Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Stabilizační systém Fordu Focus myslí dopředu, ale ubírá zábavu

Jan Mička
Diskuze (16)
Stabilizační systémy jsou součástí každého nového automobilu. Jak ukazuje přiložené video, zařízení v novém Fordu Focus dokáže předvídat jízdní chování.

Modernizovaný Ford Focus jsme v redakčním testu prověřili poměrně nedávno a vedle toho, že vůz jízdně trochu ztratil jiskru, nás trápila jedna věc – příliš „opatrný“ stabilizační systém. Proč tomu tak je vysvětluje Ford ve svém novém videu.

V podstatě se jedná o to, že systém předvídá a zasahuje dříve, než dojde k samotnému problému. V závislosti na rychlosti jízdy, úhlu natočení volantu a také vlastní rychlosti otáčení volantu totiž vycítí, že by mohlo dojít k nedotáčivému smyku a začne přibrzďovat jednotlivá kola, aby vůz stále držel předem zvolenou stopu.

Systém funguje výborně a s Focusem skutečně můžete zatáčky projíždět přesně jak si šofér dopředu naplánoval, ovšem ne v takové rychlosti, jak by si kolikrát představoval. V průběhu ostře projížděných oblouků pak dochází k neustálému přibrzďování kol.

Jan Mička
Diskuze (16)
Avatar - CommonUser
11. 2. 2015 14:39
Re: ESP OFF
Ak nechcem vypnut cele ESP, len tuto kraaavovinu (ETS)s pribrzdovanim kolesa do zakruty tak to ako chlapce moj poriesim ???
11. 2. 2015 09:25
Re: ok
Nejen tu zatacku.
Avatar - iudex
11. 2. 2015 08:37
Re: Kvadratura kruhu
No zatiaľ čo pri takom bežnom Focuse s trojvalcom súhlasím, za problém považujem, že je to aj v modeli ST. A predsalen hothatch už určitú mieru toho pálenia gúm predpokladá. Samozrejme ide vypnúť to ESP úplne, ale pri zapnutom tam skrátka tie preventívne zásahy sú. A práve to považujem za problém, že tie zásahy sú preventívne, predtým, než sa niečo stane. Darmo Ty chceš auto pustiť trochu na hranu, ESP Ťa nepustí. Potom to pri dynamickejšej jazde (ak si úplne nevypneš ESP) dopadá tak, ak ov jednom teste Focusu ST, kde mu na okruhu doslova začali horieť brzdy (lebo ESP či ten systém vektorovania momentu stále pribrzďovali kolesá).
To nehovorím o možnej blízkej budúcnosti, keď sa už ESP nebude dať vypnúť (ako je to už dnes napr. v GTI). 8-s
Avatar - Ozzman
11. 2. 2015 08:25
Re: ESP OFF
A ona nejde vypnout? Já to u Focuse nezkoušel, ale mondeo tu možnost má.
Avatar - Rodrigo
11. 2. 2015 08:05
Kvadratura kruhu
Ford Focus je přece především (řečeno sportovní hantýrkou) velmi kvalitní desetibojař v automobilovém průmyslu. Pokud si někdo chce mermomocí vydráždit libido pálením pneumatik nebo jízdou po dvou kolech, kupte si už konečně Ferrari nebo buginu. Howgh >:D >:D