Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo P1800S: Krásné švédské kupé jezdí i na Havaji (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Kupé Volvo P1800S je považováno za jeden z nejkrásnějších vozů značky, možná ten vůbec nejhezčí. Jezdí všude možně po světě, třeba i na Havaji.

Kupé Volvo P1800S proslulo svými tvary a pokud se o ně majitelé starají, jedná se o vozy nikoli na statisíce, nýbrž miliony kilometrů. Nelze jim tedy upřít značnou spolehlivost. Písmeno P znamená personvagn, ve švédštině osobní automobil, nepoužívala se ovšem obvyklá zkratka PV. Ke sporťáku se nehodila. Dvoudveřové „osmnáctistovky“ z pera Pelle Pettersona byly elegantní, štíhlé a dnes se staly doslova kultem. Z 39,4 tisíc vyrobených se jich, pravda, dochovalo relativně dost. Zajímavostí určitě bylo to, že první série vznikla převážně ručně v britském West Bromwichi u Jensenu, než se produkce přestěhovala „domů“, do Göteborgu, respektive Torslandy.

Dnes už navíc vysoce ceněné vozy měly pod kapotami zážehové řadové čtyřválce 1,78 a 1,99 l. P1800, ať už coby původní S, nebo třídveřový shooting brake ES se dostaly do celého světa. Setkáte se nimi také u nás. Sportovní kombi vzniklo až na samotném konci produkce jen něco málo přes 8 tisíc exemplářů.

Rudé kupé ročníku 1964 v ukázkovém stavu provozuje jeho majitel, výrobce hodin a hodinek John Patterson ovšem hodně daleko, až na nejsevernějším z větších ostrovů Havaje. Nemá moc kde, jediná hlavní silnice o délce necelé stovky kilometrů má tvar U a nedá se tedy objet dokola, musí se po ní vrátit zpátky. Trochu stereotyp, ale tohle auto je jediným prostředkem a možností, jak si řízení alespoň trochu užít. Nemůžete sednout za dvouramenný děrovaný volant a jet několik set, případně tisíc kilometrů, americká pevnina je daleko a prostor velmi omezený. Žádná svoboda, žádná nezávislost, žádné dobrodružství. Situaci komplikuje i to, že na Kauai nenarazíte na prodejce veteránů a dílů pro ně, ani dílnu, kde by je mechanici dokázali opravit. John si tedy všechny věci dělá na autě sám. Starších vozů zde vůbec mnoho nejezdí.

Ale je tu ještě ta mnohem hezčí stránka: Havajské ostrovy jsou považovány za jeden z rájů na zemi a tohle skvěle vypadající auto se k nádherným zeleným scenériím ostrova náramně hodí. Kvalitu silnice vinoucí se po kopcích pak můžeme jen závidět. Petrolicious tentokrát natočili sedmiminutový film, který nezapomněli podbarvit tou správnou hudbou. Zejména pozdně večerní záběry včetně podsvícených kulatých přístrojů na palubní desce jsou hodně působivé.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)