Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Winterkorn: VW pokračuje v cestě do čela automobilového průmyslu

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
Volkswagen potvrdil, že jeho provozní zisk za devět měsíců se více než ztrojnásobil na 4,8 miliardy eur (118 miliard Kč).

Německá automobilka Volkswagen pokračuje ve své cestě na špici světového automobilového průmyslu. Prohlásil to dnes generální ředitel společnosti Martin Winterkorn. Firma rovněž potvrdila údaje z minulého týdne, podle kterých se její čistý zisk za první tři čtvrtletí zvýšil meziročně více než šestinásobně na zhruba čtyři miliardy eur (téměř 100 miliard Kč).

Společnost Volkswagen si v rámci "Strategie 2018" stanovila za cíl stát se do roku 2018 největší automobilkou na světě. "V prvních třech čtvrtletích jsme pokračovali v úspěšném podnikatelském vývoji, takže jsme nyní dobře nasměrováni k dosažení cílů naší Strategie 2018," uvedl Winterkorn.

Volkswagen je nyní největší automobilkou v Evropě. Součástí koncernu je rovněž česká Škoda Auto. Ta oznámila, že za prvních devět měsíců letošního roku vykázala provozní zisk osm miliard Kč, což představuje meziroční nárůst o 64,4 procenta.

Volkswagen potvrdil, že jeho provozní zisk za devět měsíců se více než ztrojnásobil na 4,8 miliardy eur (118 miliard Kč). Provozní zisk v samotném třetím čtvrtletí, které bývá sezonně slabé, vzrostl meziročně o 60 procent na 1,99 miliardy eur a byl stejný jako v silném druhém čtvrtletí. Tento fakt analytici označili za něco, co je v celém automobilovém průmyslu nevídané, a nyní se chystají výrazně zvýšit odhady zisku skupiny pro příští rok.

Čistý zisk Volkswagenu ve třetím čtvrtletí vzrostl na 2,1 miliardy eur ze 161 milionů eur před rokem. Tržby se zvýšily o 18 procent na 30,7 miliardy eur.

Z podrobnějších údajů vyplývá, že k růstu zisku přispěly mimo jiné dobré výsledky čínských společných podniků či divize pro výrobu luxusních automobilů Audi. Zisk Volkswagenu z jeho dvou společných podniků v Číně se ve třetím čtvrtletí vyhoupl na 513 milionů eur, což byl více než dvojnásobek loňského třetího čtvrtletí.

Provozní marže Audi v sezonně slabém třetím čtvrtletí překročila 11 procent z 9,2 procenta ve druhém čtvrtletí, které má Volkswagen obvykle nejsilnější. Tato divize Volkswagen Group je tak již ziskovější než její domácí konkurent Mercedes-Benz, který chce u marže překročit desetiprocentní hranici až v roce 2012, i než bavorská automobilka BMW, jejímž cílem pro příští dva roky je marže osm procent. Provozní marže celého Volkswagenu dosáhla za čtvrtletí 2,67 procenta a výrazně překonala průměrný odhad analytiků na úrovni 2,02 procenta.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
Avatar - Plautus
29. 10. 2010 11:52
Re: Jasajme a tešme sa!
:yes:
Avatar - Plautus
29. 10. 2010 11:51
Re: kdepak
Zľaviť ak sa stanú svetovou jedničkou >:-[] Si robíš pr.del...na to, aby sa stali svetovou jednotkou budú vyrábať (i) lacné modely pre Áziu. Tam sa možno budú cenovo podlizovať, aby sa na post nr.1 dostali. Taký je cieľ a idú si za ním, na tom nie je nič zlé. V obchode však platí, že ak zničíš /potlačíš/ svoju konkurenciu, tak svoje postavenie začneš využívať /zneužívať/, pretože ty určuješ pravidlá...o tom sú monopoly a VW by sa rado hralo svoje Monopoly. Uvidíme...
Avatar - Ondore
29. 10. 2010 10:33
Jasajme a tešme sa!
Čínsky trh bezpochyby výrazne pomohol. Pohni ale rozumom a popremýšľaj, kde sa zobrali tie ďalšie čísla. Subdodávatelia pri týchto riadkoch prehĺtajú horké sliny, pretože boli údajne kvôli kríze dotlačení do cien pri ktorých zápasia o prežitie a o 10%-nej marži väčšina z nich môže len snívať...

Inak samozrejme gratulácia k výsledkom, sú vynikajúce!
Avatar - white label
29. 10. 2010 09:55
koncernový koncert...
Jak se tak koukám, tak vwono těch "hloupě bohatých" asi stále přibývá..., nebo jak jinak si to (s ohledem na zdejší "čAUDiskuse") vysvětlit... :-O >:-[]
29. 10. 2010 09:45
kdepak
VW umi vydelavat, to se musi nechat. Az se stanou svetovou jednickou, mohli by i zlevnit.