Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

SRT Viper: Nová Zmije se vzdá jména Dodge

David Bureš
Diskuze (28)
Nová generace Viperu se začne vyrábět v druhé polovině letošního roku.

Šéf SRT Brand and Motorsports, Ralph Gilles potvrdil, že v druhé polovině roku 2012 se začne vyrábět třetí generace slavného sporťáku Viper. Zatímco jeho předchůdci byli prodáváni pod značkou Dodge, nový vůz je koncernem Chrysler označován jako SRT Viper.

Automobil bude vyráběn v továrně Conner Avenue v Detroitu, kde se od roku 1995 vyráběly i předchozí dvě generace Dodge Viperu. Výroba té první byla zahájena již v roce 1992, první zmije však byly montovány v továrně New Mack. Celkem bylo vyrobeno 28.056 exemplářů dvou generací Dodge Viper, 22.070 z nich vzniklo v Conner Avenue.

Továrna Conner Avenue byla po ukončení výroby Dodge Viper v červenci 2010 nevyužita. Vedle zmijí odtud mezi květnem 1997 a únorem 2002 vyjížděly i netradiční roadstery Plymouth Prowler. Kvůli plánovanému znovuzahájení provozu v Conner Avenue najal Chrysler 150 nových zaměstnanců, kteří jsou již od loňského podzimu zaškolováni pro účely výroby.

Chrysler Group letos provedl několik změn ve vedení svých značek a z označení SRT (Street and Racing Technology) se stala samostatná divize. Americký koncern má s SRT velké plány, model Viper bude vlajkovou lodí této značky.

O tom, že Viper už nebude Dodge ale SRT, samozřejmě rozhodlo marketingové oddělení Chrysler Group. Podle plánů koncernu má vypuštění Dodge z názvu auta mnoho výhod. Automobil prý díky tomu zláká i zákazníky, u kterých jméno Dodge dosud vyvolávalo negativní asociace. Zákazníci navíc za automobil budou ochotni zaplatit vyšší částku a co víc, nový Viper se bude moci prodávat i v showroomech jiných značek koncernu, například v zastoupeních Alfy Romeo nebo Maserati.

SRT Viper bude mít pod patřičně dlouhou kapotou vidlicový desetiválec jako jeho předchůdci, avšak o zvýšeném objemu 8,7 l. Již výkon základní verze by se měl pohybovat mezi 485-503 kW (659-683 k).

Zatím není jasné, kdy bude nový Viper oficiálně představen. Jedny zdroje hovoří o premiéře na autosalonu v Detroitu tento měsíc, podle jiných je pravděpodobnější debut na dubnové autoshow v New Yorku.

David Bureš
Diskuze (28)
Avatar - Maulincio
11. 1. 2012 17:54
Re: Generace
no 4. generace měla mít taky jinej podvozek, ale Mercedes Chrysler prodal a plány novýho Vipera si vzal sebou a výsledkem je SLS AMG ...
Avatar - Barrichello
4. 1. 2012 08:50
Re: Generace
No a ještě bude úplně jinej podvozek, ale to je detail >:D
Avatar - Maulincio
3. 1. 2012 18:25
Re: Generace
a kdyby to nebylo takto, tak by generace byly jenom dvě a to od 1992-2002 a 2003-..... ;-) protože podle Spy Photos u něj budou upravy pouze vzhledový a v motoru, takže by se to dalo brát jako facelift, stejně jako ten kterej přišel v roce 2008 >:D takže tak no ...
3. 1. 2012 14:59
Re: NE Dodge
Záleží, v jak které zemi (EU v tomhle není jednotná). Někde nejsou třeba tlumiče vůbec problém. Někde se nemusí ani registrovat.
3. 1. 2012 14:20
Re: Generace
tak to potom jo,s tim souhlasim