar třech ramen na každé straně jsou na první pohled identické. Což ale neznamená, že jsou jednotlivé díly záměnné.

nissan testy crossover nissan testy crossover  

Technika z dřívějška zůstává také u zmíněného pohonu všech kol All Mode 4x4-i. Za velkou přednost považujeme možnost zvolit jeden ze tří režimů činnosti. Kromě 2WD, kdy je „zcela“ odpojen pohon zadní nápravy, se nabízí režim „Auto“, v němž elektronika v případě potřeby připojí pohon zadní nápravy až po „Lock“, který by měl pohon obou náprav spojit takzvaně „natvrdo“. Pokud ale překročíte rychlost 10 km/h, přejde systém samočinně do Auto. A stejně tak platí, že v režimu 2WD, v případě, že dojde k prokluzu kol přední nápravy, se aktivuje automaticky režim Auto. Veškerá činnost je výhradně záležitostí elektromagneticky ovládané lamelové spojky, nacházející se ve skříni před diferenciálem zadní nápravy.

Je to znát, není to znát…

Že byste jízdou v režimu 2WD a tedy s poháněnou pouze přední nápravou měli docílit nižší spotřeby paliva, je tak nějak očekávané. Přesto si myslím, že v praxi je rozdíl mezi režimy 2WD a Auto zanedbatelný. Ano, pokud někdo s qashqaiem najezdí fůru kilometrů v tom či onom režimu, teoreticky vzato se může dobrat nějaký rozdílů ve spotřebě, v rámci testovacího týdne jsme však razantní výkyvy nezaznamenali.

Na co odpovědět ale dokážeme, je jízdní chování. Schválně jsme zkoušeli projíždět stejnou zatáčku v režimu 2WD i Auto a snažili se odhalit rozdíly v chování auta. K žádným velkým překvapivým výsledkům jsme se nedobrali, avšak čistě subjektivně vzato qashqai přišel ve stejné zatáčce a při obdobné rychlosti v režimu Auto více neutrální (nebo chcete-li méně nedotáčivý) než při stejné jízdě v módu 2WD. Prostě se nám auto při aktivovaném režimu Auto, rozdělujícím hnací síly mezi obě nápravy, řídilo lépe.

Popsané vjemy mají reálný technický základ. Řídicí jednotka pohonu všech kol totiž pracuje mimo jiné také se snímačem příčného zrychlení, takže k připojení pohonu zadních kol dochází také při průjezdu zatáčkou. Navíc systém disponuje i jakousi predikcí. S připojením zadní nápravy tudíž nečeká na prokluz předních kol, ale připojuje ji už preventivně, třeba když řidič prudce přidá plyn.

Qashqai však nemá vůbec žádné sportovní ambice. Prostě jezdí jako každý jiný crossover. Oproti minulosti se však jízda poněkud uklidnila. Rázy od 19palcových hliníkových kol jsou od nynějška vnímané pouze na opravdu hlubokých výmolech. Jinak je pohlcování nerovností veskrze slušné. Určitě lepší, než u většího sourozence X-Trail.

nissan testy crossover nissan testy crossover  

Nahlédnutí do ceníku dokáže i věci znalého motoristického novináře trochu potrápit. Jednou z kolonek standardní výbavy je „Aktivní ovládání podvozku“. Pod honosně znějícím názvem se však neukrývá adaptivní odpružení, nýbrž jakási obdoba systému XDS. Tedy suplování samosvorného diferenciálu s pomocí brzd.

Další zvláštností je „inteligentní kontrola pohybů karoserie“. Opět se uplatňují brzdy, jejichž zásahem by se mělo dosáhnout co možná nejmenších výkyvů karoserie bez ohledu na nerovnosti, po kterých právě jedete. Netvrdím, že to v autě není, nebo že to nefunguje. Subjektivně se nám ale na kontrolách pohybů karoserie něco výjimečného, co by stálo za zaznamenání, nezdálo. Nic, čím by vůz v tomto ohledu nějak vybočoval nad rámec své třídy a svých konkurentů.

Tichý šetřílek

Pokud bychom měli vyzdvihnout jednu věc, která se nám na autě líbila nejvíce, byl by to patrně motor. Agregát 1.6 dCi s jedním turbodmychadlem je vrcholem mezi diesely v qashqai. Nabízí výkon 96 kW při 4000 otáčkách za minutu. Pro praxi důležitější točivý moment vrcholí skvělými 320 N.m při 1750 otáčkách za minutu. Na českém trhu jde v současnosti zároveň o jedinou motorizaci, která se pojí s pohonem všech kol. Aby to bylo ještě zamotanější, tak aby tomu tak bylo, musíte zvolit zkoušenou šestistupňovou manuální převodovku. Variátor Xtronic CVT se pojí pouze s poháněnou přední nápravou. Co se týče emisí, motor kombinuje zásobníkový katalyzátor NOx (LNT) s nízkotlakým a vysokotlakým EGR a nechybí samozřejmě částicový filtr.

Čtyřválec 1.6 dCi je zástupce řady R9M, která se vyznačuje například rozvodový řetězem pohánějícím přímo výfukový vačkový hřídel. Ten sací je od něj roztáčen ozubeným převodem s vymezováním vůle v ozubení. Tedy obecně velmi tichým řešením. K tichému chodu dále přispívá kompresní poměr 15,4:1. Motor 1.6 dCi 130 se tak projevuje mimořádně diskrétně. A zároveň úsporně, když v praxi lze jezdit i za 5 litrů na 100 km, aniž se nějak loudáte. Motor se vcelku ochotně vytáčí, takže svým projevem připomíná spíše zážehový motor. Je to právě jeho lehkost v kombinaci s měkkým chodem, která nám imponovala nejvíce.


Motor se pojí s šestistupňovou převodovkou ND4 z dílny japonské automobilky. Vyniká přesným a velmi lehkým řazením, přičemž celkové zpřevodování je poměrně lehké. V dálničních 130 km/h tak motor točí na šestku asi 2500 otáček za minutu. Díky skvělé akustice je však v kabině ticho, rušené snad jen svistem obtékajícího vzduchu.

Závěr


Závěr

Modernizace přinesla qashqai další rozšíření výbavy a také celkové doladění techniky. Z pohledu užívání je největší změnou vyšší komfort jízdy a celkově lépe naladěný podvozek, byť některá konkurence je v tomto ohledu stále o něco lepší.

Skvělý je motor 1.6 dCi 130, na němž jsme jen stěží hledali nějaké chyby. Vlastně jedinou výtkou je, že je ze všech pohonů nejdražší. Trochu záhadou nám zůstává použití variátorové převodovky Xtronic, která se pojí pouze s pohonem předních kol, ale kupodivu nevyžaduje snížení maxima točivého momentu motoru. Místo Xtronicu bychom v Evropě uvítali raději dvouspojkovou převodovku EDC, kterou mají sesterské renaulty.

nissan testy crossover nissan testy crossover  

Nejlevnější verze modelu457.500 Kč (DIG-T 115/85 kW Visia)
Základ s testovaným motorem575.000 Kč (dCi 130/96 kW Visia)
Testovaný vůz bez příplatků885.200 Kč (dCi 130 All Mode 4x4i/96 kW Tekna+)
Testovaný vůz s výbavou900.200 Kč (dCi 130 All Mode 4x4i/96 kW Tekna+)

Plusy

  • Neotřelý vzhled
  • Velmi bohatá výbava už v sérii
  • Všestranně vynikající motor
  • Přesné a lehké řazení
  • Dobře vyřešený pohon všech kol
  • Účinné světlomety LED

Minusy

  • Omezený svislý prostor ve druhé řadě sedadel
  • Jen průměrný prostor na výšku vpředu
  • Emisní systém s LNT se brzy dostane na hranici svých možností

Foto: Petr Homolka

Zobrazit celý článek
Tomáš Dusil
Diskuze (33)
Nissan Qashqai dCi 130 All Mode 4x4-i
Cena základní sestavy 885 200 Kč
Výbava základní sestavy 19palcová kola z lehké slitiny, adaptivní LED potkávací a dálkové světlomety, elektricky ovládané střešní okno, dvouzónová samočinná klimatizace, tempomat s omezovačem rychlosti, střední loketní opěrka, systém stop/start, elektricky stavitelná a vyhřívaná vnější zpětná zrcátka, čalounění kůží Nappa, vyhřívaná přední sedadla, elektricky stavitelná přední sedadla u řidiče s pamětí, samočinně sklopná vnější zpětná zrcátka, šest airbagů, ISOFIX na zadních sedadlech, elekromechanická parkovací brzda, Nissan Safety pack (inteligentní přepínání dálkových světel, čtení dopravních značek, samočinně clonitelné vnitřní zpětné zrcátko, přední a zadní parkovací senzory, Nissan safety shield plus (inteligetní parkovací asistent, rozpoznávání únavy řidiče atd.), autorádio s digitálním tunerem (DAB) a další. Kč
Cena testované sestavy 900 200 Kč
Výbava testované sestavy Metalický lak (+ 15.000,-) Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1598
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 96 / 4000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 320 / 1750
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 190
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 10.5
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 5.7 / 4.5 / 4.9
Emise CO2: 129
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 410 / 0
Objem nádrže (l): 65
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1614 / 503
Rozměr pneu: 225/45 R19
Nissan Qashqai dCi 130 All Mode 4x4-i
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4394
b) šířka (mm): 1806
c) výška (mm): 1595
d) rozvor (mm): 2646
e) rozchod vpředu (mm): 1565
f) rozchod vzadu (mm): 1560
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 870 / 1090
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 620 / 860
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 995
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 910
k) šířka vpředu (mm): 1470
l) šířka vzadu (mm): 1470
délka sedáku vpředu (mm): 520
délka sedáku vzadu (mm): 450
výška opěradla vpředu (mm): 630
výška opěradla vzadu (mm): 650
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
Avatar - Jeremy.McKvak.ANTIDIESEL
5. 10. 2017 11:06
Re: NEVOLTE BABIŠE = AGROFERT = ŽLUTÁ SMRT
NEVOLTE BABIŠE = AGROFERT = ŽLUTÁ SMRT [odkaz] [odkaz] [odkaz] [odkaz] [odkaz] [odkaz]
>:-[]
>:-[] >:-[]
>:-[] >:-[] >:-[]
>:-[] >:-[] >:-[] >:-[]
>:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[]
>:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[]
Avatar - white label
28. 9. 2017 14:09
Re: Kvašák
Souhlas, když přišel na trh psalo se o něm výhradně jako o crossoveru, na druhou stranu je fakt, že postupem času trochu "zesuvéčkovatěl". ;-)
Hranice crossover/SUV je tak nějak čím dál tenčí, třeba Macan je podle mě v reálu spíš crossover, ale běžně se řadí mezi SUV.
28. 9. 2017 13:52
Re: cvt
Pri rýchlostiach do 100 sú straty výrazne prevážené vždy optimálnymi otáčkami. CVT je podľa mňa výborná voľba do menších aut čo trávia väčšinu života v meste a okolí, ale ak chceš diaľničný koráb, alebo ťahať ťažký príves, tak sa treba obzrieť inde.
Avatar - fOE
28. 9. 2017 12:15
Re: Kvašák
Stejne >:-[]
28. 9. 2017 11:54
Re: cvt
Prejav CVT moze byt vec nazoru. Niekomu to moze vyhovovat (konstantne otacky motora pri zrychlovani), inemu nemusi. Lenze CVT ma vyssie straty (a teda aj vyssiu spotrebu) a to je skratka fakt s ktorym nic neurobis...