Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Trucks přispívá ke zvýšení bezpečnosti na kluzkých silnicích (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
I pro nejzkušenější řidiče nákladních vozidel s přívěsem představuje brzdění na kluzké zimní silnici možné riziko zalomení soupravy. Tomu má zabránit novinka společnosti Volvo Trucks.

Zalomení soupravy si s velkou pravděpodobností vyzkoušela většinu řidičů, když se učila couvat s přívěsným vozíkem. V případě nákladního vozidla s přívěsem k němu ovšem může dojít i při brzdění nebo průjezdu zatáčkou na kluzké silnici.

V takovém případě těžký přívěs tlačí na záď tažného vozidla a přetočí jej napříč přes vozovku, což může skončit i střetem s protijedoucími vozy.

Aby se minimalizovalo riziko tohoto typu situace a možných nehod, vyvinula společnost Volvo Trucks systém, který nabízí pod označením Stretch Brake. Ten automaticky zpomaluje přívěs a rovná jej do směru jízdy tažného vozidla na kluzkém povrchu a v prudkých klesáních.

Stretch Brake je v podstatě doplňkem ESP. To je nejefektivnější při vyšších rychlostech, zatímco systém Volvo Trucks je funkční pouze při rychlostech do 40 km/h. Oba systémy mají za úkol zlepšovat stabilitu soupravy nákladního vozidla s přívěsem a přispívat k jejímu jednoduššímu ovládání.

Systém Stretch Brake aktivuje řidič manuálně a ten po uvolnění pedálu akcelerátoru začne v určitých intervalech využívat brzdy přívěsu, aby jej například v klesání udržel ve správném směru za nákladním vozidlem. Po dokončení sjezdu a zvýšení rychlosti se systém deaktivuje.

Poprvé byl systém Stretch Brake použit již v roce 2012 na vozidlech Volvo FH připravených pro tahání přívěsů. V roce 2013 se dostal do nabídky pro modelovou řadu Volvo FM a od letošního roku jím bude možné vedle vozidel pro připojení přívěsů vybavit i tahače návěsů modelových řad FH a FM.

Podle výzkumu společnosti Volvo Trucks mohl Stretch Brake v loňském roce ve Švédsku zabránit více 60 nehodám nákladních vozidel s přívěsem.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - jozephko
6. 1. 2014 14:33
V USA to majú vyriešené inak
Na niektorom motoristickom serveri bol nedávno článok, ako to majú legislatívne riešené v USA a v Európe. V USA návesy a prívesy brzdia ako prvé, resp. vodič môže na brzdenie súpravy používať iba brzdy prípojného vozidla (aspoň tak som to vtedy pochopil). V Európe je toto riešenie z nejakého dôvodu (nespomínam si akého) zakázané.