Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aria FXE: Hypersportovní hybrid s technikou Corvette Z06 má neskutečný výkon

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Kalifornská společnost Aria Group rozvíjí svůj původní koncept hypersportu s technikou z produkce koncernu General Motors a zvažuje malosériovou výrobu.

Společnost Aria Group doposud spolupracovala se světovými automobilkami na přípravě jejich výstavních konceptů i sériových modelů. Za všechna velká jména lze zmínit Ford GR-1, Kia GT4 Stinger, Singer či Tesla Model S.

Vedle automobilek tato společnost spolupracuje i s filmovými studii, pro něž připravuje nejrůznější dopravní prostředky a stroje, které lze pak zahlédnout v kině na plátně. Zde stojí za zmínku Transformers 3 a 4, Tron: Legacy či Avengers.

Na jaře letošního roku však tato firma pod svým jménem představila koncept, k jehož pohonu měl sloužit před zadní nápravou uložený přeplňovaný motor LT4 V8 6,2 l o výkonu 485 kW (659 k) z Corvette Z06.

Nyní u příležitosti autosalonu v Los Angeles byla představena evoluce tohoto konceptu pojmenovaná FXE, která rozvíjí design původního návrhu a zároveň i jeho pohonný systém.

Aria FXE působí dramatičtějším dojmem než původní návrh, za což vděčí přepracovaným předním i zadním partiím s řadou nových aerodynamických prvků. Ty budou bezpochyby potřeba, protože osmiválec z Corvette Z06 pohánějící zadní kola doplňují dva elektromotory, které jsou umístěné u předních kol.

Ve své nové podobě se supersportovní kupé proměnilo v hypersport s hybridním pohonem, který disponuje nejvyšším výkonem 846 kW (1150 k) a maximálním točivým momentem 1785 N.m.

Tyto hodnoty mají vozu o hmotnosti 1565 kg a celkové délce 4500 mm umožnit akceleraci z 0 na 96 km/h za 3,1 s a dosažení maximální rychlosti přes 355 km/h. Lithium-iontové baterie s kapacitou 10 kWh pak mají umožnit na krátkou vzdálenost v čistě elektrickém režimu.

Společnost Aria Group uvádí, že v případě zájmu je připravena proměnit koncept FXE v produkční model, který může vzniknout v sérii až 400 exemplářů s dodávkami prvních vozů zákazníkům od konce roku 2019 a cenou kolem jednoho milionu amerických dolarů (zhruba 21,7 milionu Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)