Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin a Daimler uzavřely dohodu o technické spolupráci

Aleš Dragoun
Diskuze (5)
O spolupráci prestižního britského výrobce sportovních aut a trojcípé hvězdy se psalo dlouhé měsíce. První smlouva o záměru byla podepsána v červenci.

Všem více či méně zaručeným spekulacím je tak definitivní konec, obě automobilky řádně prozkoumaly všechny možnosti a podepsaly konečnou dohodu. Technická spolupráce se bude týkat hlavně motorů pro vozy Aston Martin, které nedodá nikdo jiný než divize AMG. Připomeňme, že stuttgartská automobilka je jediným vlastníkem původně soukromé tuningové firmy z Affalterbachu. Vytvořila z ní dceřinou společnost a zároveň prestižní divizi, která vyrábí nejvýkonnější varianty vozů Mercedes-Benz.

Mercedes-AMG GmbH, jak zní její plný název, vyvine pro britskou automobilku z Gaydonu na zakázku nové vidlicové osmiválce. Dostane je příští generace modelů. Samozřejmostí je nejnovější technika a zachování vysokého výkonu při snížení normované spotřeby paliva. Emisní diktát z Bruselu platí bohužel pro všechny bez výjimky. Dojde také k finančnímu propojení. Daimler smlouvou získá pět procent akcií Aston Martinu, ovšem bez hlasovacích práv.

Bojíte se, že se Britové stanou součástí německého koncernu? Zatím rozhodně ne, i když po debaklu s Fordem by mohlo být možná vystaráno. Zbytek balíku patří skupinám Primewagon, Adeem Investment a Investindustrial, Aston Martin je tedy samostatným výrobcem bez zázemí někoho většího. Každopádně ve stoleté historii firma už několikrát zkrachovala... Založili ji Robert Bamford a Lionel Martin v londýnském South Kensingtonu. Současná značka se začala používat až po úspěchu v závodě do vrchu Aston Clinton (1920). Ale pojďme zpátky do současnosti. Německá společnost navíc získá status pozorovatele v celém holdingu. Obě strany momentálně dále jednají o další spolupráci ohledně dodávky elektrické výzbroje a elektroniky a v budoucnu se možnosti zřejmě dále rozšíří. Logické, ale hlavně důležité je zachování produkce v Gaydonu i značky samotné.

Z tiskového oddělení automobilky v hrabství Warwickshire oficiálně zazněla vzletná slova: „Naše společnost v tomto roce slaví sté výročí a partnerství, které bylo dnes stvrzeno, podporuje vyhlídky na jasné, živé a dynamické druhé století v obou sportovních aut. Díky této strategické spolupráci nabídneme našim zákazníkům v příští generaci modelů vyšší výkon a nižší spotřebu paliva při zachování jedinečného charakteru a stylu našich vozů.“

Tobias Moers, předseda správní rady společnosti Mercedes-AMG GmbH k tomu dodává: „Podpisem smluv se obě strany dohodly na tomto technickém partnerství. Mercedes-AMG bude poskytovat britské ikoně motory pro její budoucí sportovní vozy. V sídle naší společnosti v Affalterbachu jsme na práci s Aston Martinem hrdi, znamená to vítězství pro oba.“

Dohoda mezi společnostmi Aston Martin Lagonda Ltd. A Daimler AG byla podepsána ve čtvrtek 19. prosince.

Aleš Dragoun
Diskuze (5)
Avatar - CHerokee
20. 12. 2013 21:11
Re: Otras...
Mercedes AMG je mohou tímto zachránit. Aston nemá na to, aby si sám vyvíjel konkurenceschopné motory. A AMG je hodně prestižní záležitost.
20. 12. 2013 21:00
Re: Otras...
Co se ti nelíbí na V8 od MB? Minimálně se řadí mezi špičku.
Avatar - happy_driver
20. 12. 2013 16:45
Re: Otras...
Klidek. Kto ma k dispozicii realny kredit, tak studuje cenove ponuky a nefnuka na nete o iluziach.... :no:
20. 12. 2013 16:43
Re: Otras...
Takze podla teba ma Ford zvucnejsie meno ako AMG? 8-s
20. 12. 2013 15:19
Otras...
Koniec... Do tohoto momentu bol Aston Martin mojim snom. Odkedy im Mercedes ma dodavat motory iluzie su prec... aj zaujem.