Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Porsche 911 Carrera 4 GTS – Srdeční záležitost

Jan Mička
Diskuze (68)
Jenom hrstka automobilů dokáže vzbudit takový rozruch jako Porsche 911. Obzvláště ve verzi Carrera 4 GTS s karmínovým lakem. Nachytat tohle auto na švestkách je úkolem pro skutečné mistry volantu.

Nenapadá mě jediný z mých přátel, který v dětství neměl alespoň jeden předmět s tématikou Porsche 911. Také jsem kdysi vlastnil pár výstavních modelů v malém měřítku, a postupně se mi podařilo zlikvidovat dvě nádherné 959 na dálkové ovládání. Nejdříve stříbrnou, později červenou. Řídit vůz této značky byl po dlouhou dobu můj sen, který se vyplnil teprve před čtyřmi lety. A stejně dlouho pak trvalo, než jsem se do Porsche posadil podruhé…

Porsche dělá skvělá auta, moje srdce ale stejně vždycky nejvíce tíhlo k modelu 911. Jednak s ním značka započala své dlouhé a úspěšné tažení, a pokud někdo řekne, že chce „Poršáka“, rozhodně vás nenapadne Cayenne nebo Panamera. Navíc je dost dobře možné, že jsem řídil jednu z posledních atmosférických verzí. V rámci faceliftu 911 má totiž dojít k velkému rozmachu turbomotorů, a s novou generací je nebudou mít ani verze GT3 a GT3 RS.

Na Porsche patří karmín

No jen se na něj podívej, není k sežrání? Něco takového mi prolétlo hlavou, když jsem zkoušenou 911 GTS uviděl poprvé. Sytý karmínový lak je přesně takový, jaký měla moje zmenšená 959 na dálkové ovládání, takže si určitě dovedete představit ten nostalgický záblesk. GTS ale není pouze silnější než Carrera S, ze které vychází. Má lehce upravený přední nárazník, zadní partie širší o 44 milimetrů (včetně rozchodu kol), svítilny spojuje diodový pás, a sedí o 10 milimetrů blíže k vozovce. Přičtěte k tomu černé koncovky výfuku a dvacetipalcová kola s centrální maticí, a vyjde vám jedna z nejkrásnějších barevných kombinací (vedle barev Gulf a Martini Racing), ve které můžete 911 pořídit.

Sportovní vozy máme většinou spojené s jednoúčelovým využitím a nepraktičností, ale u Porsche 911 nic takového neplatí. Jistě, karoserie je pouze 1296 milimetrů vysoká (o 102 mm méně než Volkswagen Scirocco), ani to ale nebrání pohodlnému nastupování a vystupování nebo převozu čtyř cestujících. Pravda, zadní sedadla jsou pouze nouzovky připravené pro útlé postavy nebo děti, je ale fajn vědět, že tato možnost existuje.

porsche premioveznacky testy sportovni porsche premioveznacky testy sportovni  

Kokpit se točí hlavně kolem řidiče a spolujezdce, pro které jsou připravena snová skořepinová sedadla s výraznou výšivkou GTS. Ovládání se mezigeneračně nezměnilo, a přestože působí změť tlačítek na středové konzole a plynule navazujícím tunelu trochu neuspořádaně, vězte, že všechno má svůj smysl. Nejdůležitější ovladače, které ovlivňují nastavení motoru, podvozku, výfuku a vypnutí systému Start/stop (fakt to vypadá hloupě, když 911 na křižovatce vypne motor) jsou hned po ruce, a nic ostatního snad ani nepotřebujete. Kdo by také s plochou tři-osmičkou za zády poslouchal autorádio, že ano…

Současné Porsche 911 se nachází zhruba v polovině životního cyklu (nástupce má přijít před koncem dekády), členění přístrojového štítu s pěti kruhovými budíky a centrálně umístěným otáčkoměrem se však nese celou historií modelu. Pokud pominu 4,6palcový displej palubního počítače (umí zobrazit i navigaci), není tady nic, co neupotřebíte. Grafické ztvárnění je strohé a účelové, kudrlinky by ale v rychlostech přes 300 km/h stejně byly k ničemu. Výraznou pomocí jsou ukazatele teploty a tlaku oleje – to už se dnes skoro nevidí.

porsche premioveznacky testy sportovni porsche premioveznacky testy sportovni  

Dotek volantu Porsche mi vždycky způsoboval mrazení v zádech a ve světě nových automobilů bych snad nenašel lepší. U téhle značky dobře vědí, že jediný správný tvar je kruhový (tedy bez spodního zkosení), a že tlačítka pro zesilování autorádia a přepínání skladeb zde nemají co dělat. Volant se náramně drží, má ideální průměr i tloušťku věnce a lze jej nastavit v tak širokém rozsahu, že jsem si chvílemi připadal jako v kokpitu formule 1. Jediným ústupkem moderní době, avšak velmi praktickým, jsou malé displeje umístěné ve vodorovných ramenou – ten vpravo řekne, zda máte aktivovaný Launch Control, vlevo zase vidíte aktuálně zvolený jízdní režim (Sport nebo Sport Plus).

Úplně nejlepší na Porsche 911 jako takovém je jeho „rozdvojená“ osobnost a použitelnost v běžném provozu. Nebýt masivních předních sloupků, vidíte ven podobně jako třeba z Fabie. Jistě, dozadu je to kvůli mohutným blatníkům, které se připomenou s každým pohledem do zpětného zrcátka, trochu horší, rozhodně ale máte lepší výhled než například z Jaguaru F-Type. Vůz má navíc kolem sebe takovou auru, že vás spousta řidičů klidně pustí před sebe, jenom aby se mohli déle pokochat pohledem. Má to ale také stinnou stránku – prakticky nikde nezaparkujete, aniž byste nebyli středem pozornosti.

Dole boxer, nahoře stíhačka

Porsche 911 Carrera 4 GTS vychází ze standardní Carrery 4S, a to se týká také motoru. Jde o vodou chlazený atmosférický šestiválec boxer objemu 3,8 litru, ovšem s výkonem posíleným z 294 na 316 kW. Točivý moment 440 N.m zůstal zachován, v obou případech byl ale zvětšen rozsah působení. Všech 430 koní máte k dispozici v 7.500 otáčkách za minutu (o 100 min-1 výš), a na maximální příval newtonmetrů si musíte počkat do 5750 otáček.

Porsche 911 Carrera 4 GTS - srovnání s výchozím modelem
Model Porsche 911 Carrera 4 GTS Porsche 911 Carrera 4S
Motor šestiválcový boxer šestiválcový boxer
Zdvihový objem [cm3] 3800 3800
Válce/ventily 6/4 6/4
Největší výkon [kW/min] 316/7500 294/7400
Točivý moment [N.m/min] 440/5750 440/5600
Převodovka 7A 7A
Maximální rychlost [km/h] 302 297
Zrychlení 0-100 km/h [s] 4,0 4,3
Kombinovaná spotřeba[l/100 km] 9,1 9,1
Hmotnost [kg] 1490 1490
Základní cena [Kč] 3.526.000 3.182.000
Ceny v základní výbavě s manuální převodovkou

V praxi to znamená také zvýšení maximální rychlosti z 297 na 302 km/h, a na stovce je GTS o 0,3 sekundy rychleji. To všechno v případě, že si nevystačíte se standardně dodávaným sedmistupňovým manuálem, ale sáhnete po sedmistupňové převodovce PDK. Nic proti přímému řazení, já bych si ale těch 100.756 Kč zřejmě připlatil. Dvouspojková skříň totiž v běžném režimu necuká ani nedělá nelogické kroky, má naprosto fantastický volič připomínající letecký knipl, a pod plným plynem kope podobně jako sekvenční skříně.

Děsím se doby, kdy fantastickou tři-osmičku nahradí cosi přeplňovaného, protože takový motor nikde jinde nenajdete. Běží hrubě, zprvu snad až nevyrovnaně, a aktivní uložení má co dělat, aby eliminovalo chvění prostupující do kabiny. Ale to všechno patří k charakteru. Motor mě ani na chvíli nenechal chladným, a než bych se snažil zachovat vážný postoj, raději jsem se tetelil, div se mi koutky úst nepotkaly na druhé straně hlavy. Vskutku fantastický zážitek!

Auto působí hodně nekompromisně, na rozdíl od takového Jaguaru F-Type S s přeplňovaným třílitrovým šestiválcem ale není nikterak divoké. Skoro bych řekl, že se mu do rozjíždění moc nechce, to je však dáno nastavením ovládacích sil. Pedál plynu, ostatně i jako řízení s elektromechanickým posilovačem a strmým převodem, jde totiž poměrně ztuha, ale fantasticky se dávkuje. Pod pravým kotníkem máte skutečně hodně síly, nikdy se ale nestane, že auto jediným neuváženým sešlápnutím zdivočí.

Moc dobře si vzpomínám na ten povznesený pocit při prvním vyjetí na silnici, a kdybych nevěděl, že se jedná o nejnovější řadu 991, asi bych od předchůdce (997) ani nepoznal rozdíl. Jízdní komfort na dvacetipalcových kolech je například ještě lepší než u Audi RS3 Sportback na „devatenáctkách“, což je na našich silnicích s věčně rozbitým nebo zalátaným povrchem žádoucí. Auto není agresivní, nenutí za každou cenu jít za hranice legálních rychlostí, a když na to přijde, není ani moc hlučné.

porsche premioveznacky testy sportovni porsche premioveznacky testy sportovni  

Jenže to jsem ještě dosud nepřepnul do sportovního režimu a neaktivoval sportovní výfukový systém. Většina automobilů po tomto kroku zbystří a působí, jako by je někdo zezadu lehce nakopnul, jenže 911 Carrera 4 GTS si stále držela klidný postoj. Už tak dost tuhé řízení ještě o chlup ztvrdlo a ručička otáčkoměru lehce povyskočila, celek jako by však vyčkával a chtěl se přesvědčit, jestli jste si tento krok opravdu dobře rozmysleli.

Náramně hluboké tóny motoru a výfuku si ve sportovním režimu nezadají se závodními 911 pro Le Mans, a podobného chování se dočkáte, pokud hodíte strach za hlavu a pořádně šlápnete na plyn. Motor má nádherný tah od velmi nízkých otáček, přibližně ve 3000 min-1 jeho chraplák přechází ve vysokofrekvenční svist, a od 7000 min-1 je to už nefalšovaná stíhačka. Nevzpomínám si, že by tohle výchozí 911 Carrera S někdy dělala, ale jakmile si podobný pocit okusíte, nebudete chtít přestat.

Z města do ráje a zpět

Podlehnout takovému projevu není těžké, a to jsme zatím jeli pouze rovně. S první příležitostí jsem proto vyrazil z Prahy na sever republiky okusit tamní kvalitní okresky. Cesta po dálnici mě jenom utvrdila v názoru o výrazně lepším pohodlí než u RS3 Sportback, se kterou jsem tudy o pár dní dříve také projížděl, a ještě více mě zarazila spotřeba. Zatímco prvních šest rychlostí převodovka PDK vyskládá poměrně rychle za sebou, sedmička tlačí otáčky na 2.100 min-1 a odběr se ustaluje pod deseti litry na sto kilometrů.

Na rozdíl od šestiválce v Jaguaru F-Type vyžaduje boxer od Porsche vysokooktanový benzin. Nabral jsem raději „stovku“, přepnul na Sport Plus a vyrazil krouhat zatáčky. Nejdříve s mírnou rezervou, v každém případě s dokonalou zpětnou vazbou od řízení a prakticky nulovými náklony karoserie. Nový posilovač působí trochu gumověji, než tomu bylo u minulé řady 997 s poctivou hydraulikou, po chvíli jsem to ale začal ignorovat a raději se podivoval nad stabilitou v přímce i při průjezdech oblouků.

Do situace už totiž začal v plné míře promlouvat systém Dynamic Chassis Control, který ve spolupráci s adaptivními tlumiči reguluje náklony v zatáčkách a dokonce i „zanoření“ karoserie při zrychlení a brzdění. Přidejte k tomu funkci vektorování točivého momentu, zadní samosvorný diferenciál a pohon všech kol s elektronicky řízenou mezinápravovou spojkou, a máte tolik přilnavosti a tak velké boční přetížení, že vám z toho div neupadne hlava (v příčném směru není problém překonat 1 g). Zbytek těla dokonale drží skořepinová sedadla. Rovnou zapomeňte na řeči typu „911 je kyvadlo“ nebo „jenom počkej, až ti to někde ustřelí“. Nic takového se nestane, a už vůbec ne na suchém povrchu.

porsche premioveznacky testy sportovni porsche premioveznacky testy sportovni  

Největší síla je právě v pohonu všech kol. Při rychlostech do 100 km/h jde podle ukazatele v přístrojovém štítu na zadní kola maximální část točivého momentu. Na dálnici je to už okolo 80 procent, a když dovádíte na okreskách, dělá systém všechno proto, aby byly průjezdy dynamické, ale stále hodně stabilní a hlavně bezpečné.

Nevykládejte si to ale tak, že by byla 911 Carrera 4 GTS nudná a nezáživná, právě naopak. Na každém metru je cítit spolupráce všech systémů a hlavně hmotnost motoru, který tlačí na zadní kola a zlepšuje trakci. V třicetistupňovém vedru takřka nelze lepivé pneumatiky Pireli P Zero utrhnout, a když už se to podaří, tak jenom v hodně ostrých zatáčkách, s aktivovaným režimem Sport Plus schopným ze šestiválce vydolovat naprosté maximum, a vypnutým stabilizačním systémem.

Jistě, zkusil jsem to, byť této zábavě obvykle moc neholduji. Těžko uvěřit, jak lehce je záď řiditelná, a s jakou přesností automobil umisťujete na silnici. Kamkoliv zamíříte pohledem, tam 911 jede, výkyvy zádi lze regulovat milimetrovým natočením volantu, a pokud začne jít do tuhého, prostě jenom povolíte plyn a všechno ukončíte. To všechno stihnete dříve, než si vůbec uvědomíte, že jste právě letěli bokem s autem za 4,5 milionu korun (včetně příplatků).

I přes arzenál elektroniky je znát, že se jedná o koncept ze staré školy. Všechno je skutečné, nefalšované, a pro motoristického fanouška naprosto strhující. Upřímně řečeno nevím, zda si ještě držím objektivní odstup, nebo jsem už kouzlu Porsche 911 podlehl. Kdyby se alespoň kroutila karoserie, v nestřežené chvíli auto zkoušelo řidičovy reflexy nepochopitelným krokem, nebo uvnitř něco povrzávalo. Ne, nic takového se neděje...

porsche premioveznacky testy sportovni porsche premioveznacky testy sportovni  

Úplně nejlepší ale na to všem je, že až vás rychlá jízda přestane bavit (pokud to tedy vůbec jde), jednoduše přepnete do komfortního režimu, uvolníte se, a v poklidu dojedete do cíle cesty. Plynule, za málo a beze strachu, že vám 911 v nestřežené chvíli vrazí nůž do zad. Auto nemusí nikomu nic dokazovat, je přesně takové, jaké má být, a když na to přijde, dokáže být i překvapivě praktické. A že není tak emotivní jako Ferrari nebo Maserati? Je, ale svým vlastním způsobem.

Proč zrovna Porsche?

Nejednou jsem se setkal s dotazem, proč bych měl toužit po Porsche 911 a raději si nekoupil třeba BMW M4, které je levnější a dokonce o kilowatt silnější než zkoušená Carrera 4 GTS. Čistě z praktického hlediska třeba proto, že bavorák nepořídíte s pohonem všech kol, nebo že u M4 nejdříve poznáte značku, a teprve až pak model. 911 je zkrátka unikátní, nezaměnitelné, a tento fakt nebude nikdy překonán.

Ale co další konkurenti? Třeba Jaguar F-Type R, který je o více než milion korun levnější? Obě auta jsou tak rozdílná, že se zkrátka musíte rozhodovat srdcem. Porsche si na nic nehraje, umí být tiché a kultivované, zatímco Jaguar je v každé situaci jako utržený ze řetězu. Takhle bychom ale mohli pokračovat donekonečna a vždycky by to dopadlo podobně. S rozumem zkrátka daleko nedojdete…

Vadilo mi tedy na 911 Carrera 4 GTS vůbec něco? Ano – třeba klíček, se kterým byste stejně tak mohli startovat Panameru nebo Cayenne, a že budete vždycky odkázáni pouze na lepicí sadu, protože rezerva se nikam nevejde. Jsou to ale drobnosti, které by moje rozhodnutí nikdy neovlivnily. Je to zkrátka mé vysněné Porsche…

porsche premioveznacky testy sportovni porsche premioveznacky testy sportovni  

Nejlevnější verze modelu 2.569.000 Kč (Carrera/257 kW)
Základ s testovaným motorem 3.326.000 Kč (Carrera GTS/316 kW)
Testovaný vůz s výbavou 4.531.062 Kč (Carrera 4 GTS/316 kW)

Plusy

  • Fantastický zátah motoru v celém spektru otáček
  • Překvapivě komfortní podvozek
  • Přesné řízení s perfektní zpětnou vazbou
  • Vnitřní prostor pro čtyři cestující
  • V běžném režimu solidní spotřeba

Minusy

  • Vysoká základní cena
  • Absence rezervního kola

Foto: Josef Dvořák

Jan Mička
Diskuze (68)
Porsche 911 Carrera 4 GTS
Cena základní sestavy 3 326 000 Kč
Výbava základní sestavy Šest airbagů, tempomat, volant Sport Design, alarm s hlídáním vnitřního prostoru, úchyty dětských sedaček Isofix vzadu, bixenonové světlomety s dynamickým natáčením do zatáček, diodové svítilny a lišta mezi nimi, rozšířené zadní partie, litá dvacetipalcová kola s centrální maticí, přístrojový štít se 4,6palcovým displejem, dvouzónová klimatizace, čidlo kvality vzduchu, vyhřívané zadní sklo, autorádio se sedmipalcovým dotykovým displejem, devět reproduktorů, adaptivní tlumiče PASM, paket Sport Chrono atd. Kč
Cena testované sestavy 4 531 062 Kč
Výbava testované sestavy Posilovač řízení Plus (+6.367 Kč), příprava pro systém Porsche Vehicle Tracking (+7.231 Kč), audiosystém Bose Surround (+34.461 Kč), adaptivní sportovní sedadla Plus (+68.490 Kč), dvouspojková převodovka PDK (+100.756 Kč), boční prahy v barvě vozu (+15.072 Kč), Porsche Dynamic Chassic Control (+78.202 Kč), lakované kryty ostřikovačů světlometů (4.929 Kč), tempomat (+9.569 Kč), pás na předním okně proti oslnění (+2.734 Kč), diodové světlomety (+36.907 Kč), paket osvětlení interiéru (10.720 Kč), elektricky posuvné střešní okno (54.713 Kč), karmínový lak (+64.569 Kč), paket Komfort (+115.431 Kč), tónovaná skla (+13.310 Kč), paket interiéru Alcantara (+75.900 Kč), paket interiéru GTS (+78.086 Kč). Přepočet z eur podle ČNB k 3. 7. 2015, uvedené ceny jsou bez DPH. Kč
Motor
Typ motoru: zážehový
Válce / ventily: 6 / 4
Zdvihový objem (ccm): 3800
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 316 / 7500
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 440 / 5750
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 302
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 4
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 12.5 / 7.1 / 9.1
Emise CO2: 212
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 125 / 0
Objem nádrže (l): 68
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1490 / 405
Rozměr pneu: 245/35 ZR 20, 305/30 ZR 20
Porsche 911 Carrera 4 GTS
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4509
b) šířka (mm): 1852
c) výška (mm): 1296
d) rozvor (mm): 2450
e) rozchod vpředu (mm): 1538
f) rozchod vzadu (mm): 1560
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 920 / 1050
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1030
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 800
k) šířka vpředu (mm): 1370
l) šířka vzadu (mm): 1310
délka sedáku vpředu (mm): 540
délka sedáku vzadu (mm): 530
výška opěradla vpředu (mm): 420
výška opěradla vzadu (mm): 660
místo vzadu pod předním sedadlem: Ne
Avatar - white label
10. 1. 2019 01:06
Re: Ty příplatky
A k čemu, proboha, potřebuješ lakované čepičky o(d)střikovačů (to není zařízení pro kojence)???
Takových vábniček pro (bohaté) hlupáky má Porsche dost, ale skákat na ně samozřejmě nikdo nemusí. ;-)
Avatar - Andrejka89
30. 7. 2015 01:43
Re: 5 hvezd
Stavte se někdy do Brna na okruh a někdo Vás sveze, to porovnání je vždycky nejlepší 911, M3, 350Z atd
27. 7. 2015 23:38
Re: Zkušenosti 911 991 2S
Jinak predtim jsem zivil M3 E46 a ta na tom byla se spotrebou podobne.
27. 7. 2015 23:34
Re: Zkušenosti 911 991 2S
Po Praze (normalni jizda) = 13.
Dlouhe cestovani po dalnici (max 180, prumer spis kolem 140) = 11.
Rezba na okresce = 17-20.
26. 7. 2015 23:11
Re: Zkušenosti 911 991 2S
Tak si říkám, pánové, jestli nejste trošičku rozežraní. Po městě jezdím archaickou 1.2 8V, která má/měla v nejvyšších otáčkách a v nejlepších letech sotva 60 koní, na pětku to točí podobně - 50-60 km/h - 1500-2000 otáček a nezrychluje to teda vůbec, ale alespoň se to odhodlaně tlačí vpřed... Tak si nestěžujte... >:D >:D