Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zisk Volkswagenu za první tři čtvrtletí vzrostl na šestinásobek

redakce AUTO.CZ
Diskuze (33)
Zisk největší evropské automobilky se za tři čtvrtletí roku díky dvacetiprocentnímu růstu tržeb prudce zvýšil.

Čistý zisk vzrostl za devět měsíců na 4,03 miliardy eur (98 miliard Kč), což je zhruba šestinásobek výsledku stejného období loňského roku. Vlastník Škody Auto to dnes sdělil v neplánovaných předběžných výsledcích před středečním zveřejněním kompletních údajů.

Provozní zisk v samotném třetím čtvrtletí, které bývá sezonně slabé, vzrostl meziročně o 60 procent na 1,99 miliardy eur a byl stejný jako v silném druhém čtvrtletí. To je podle analytiků v automobilovém průmyslu téměř nevídané. "VW právě vykázal nejvyšší absolutní úroveň zisku za třetí čtvrtletí ve své historii a jednu z nejlepších ziskových marží za jakékoli čtvrtletí," sdělil podle agentury Reuters analytik Max Warburton z firmy Bernstein.

Devítiměsíční tržby skupiny dosáhly 92,55 miliardy eur proti loňským 77,17 miliardy eur. Zisk před zdaněním stoupl zhruba pětinásobně na 5,44 miliardy z 1,07 miliardy eur před rokem a provozní zisk se zvýšil více než trojnásobně na 4,83 miliardy z 1,52 miliardy eur.

Akcie Volkswagenu v reakci na zprávu vyskočily o více než tři procenta, zatímco index evropského automobilového sektoru dnes posílil o zhruba jedno procento. Analytici podle ankety Reuters dosud odhadovali v průměru provozní zisk na celý letošní rok na 5,23 miliardy eur, této výše však Volkswagen snadno dosáhne už do konce října.

Silný růst tržeb odrážel podle analytiků oživení poptávky, díky němuž mohla firma omezit hluboké slevy, jimiž lákala zákazníky za hospodářského propadu. Výrazný nárůst ziskovosti byl podle Volkswagenu vedle růstu tržeb i výsledkem zisků z investic, zejména z akciových podílů na automobilkách Porsche a MAN a z podílů na společných podnicích v Číně.

Volkswagen však také upozornil, že v posledních třech měsících nebude růst tak silný jako v dosavadním průběhu roku. Analytici ovšem pesimistický výhled firmy považují za přehnaně opatrný. "Když píšou, že čtvrté čtvrtletí bude slabé, vzhledem k minulým zkušenostem mám tendenci na to zapomenout," řekl Jürgen Pieper z Metzler Bank.

Podle zprávy z minulého týdne se celosvětový prodej vozů skupiny Volkswagen v prvních třech čtvrtletích zvýšil meziročně o 12,7 procenta na rekordních 5,37 milionu vozů a firma počítá s rekordním prodejem i v celém letošním roce. Škoda Auto sdělila, že v prvních třech čtvrtletích zvýšila prodej meziročně o 12,8 procenta na zhruba 569.000 automobilů.

Volkswagen má v plánu stát se do roku 2018 největším výrobcem automobilů na světě. Hotovostní rezervy skupiny na konci září díky rychlejšímu růstu tržeb než investic vystoupily na 19,6 miliardy eur, což je podle analytiků více než dostatečné k další expanzi.

"VW tvoří dost hotovosti na to, aby mohl jednou za čtvrtletí koupit Alfu Romeo, jednou ročně koupit PSA a brzy bude zřejmě mít dost peněz na převzetí (výrobců nákladních automobilů) MAN a Scania. VW si může dovolit téměř cokoli," řekl Warburton.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (33)
25. 10. 2010 07:28
Re: JASNÁ ZPRÁVA
Pripúšťam, ani mne sa to auto nepáči, ale zvezenie bolo zas vcelku pozitívnym prekvapením. Ale v tomto prípade som zrovna na to nenarážal... ;-)
Avatar - white label
25. 10. 2010 00:16
Re: JASNÁ ZPRÁVA
Tak zrovna s tím Koleosem se zatím evidentně svezlo velmi málo lidí... ;-) :-)
24. 10. 2010 20:40
Re: JASNÁ ZPRÁVA
Nekrič, nezviezol si sa.
24. 10. 2010 12:16
Re: JASNÁ ZPRÁVA
Další příklad je tady. Megatest 20 nejlepších novinek z oblasti sportovních aut PCOTY 2010. Megan v TOP 10 jako jediný z mainstreamu. Golf mimo TOP10. [odkaz]
Avatar - kari.laz
24. 10. 2010 10:58
Re: JASNÁ ZPRÁVA
A já myslel, že tvému popisu nejvíce odpovídá Sprinter