Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Anketa Zlatý volant 2017 zná své vítěze. Kdo triumfoval v letošním roce?

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)
Mistr Evropy v závodech tahačů Adam Lacko dostal nejvíce bodů ze všech českých závodníků v 41. ročníku ankety Zlatý volant. Zlatá řídítka za pro nejlepšího motocyklového jezdce získal ve dvanáctém ročníku ankety Václav Milík, vítěz loňské Zlaté přilby.

Mezi letošními laureáty má doposud nejvíce vítězných trofejí Jan Kopecký, který zvítězil v kategorii Rallye a maratony již podesáté. Nejtěsnějším rozdílem jediného bodu skončilo hodnocení v kategorii motokár.

„Gratuluji vítězům, děkuji partnerům a také široké veřejnosti, která hlasovala letos vůbec poprvé. Máme velkou radost také z toho, že se nám na Zlatý volant podařilo dostat světové hvězdy Davida Coultharda a Micka Doohana, kteří převzali ocenění Osobnost světového motorsportu. Jejich účast byla svátkem pro všechny přítomné fanoušky,“ uvedl Josef Zajíček z pořadatelské agentury Pozitif. Za sezónu 2017 se na Zlatém volantu rozdaly ceny ve třinácti kategoriích. V sedmi z nich o vítězi rozhodla odborná porota.

Hodnocení okruhových závodů vyhrál Adam Lacko především zásluhou svého premiérového titulu mistra Evropy v závodech nejtěžších automobilů. Současně přispěl k celkovému prvenství českého týmu Buggyra.

Tovární jezdec Škody Jan Kopecký získal minulý rok potřetí za sebou titul českého mistra a v domácích podnicích nebyl poražen sedmnáctkrát v řadě. V hodnocení mistrovství světa kategorie WRC2 skončil loni čtvrtý a pomohl značce k prvenství mezi týmy.

V kategorii Autokros a rallyekros získal Zlatý volant Petr Nikodém. Vybojoval český titul, získal prvenství v mistrovství Evropy v kategorii Buggy1600 a stal se tak historicky nejmladším šampionem kontinentu v dějinách ME.

Závody do vrchu vyhrál Tomáš Vavřinec. Ten vybojoval celkově druhé místo v mistrovství Evropy v kategorii 1 (cestovní vozy). Na základě výsledků z roku 2016 se minulý rok vrátil do české reprezentace a má za sebou nejlepší sezonu v kariéře.

Vítězem kategorie Motokáry se stal Patrik Hájek, jenž má na svém kontě druhé místo v mistrovství v kategorii KZ a druhé místo ve WSK Super Master Series v KZ2.

Nejlepším motocyklovým závodníkem roku 2017 se stal plochodrážník Václav Milík. Čerstvý držitel Zlatých řídítek skončil loni šestnáctý v MS, třetí v ME a zvítězil ve Zlaté přilbě města Pardubic. V anketě uspěl poprvé v roce 2016, kdy získal třetí místo.

Porota udělila také zvláštní cenu Elišky Junkové pro nejlepší závodnici. Její držitelkou se za uplynulý rok stala Barbora Holická, která vybojovala vítězství v Dámském poháru ČR v rallye a také zvítězila ve skupině 9 na mistrovství ČR v automobilových soutěžích.

Nelehký úkol měli porotci při výběru vítěze ceny Zlaté oko pro nejlepší fotografii z oblasti motoristického sportu. Do soutěže totiž bylo přihlášeno rekordních 250 snímků. Vítězná fotografie se jmenuje „Vale“ a jde o portrét motocyklového závodníka Valentina Rossiho. Za dobu existence Zlatého oka poprvé zvítězil portrét a poprvé byla nejlepší černobílá fotografie. Jejím autorem je Jan Stárek.

Ve třech kategoriích vybírali vítěze fanoušci, a to formou internetového hlasování. Cenu za sportovní automobil roku si odneslo Subaru WRX STI. Tento model byl vystaven na galavečeru v Letňanech, v rámci takzvaného gridu (postavení vozů na startu závodu). Kategorii motoristická událost roku po těsném souboji se závodem tahačů na Autodromu v Mostě nakonec opanovala zlínská Barum Czech Rally. Zcela novou kategorií se stal Počin v oblasti e-mobility a autonomního řízení, ve které zvítězila společnost Siemens se svou rychlodobíjecí stanicí pro elektromobily.

Zvláštní cenu pořadatele si odnesli zástupci společnosti Nexen Tire Europe s.r.o., a to za zlepšení testovacích podmínek na českých okruzích. Chloubou akce byly výrazné osobnosti světového motoristického sportu – vítěz třinácti závodů formule 1 Skot David Coulthard a pětinásobný světový šampion silničních motocyklů do 500 cm3 Australan Mick Doohan.

Oba pánové přijali pozvání pořadatele a v rámci galavečera obdrželi každý cenu Osobnost světového motorsportu. Tuto cenu získal také věhlasný německý závodník Hans-Joachim Stuck, který se nakonec nemohl pražského galavečera zúčastnit. Na slavnostní akci však zavítal jako host také trojnásobný vítěz závodu 24 hodin Le Mans Frank Biela z Německa.

Hlasy vítězů:

Adam Lacko: „Mám velkou radost, protože po mém celoživotním snažení jsem konečně získal titul mistra Evropy v tahačích. Zlatý volant je tedy krásnou tečkou za úspěšnou sezónou. Nový design trofeje Zlatý volant má karbonový podstavec, stejně jako pohár z ETRC, takže se vedle sebe budou skvěle vyjímat.“

Jan Kopecký: „Pro mě je Zlatý volant nejprestižnější ocenění, které může závodník v Česku dostat, protože porota se skládá z odborných novinářů, kteří dění v motorsportu bedlivě sledují. Mé poděkování směřuje týmu Škoda Motorsport, protože bez jejich podpory bychom takových výsledků nemohli dosahovat. Beru to tak, že cenu dostáváme spolu s mým skvělým spolujezdcem Pavlem Dreslerem. V autě sedíme dva a na výsledku máme podíl 50:50.“

Tomáš Vavřinec: Jezdím už hodně let, ale tuto cenu se mi podařilo vyhrát poprvé, takže si toho nesmírně vážím. Chci poděkovat za úsilí a podporu mých partnerů i Autoklubu České republiky. V kopcích je v každé kategorii nesmírně těžká konkurence, takže je nutné se vyvarovat technických problémů a potom lez pomýšlet na úspěchy.“

Petr Nikodém: „Někdo by řekl, že v osmnácti mám kariéru před sebou, ale já závodím už patnáct let. Je to příjemné završení a odměna za moc a moc poctivou práci, kterou odvádí tým, mechanici a všichni lidé, kteří mi pomáhají. Věřím, že mám před sebou ještě hodně let závodění a tento volant bude mít ještě své následovníky.“

Patrik Hájek: Pro mě je tato cena velkým překvapením. Již několik let je mým velkým soupeřem Adam Kout a každým rokem je náš souboj těsný. Není jednoduché bojovat o úspěchy v nabité konkurenci evropských závodníků. Zkusím to letos v mistrovství světa i Evropy a současně se chci podílet na výchově nesmírně talentovaného závodníka Romana Staňka.

Kompletní výsledky všech kategorií

Hlavní kategorie

Závody na okruzích: Adam Lacko 53 bodů, Petr Fulín 37, Josef Král 11.

Rally a maratony: Jan Kopecký 44 bodů, Martin Prokop 35, Václav Pech 8.

Autokros a rallyekros: Petr Nikodém 40 bodů, Aleš Fučík 25, Roman Častoral 12.

Závody do vrchu: Tomáš Vavřinec 20 bodů, David Komárek a Lukáš Vojáček 13.

Motokáry: Patrik Hájek 32 bodů, Adam Kout 31, Dušan Kouřil 8.

Zlatá řídítka: Václav Milík 32 bodů, Libor Podmol 26, Karel Abrahám 20.

Cena Elišky Junkové: Barbora Holická 27 bodů, Veronika Cichá 18, Gabriela Sajlerová 17.

Zlaté Oko: Fotografie s názvem „Vale“ autor Jan Stárek.

Veřejné kategorie

Sportovní automobil roku: Subaru WRX STI

Motoristická událost roku: Barum Czech Rally Zlín

Počin v oblasti e-mobility a autonomního řízení: Rychlonabíjecí stanice Siemens

Ostatní ocenění:

Osobnost světového motorsportu: David Coulthard, Mick Doohan a Hans-Joachim Stuck

Cena pořadatele: Nexen Tire Europe s.r.o.

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)