Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Adria se pyšní luxusním obytňákem na bázi Mercedesu za víc než tři miliony korun!

Dominik Kovář
Diskuze (4)

Vlajkovou lodí výrobce obytných vozů Adria je nyní karavan Adria Supersonic, který je postavený na základě vozu Mercedes-Benz Sprinter.

Adria Supersonic přebírá podvozek Mercedesu, konkrétně modelu Sprinter. Zároveň se prý jedná o nejluxusnější karavan ve své kategorii. Design Supersonicu je inspirován nejmodernějším designem jachet, automobilů a interiérů. Alespoň to tvrdí výrobce.

Adria Supersonic se standardně prodává ve stříbrném lakování exteriéru, nabízí denní světla Hella s Bi-LED moduly a mlhová LED světla. Zadní část vozu disponuje LED světly Hella, zpětnou parkovací kamerou a vzduchovými difuzory. 

Video se připravuje ...

Nejnovější obytný vůz z dílny slovinského výrobce pochopitelně disponuje stejným motorem, který nabízí Mercedes-Benz Sprinter. Jedná se o 2,0litrový vznětový motor o výkonu 125 kW (170 k). Supersonic nabízí pohon zadních kol v kombinaci s automatickou devítistupňovou převodovkou 9G-Tronic.

V řadách modelu Supersonic si můžete vybrat hned ze čtyřech variant - 780 SL, 780 DC, 890 LL a 890 LC. Základní model 780 SL nabízí lůžka pro 4 dospělé, záchod s umyvadlem, stojací sprchu, kuchyň a pohovku ve tvaru L. Model 780 DC má navíc manželskou postel v zadní místnosti a dvě pohovky v obývacím prostoru za kokpitem. Oba modely s číselným označením 780 disponují délkou 7800 mm. 

Pokud někomu tato délka nestačí, modely 890 LL a 890 LC nabízí rovnou 8900 mm. Mají stejnou výbavu jako menší Supersonic, díky prodloužené karoserii ale mají ještě větší WC, sprchu a mnohem více úložných prostorů. Tyto varianty jsou o celou jednu tunu těžší (5,5 tuny) než kratší verze s označením 780.

Palubní deska je převzata ze současného Sprinteru včetně infotainmentu MBUX. Pro jednodušší život uživatelů nabízí Adria aplikace Mach a Mach PLUS, díky nimž můžete ovládat funkce topení, klimatizace, chladničky, osvětlení, vodního čerpadla nebo stav baterie. Mach PLUS umí navíc kontrolovat tlak vzduchu a venkovní vlhkost.

Mezi highlighty nejluxusnějšího karavanu výrobce zcela jistě patří dvojitá podlaha. Pod první částí podlahy se nachází rozvody, izolace a také úložný prostor. Dále můžeme zmínit velkoobjemovou nádrž na vodu o velikosti 150 litrů nebo markýzu s adaptérem, která je však volitelnou součástí výbavy.

České ceny obytného vozu Adria Supersonic ještě neznáme. V zahraničí se však ceny luxusního karavanu pohybují v závislosti na variantě od 3,4 do 3,9 milionu korun.

Dominik Kovář
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - Sysoj Psojič
16. 7. 2022 11:19
Re: na první pohled
120-130km/h to po dalnici pojede. Na předjíždění na okresce nemá většina camperů beztak odvahu :-[]
Nad 3.5t obytka tachograf nepotřebuje, je to rekreační, nikoliv užitkové vozidlo.
Cčko je jasné, ale to je jen dobře.
14. 7. 2022 14:29
Re: na první pohled
Dvoulitr 125kw na 5.5t, to by mě teda zajímalo jak jezdí, asi jednoduše jako kamion včetně rozjezdu.

V evropě jsou obytňáky bohužel dost omezené legislativou kdy nad 3.5t musíš mít jiný řidičák, tachograf atd. Prostě jak kdybys jel velkym náklaďákem. Přitom 5t na podvozku klasický dodávky nevidím jako problém, obzvlášť když tu máme velký počet střelců co ty 3.5 tunový běžně o tunu přetěžují :/
14. 7. 2022 13:42
na první pohled
co je fajn:
- garáž
- RWD
- dvojitá podlaha
- spouštěcí lůžko vpředu

co není fajn:
- ceny
- obrovská nadváha
- nicmoc výkon vzhledem k váze
- oddělené postele
- zbytečně velký tříplotýnkový sporák
- samostatná sprcha zabírá místo
- lednička na pravé straně