Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen slibuje revizi systému odměňování vedoucích pracovníků

redakce AUTO.CZ
Diskuze (8)
Automobilový koncern Volkswagen provede revizi systému odměňování vedoucích pracovníků. Finanční ředitel podniku Frank Witter to podle listu The Wall Street Journal slíbil v dopisu zakladateli britského investičního fondu TCI Chrisi Hohnovi.

Kvůli vysokým odměnám vedení v době skandálu kolem měření emisí se Volkswagen stal terčem ostré kritiky ze strany veřejnosti i politiků.

Automobilka koncem dubna oznámila, že navzdory rekordní ztrátě hodlá dvanácti současným a bývalým členům představenstva za loňský rok vyplatit celkem 63,24 milionu eur (1,7 miliardy Kč). Firma sice členům představenstva zrušila malou část bonusů, i tu jim ale později doplatí v případě, že budou splněna určitá kritéria.

Witter svým dopisem reagoval na Hohnovy výzvy ke zlepšení výkonnosti a vytvoření nové řídicí struktury Volkswagenu. Hohn mimo jiné ostře kritizoval vysoké odměny vedoucích pracovníků i neustálý růst mzdových nákladů. Manažeři automobilky jsou podle něj "odměňováni za selhání" a "odměny zaměstnanců a vedení jsou stále do extrémní míry upřednostňovány před zisky akcionářů".

Podle Wittera není pochyb o tom, že se finanční výkonnost Volkswagenu musí zlepšit. "V mnoha bodech se (s Hohnem) shodujeme. Volkswagen může a měl by být nejziskovějším podnikem v automobilovém světě," napsal Witter. Dodal, že automobilka plánuje úpravu systému odměňování vedoucích pracovníků v rámci celkové revize své strategie.

V současném systému tvoří celkový příjem manažerů VW pevná mzda a dva variabilní bonusy. Jeden je založen na osobní výkonnosti a druhý na dlouhodobé výkonnosti podniku. Podle Hohna by sice první z těchto bonusů měl být vyplácen za "mimořádnou osobní výkonnost", ve skutečnosti je však rutinním způsobem rozděluje dozorčí rada, které dominují zástupci zaměstnanců. Tento systém prý "naznačuje, že starý řídicí tým věděl, že bude dostávat spoustu peněz za pouhé ochraňování pracovních míst a zvyšování mezd".

Minulý týden Volkswagen oznámil, že jeho řadoví němečtí zaměstnanci dostanou za loňský rok prémii 3950 eur (107.000 Kč). Kvůli krizi vyvolané skandálem s obcházením testů emisí naftových vozů to bude o třetinu méně, než kolik dostali za předešlý rok.

Volkswagen v loňském roce kvůli nákladům spojeným se skandálem prodělal 1,6 miliardy eur (přes 43 miliard Kč), což představuje nejvyšší celoroční ztrátu v jeho historii.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (8)
Avatar - _Karel_
20. 5. 2016 15:06
Re: Za celej den žádnej příspěvek?
Nejseš ožralej? Světově většinový mínění je, že odměny jsou stejný? A okrajovej názor je, že odměny o čtvrtinu nižší jsou nižší?
Já nehodnotím zaslouženost odměn (ani korunu, zmetkům!), ale konstatuju prostý matematický fakt. Vzhledem ke svým rodičům ekonomům i milovanému ekonomu Sedláčkovi bys mohl přijmout fakt, že dostat odměnu 9tis. je o čtvrtinu míň, než dostat 12tis. Až tohle pochopíš, můžeme se začít bavit o tom, jestli je čtvrtinový pokles adekvátní nebo není.
Avatar - Hammunasakra
20. 5. 2016 08:53
Re: Za celej den žádnej příspěvek?
9 členů nejvyššího vedení je něco jinýho než statisice dělníků :-!

Viz tenhle i minulej článek kde sme to diskutovali = v tomhle mám většinovej názor já = jak vidno naštěstí velmi okrajovej ty

Zajímavý že místní :no: :yes: jdou taky tvrdě proti světovýmu veřejnými mínění a proti názoru zaměstnanců = stojej tvrdě na straně 12ti šéfů

Myslím že miliardový odměny k platu si nejužší vedení Dieselgate fakt nezaslouží
20. 5. 2016 08:44
Re: Za celej den žádnej příspěvek?
Víš jak.
[odkaz]
Avatar - _Karel_
20. 5. 2016 08:27
Re: Za celej den žádnej příspěvek?
??? pokud přesto, že každý člen vedení si o čtvrtinu pohoršil, tvrdíš, že mají stejně, jsi neuvěřitelný demagog. Když stoupne počet zaměstnanců VW, a zůstanou jim stejné platy, budeš tvrdit, že zaměstnanci berou víc, protože celková suma výplat vzroste???
Avatar - Hammunasakra
20. 5. 2016 08:23
Re: Za celej den žádnej příspěvek?
Bonusy stejný = jen pro víc členů vedení = to je realita ;-)