Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Toyota GT86 vs. Ferrari F12berlinetta. Jsou stovky koní potřeba?

Jan Mička
Diskuze (35)
Že jsou zadokolky s motorem vepředu hravé, je známé od nepaměti. Jsou ale potřeba stovky koní nebo postačí prostý průměr?

Na tuto otázku se snažil odpovědět Matt Prior z britského Autocaru. Na okruh Snetterton si vzal Ferrari F12berlinetta s vidlicovým dvanáctiválcem a Toyotu GT86 se skromným čtyřválcem boxer o výkonu 147 kW. Mnohé zřejmě napadne, že více výkonu musí zákonitě způsobit více radosti, tento názor je však od základu chybný.

Výkon 544 kW (740 koní), který se ukrývá pod kapotou Ferrari F12berlinetta, je totiž až příliš děsivý. Auto je rychlé v přímce i v zatáčkách, vyžaduje však nepřetržitou pozornost řidiče a neodpouští chyby. Zato Toyota GT86, kterou mnozí označují za nejlepší sportovní auto poslední doby, je na tom o poznání lépe. Kupé je totiž od základu navrženo jako zdroj zábavy a jeho ovládání nepůsobí problém ani méně zdatným řidičům. To dokázal i Jeremy Clarkson v jednom z dílů televizního pořadu Top Gear. Podle něj není nemožné vykružovat táhlé drifty a číst si u toho knihu. Ostatně, podívejte se na přiložené video a sledujte, jak je snadné Toyotu GT86 vodit dveřmi napřed.

Jan Mička
Diskuze (35)
8. 11. 2013 23:58
no...
tak jako majitele GT86 (btw kolik na je? prijde mi ze jsem v Brne jedinej) by me nenapadlo srovnavat s F12, nicmene faktem je ze je to opravdu zabavne auto a v podstate bez nejakeho ohrozeni sebe a ostatnich je mozne zcela kontrolovane projet krizovatku bokem. i bez prekroceni padesatky....
Avatar - Hammunasakra
8. 11. 2013 00:59
Re: nejdulezitejsi otazka dne
Ta kombinace občasnejch docela rozumnejch názorů a totálních kravin co z tebe padá je skoro fascinující :-)
Avatar - flyboyeda
7. 11. 2013 16:15
Re: nejdulezitejsi otazka dne
každý člověk se řídí předsudky

na předsudcích stojí svět

Avatar - hijack
7. 11. 2013 12:33
Re: Vrtěti psem
Brno tiez nieje okruh na cisto automobilove zavody. Ale ano je otvorenesie a nie take utahane ako v Moste. Prave tam by som vzal GT86. V Sosnovej som nebol este. Ono na F12 je nas Slovakiaring kde by si mohol pustit tu bestiu dychat z plnych pluc. Na zabavu staci kludne aj ´86 ktoru si uzijes za prvou dedinou, na prvom kruhaci,parkovisku :yes:
Avatar - iudex
7. 11. 2013 12:21
Re: Těžké srovnávání.
A tá F12 bola zjavne nevyužitá, redaktor mal evidentný rešpekt a nemal odvahu robiť powerslidy v zákrutách. Čo mu na druhej strane nemožno úplne vytýkať, väčšina z nás by zrejme nedokázal ísť ani tak, ako on.
Ale video mi pripomenulo, ako som predvčera stál hodinu v zápche pred Bratislavou a vedľa mňa sa posúvalo Porsche 911 turbo cabrio, Tiež som bol rovnako rýchly, ako 500k Porsche a jeho vodič sa zrejme bavil ešte menej, ako ja. >:-[]