Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen Transporter BlueMotion Technology: V Hannoveru se spotřebou 6,8 l/100 km

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Volkswagen představí na letošní IAA v Hannoveru Transporter s balíčkem Blue Motion Technology. S ním se slavný užitkový vůz chlubí průměrnou spotřebou 6,8 l/100 km.

V sudých letech se prestižní IAA koná v Hannoveru a je zaměřena právě na tuto kategorii vozidel, letos proběhne ve dnech 23.-29. září. Volkswagen je navíc domácím výrobcem, vždyť v tomto městě má jednu ze svých továren. Kromě inovované řady Caddy a nového velkého pick-upu Amarok bude mít premiéru na stánku této značky úsporný Transporter s balíčkem Blue Motion Technology.

Současný trend snižování spotřeby se nevyhýbá ani užitkovým automobilům. Ve srovnání s konvenčním Transporterem žádá novinka na 100 km jízdy o 0,5 l paliva méně. Jak toho výrobce docílil? Použil totožný recept jako u osobních aut. Čtyřválcový turbodiesel objemu 2,0 litru se vstřikováním common-rail je spojen se start-stop systémem, dále je k dispozici rekuperace, vůz jezdí na pneumatikách s nízkým valivým odporem a má některá aerodynamická vylepšení.

Start-stop funguje úplně stejně jako jinde: například při dojíždění na křižovatku, na které svítí červená, řidič zařadí neutrál a motor se automaticky vypne. Do chodu jej znovu uvede pouhým sešlápnutím spojky. O tom, zda je systém v činnosti, jej informuje multifunkční displej na přístrojové desce. Kromě toho je popisovaný Transporter vybaven rekuperací: během brzdění se odpadní teplo přeměňuje na elektrickou energii, která zvyšuje napětí alternátoru. Ten pak nabíjí tradiční akumulátor, který slouží k napájení elektrické soustavy.

Transporter BlueMotion Technology se objeví na trhu na jaře příštího roku. Balíček, který obsahuje také tempomat, bude stát asi 385 eur bez daně (dle aktuálního kurzu v přepočtu necelých 9.600,- Kč).

Nový dvoulitrový turbodiesel by se v dohledné době měl dočkat rovněž dvouspojkové převodovky.

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
1. 9. 2010 09:22
odborný popis
"teplo přeměňuje na elktrickou energii" asi je tam malá tepelná
elektrárna
"el.energie zvyšuje napětí alternátoru"na kolik? co tomu říká zbytek auta,který je na 12 V ?