Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Volkswagen T6: První jízdní dojmy ze Švédska

Tomáš Dusil
Diskuze (20)
Po statické prezentaci jsme v okolí Stockholmu usedli za volant nové T6. Vyzkoušeli jsme dvě verze turbodieselu 2.0 TDI, a sice se 75 kW a manuální pětistupňovou převodovkou a variantu se 110 kW spojenou se sedmistupňovým DSG.

Jak už víte, Volkswagen vydává nové „téčko“ za šestou generaci, nicméně přiznává, že po technické stránce vůz vychází z předchůdce. Zároveň ale šesté vydání zdůrazňuje speciální zaváděcí verzí Multivanu nazvanou příznačně Generation Six. Že vůz není od základu nový, je patrné nejen na pohled, nýbrž i v kabině a také při jízdě.

Všechno začíná už typickou pozicí za volantem. Ta byla v době vzniku T5 v roce 2003 mezi dodávkami této třídy jednoznačně nejlepší. S modernizací se toto nezměnilo - sedíte vysoko, přičemž volant není v měřítkách užitkových vozů tolik naplocho. Pokud jej nastavíte do nejnižší polohy, bude ještě o něco kolmější, ovšem za cenu, že jej máte takřka v klíně. Útlým postavám menšího vzrůstu to nevadí, korpulentnější řidiči to nejspíše nevyužijí.

Jisté výhrady máme k umístění ovladačů elektrických bočních oken. Jejich panel je ve dveřních výplních zcela nahoře, takže při ovládání se občas vaše ruka může dostat do nechtěného kontaktu se sklem. Předchozí T5 to měla stejně.

Euro 6 někde až za rok

Všechny vznětové dvoulitry jsou zástupci řady EA288, tady však s přídomkem Nutz, značícím, že se jedná o verze motoru upravené pro použití v užitkovém voze. Kromě zkoušených variant se 110 a 75 kW existují ještě verze s 62 a 103 kW. Vrcholem je varianta se 150 kW, která oproti slabším dostala dvě namísto jednoho turbodmychadla.

V porovnání s motory řady EA288 pod kapotami osobních Volkswagenů došlo k celé řadě úprav. Jinak je řešené výfukové i sací potrubí a to vzhledem k prostorovým možnostem, jaké panují pod svažující se kratičkou kapotou. Zatímco v osobních VW nejnovější generace jsou motory skloněny výrazně vzad, v T6 je tomu přesně naopak. Důvodem je právě rychle se svažující příď. Jsou však usazeny poměrně nízko, takže chladič stlačeného vzduchu pracující na účinnějším principu výměníku „voda-vzduch“ našel místo nad motorem. Uložen je do speciální hliníkové konzole, jež je přišroubovaná shora k hlavě válců.

Na dotaz, zda mají motory TDI v T6 vyvažovací hřídele rotující v bloku nám bylo sděleno, že jejich použití závisí nejen na výkonové verzi motoru, nýbrž i na aplikaci. V užitkových verzích jistě nebudou, zatímco v osobních Multivanech je najdete i ve slabších variantách motoru. Podobné je to s dvouhmotovým setrvačníkem, ten mají všechny verze bez výjimky. U těch výkonnějších ve spojení s osobními verzemi vozu je použita pokročilejší verze setrvačníku s přídavnými závažími ve funkci kyvadla. To stejné dnes používá nový Superb.

Všechny motory splňují přísnou emisní normu Euro 6, k níž si pomáhají standardně technologií AdBlue. V případě užitkových verzí ale budou až do poloviny příštího roku agregáty nabízeny ve variantě splňující Euro 5 obrané právě o AdBlue.

Plachtí i bez plachet

Na první část zkušebního okruhu jsme zvolili Multivan poháněný turbodieselem 2.0 TDI o výkonu 110 kW. Spojen byl s dvouspojkovou sedmistupňovou převodovkou DQ500 známou již z předchozí generace, stejně jako třeba z nového Passatu. Aby se co nejvíce uspořilo, je v T6 vybavena funkcí plachtění.

Kdysi to jako první uvedl Volkswagen Tiguan v rámci modernizace. O co jde? Na každé ubrání plynu motor reaguje spadnutím do volnoběžných otáček, tak jak to známe ze starých automatů. Ty také běžně nepřemosťovaly měnič momentu, pokud si to řidič vyloženě nepřál přesunutím voliče do příslušné polohy. V případě DSG se tak děje prostým rozpojením spojek.

Pokud v T6 potřebujete brzdit motorem, stačí lehce sešlápnout pedál brzdy a příslušná spojka se stlačí, aby se mohl využít brzdný moment motoru. Stejný efekt docílíte přesunutím voliče převodovky do manuálního modu. I tímto se funkce plachtění zruší. Celkové zpřevodování odpovídá poslání vozu, který bude jistě mnoho času jezdit se zvýšeným zatížení - je tak spíše lehčí.

Volkswagen T6 - technické údaje motorů
Motor 2.0 TSI 2.0 TDI 2.0 TDI 2.0 TDI 2.0 TDI
Počet válců/ventilů 4/4 4/4 4/4 4/4 4/4
Zdvihový objem 1984 1968 1968 1968 1968
Největší výkon [kW/min] 150/4200-6000 62/2750-3750 75/3000-3750 110/3250-3750 150/4000
Točivý moment [N.m/min] 350/1500-4000 220/1250-2500 250/1500-2750 340/1500-3000 450/1400-2400
Převodovka 7DSG 5M 5M 6M/7DSG 6M/7DSG
Poháněná kola přední přední přední přední přední/všechna

Při naší relativně krátké jízdě převážně po dálnici se vůz projevoval vcelku tiše a na vysoce komfortním ovládání se nic nezměnilo. Novinkou je ale palubní deska nabízená ve dvou verzích: vyšší varianty mají odkládací prostory před spolujezdcem uzavíratelné, zatímco základní včetně užitkových verzí otevřené. Je to praktičtější, pokud potřebujete často něco odkládat.

Jízdní vlastnosti nových T6 vylepšuje příplatkový adaptivní podvozek DCC - je to poprvé, co je něco takového k dispozici pro užitkový vůz. Použitý je na obou nápravách, nikoliv pouze na té zadní, jak se můžete možná někde dočíst. Nabízejí tři režimy: Comfort, Normal a Sport, přičemž dokážou reagovat na změnu jízdní dynamiky, ale jenom ve dvou krajních polohách, tedy komfortu a sportu. Pokud nastavíte Normal, pracují jako běžné pasivní tlumiče.

Režim Sport však není určen pro nějaké rychlé jezdění. Cílem je zajistit stejnou úroveň jízdních vlastností bez ohledu na zatížení vozu. O to podivnější je nabídka sportovního podvozku, který najdete v kolonce příplatková výbava. Na rozdíl od osobních automobilů manuální změnu tuhosti nenastavíte na multifunkčním rozhraní, nýbrž pouze příslušným tlačítkem na palubní desce. Rozhraní v T6 totiž zcela chybí podmenu Car, v němž se běžně vůz konfiguruje podle přání řidiče.

Chytré zadní dveře

Druhým vyzkoušeným vozem byl Multivan s manuální pětistupňovou převodovkou a dvoulitrem TDI o výkonu 75 kW. Opravdu jsme byli zvědavi, jak se s takto velkým a hmotným autem relativně slabý motor vypořádá. A nutno podotknout, že vcelku dobře, jistě i zásluhou maxima točivého momentu 250 N.m v rozmezí 1500 až 2750 otáček za minutu. Také převody jsou z důvodu výkonového manka poměrně krátké: ve 130kilometrové rychlosti na pětku motor točil přes 2700 otáček za minutu. Abychom ale byli úplně spravedliví, tak musíme dodat, že jsme s vozem jezdili pouze ve dvou lidech, tedy s minimálním zatížením.

S Volkswagenem T6 přicházejí do této třídy rovněž moderní prvky zvyšující jízdní bezpečnost. Třeba takzvaná multikolizní brzda je na většině trhů součástí sériové výbavy. Zajímavě je vyřešeno elektromechanicky ovládané víko zavazadlového prostoru. To je i nadále klasicky výklopné, nikoliv dvoukřídlové, jak je u dodávek obvyklejší.

Vzhledem k velikosti zadních výklopných dveří se jako velice užitečná jeví funkce elektrického ovládání. K aretaci v libovolné poloze na ně stačí při jejich otevírání položit ruku a ihned se zastaví. To oceníte nejen v nízkých podzemních garážích, nýbrž i v případě, že jste menšího vzrůstu, což platí dvojnásob o dámách.

Druhou zajímavostí je funkce, která nedovolí otevřít dveře, pokud za nimi není dostatečný prostor. Tím se zabrání jejich kontaktu s cizím předmětem a tedy poškození. Tady se využívá snímačů zadního parkovacího asistentu.

Závěr

Ač je Volkswagen T6 pouze výraznou modernizací předchůdce, přináší do třídy dodávek celou řadu moderních prvků usnadňujících řidiči život a zároveň zvyšujících bezpečnost. Největším přínosem jsou nové pohonné jednotky primárně vyvinuté tak, aby splňovaly přísnou emisní normu Euro 6. Komu turbodiesel nevoní, má na výběr turbomotor 2.0 TSI z řady EA888 o výkonu 150 kW. Na jízdní dojmy s touto verzí si ale musíme ještě počkat.

Tomáš Dusil
Diskuze (20)
8. 7. 2015 13:32
Plachtění je super asi.
Já nedám dopustit na starej dobrej T4 syncro, sice to kolem 150km už něco žere ale odtahal jsem v tom mraky. Hodnotu si drží, no celkem ano, nijak jsem do něho neinvestoval, koupen jako starší z áček na firmu, teď už s ním jezdím jen na chalupu a vozím tuny materiálu co zbylo ze stavby. T6 jako good ale za ty peníze si koupím na práci další 2 starší. Chlapum to stačí.
Avatar - wakantanka
7. 7. 2015 14:59
Re: Zkusnosti s T5
:yes: bež sa previezť s novou V classe a pri porovnaní s týmto nepochopíš >:D Tak ako sa MB poučil z predchádzajúcich generácií a striktne oddelil osobnú verziu od tej skôr pracovnej. Rozprávkam, že sa však vo V-triede povezieš rovnako pohodlne ako v S-triede never. Síce všetko "dýcha" luxusom, spracovanie je príkladné, ale ani zďaleka sa tak nonšalantne nenesie ako S-ko. A k tomuto VW? No to je ťažko vyhovieť partii robotníkov vezúcich sa na stavbu a zároveň ich managerom majúcim cestou poradu jedným unifikovaným modelom. Navyše konštrukčne z veľkejj časti minimálne 15 rokov starým.
7. 7. 2015 13:28
Re: proc T6?
Ja si ho jen pujcil, pred koupi bych rozhodne porovnal s konkurenci... tohle mi domu nesmi
7. 7. 2015 13:14
Re: T6? Zoufalost
Na příkladě Německa se ukazuje, že emisní zóny vůbec nic neřeší, takže je to jen lobby automobilek, aby byl důvod kupovat nové modely. Jak se ukazuje, tak základ je kvalitní obchvat města a potom chytré křižovatky a zelené vlny. Příklad Německa jasně ukázal, že emisní zóny nefungují. Pro příští dekádu stačí, když má dieselové auto filtr pevných částic, aby dostal zelenou plaketu.
Ohledně daní, pokud to nevíte, tak u nás se u osobních aut neplatí silniční daň, takže daňové zatížení dle emisní normy tu nehrozí a ještě nějakou dobu hrozit nebude.

Tovární fotky z velké části nejsou ani fotky, ale rendery, navíc je to celé vyumělkované. Možná se budete divit, ale ne jen mě, by zajímaly reálné fotky vozu. Navíc dneska kdejaký telefon umí udělat slušné fotky, tak nevím, proč byste nemohl mít nějaký systémový kompakt, nebo něco na úrovni. Já vím, ona je to už práce navíc, přeci jen lepší je si užít raut od VW, pak tiskovku (PR kecy, jak je to nové pokrokové auto nejlepší ve třídě) a pak šup objeď 2x připravenou trasu. Při takovém programu je vytáhnout foťák už nad Vaše síly.

No to "blafání" jsou ne jen mé zkušenosti, kdy kvalita výroby T5 byla zcela mizerná. O 2,5TDI nemá smysl ani mluvit, šťastný člověk, který s tím ujel 200 tis km bez fatální závady.
2.0BiTDI je skoro stejný průser, prostě ten motor na takovou zátěž není dělaný. Převodovky DSG s autem při popojíždění dost cukaj a 6sti stupňový manuál, který vyrábí v Turecku, také málokdy vydrží bezproblémový při nájezdu nad 200 tis km.

Takový měničový automat v Jumpy, Tourneo Custom nebo V-Classe je radost jezdit proti tomu DSG.

Velký problém T5 ( můžete si klidně říkat T6) je úzká a krátká stavba. Pravda je, že je tu i verze Long, která je o 40 cm delší, ale například pro Multivan není dostupná. Ve své krátké Caravelle jsem je v 6 lidech do Švédska a ten krátký kufr byl plný až po střechu a ještě něco v kabině, tady má velkou výhodu Viano/V-Classe, které má o dost delší prostor za 3. řadou. To samé konkurence.

V době vzniku (2003) to bylo jedno z nejlepších aut ve třídě, ale dnes je snad veškerou konkurencí překonaný.
7. 7. 2015 12:12
Re: T6? Zoufalost
Plánové nízkoemisní zóny mají limit EURO IV, pokud se nepletu?