Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin DBX: Britové opět lákají na své první SUV. Představí se ještě letos

Stanislav Kolman
Diskuze (3)

Ani britská automobilka Aston Martin nechce v době boomu SUV zůstat pozadu. Model DBX je takřka připraven na sériovou produkci.

Kategorie SUV je v posledních letech hitem a zdá se, že tento trend jen tak neskončí. Do výroby sportovně-užitkových vozů už se tedy pouští i značky, od kterých byste to ani náhodou nečekali. Vzpomeňme modely Bentley Bentayga, Lamborghini Urus, připravované SUV Ferrari. A právě Aston Martin DBX.

Novinka britské společnosti se ještě letos oficiálně představí světu. Víme také to, že výrobu obstará továrna v Saint Athanu ve Walesu a produkce bude ve velkém odstartována v roce 2020. Finální vzhled zatím zůstává tajemstvím. Maskování na přiložených fotkách je sice výrazné, základní tvary a charakter připravovaného crossoveru vám ale neuniknou.

Vraťme se ale ještě na okamžik k výrobnímu závodu: nová moderní waleská továrna už vytvořila 200 pracovních míst, při startu sériové produkce tu bude pracovat 550 zaměstnanců. Včetně dodavatelů a dalších podniků kolem se bavíme o 3000 pracovních pozic. V příštím roce tu model DBX bude vznikat jako jediný, o rok později se však připojí elektrická Lagonda.

Zpočátku bude model nabízen se čtyřlitrovým osmiválcem twin-turbo od AMG, ale v průběhu životního cyklu má být nabídka obohacena o V12 vlastní produkce. Počítá se také s příjezdem hybridní varianty s technologiemi Mercedesu a vyloučena není ani ostřejší verze se sportovním charakterem a pořádnou porcí výkonu.

Se stříbrnými šípy toho novinka sdílí opravdu hodně. Nejen elektroniku, ale třeba i vybrané prvky v interiéru. Na rozdíl od konceptu představeného v roce 2015 dostane DBX konvenční karoserii se dvěma páry dveří, tak jak by to u sportovně-užitkového vozu pro rodinu mělo být.

Britská značka slibuje, že maskování definitivně shodí do konce roku. Podle posledních informací bychom však vůz na frankfurtském autosalonu v září vyhlíželi marně. Spíše si budeme muset počkat na druhou polovinu listopadu, kdy se uskuteční autosalon v Los Angeles. Vyloučeno není ani to, že se novinka představí na samostatné akci, aby se Britové u tak důležitého modelu nemuseli dělit o pozornost s ostatními.

Stanislav Kolman
Diskuze (3)

Doporučujeme

13. 6. 2019 17:17
trochu pozde
na trhu uz vestina firem predstavila sva SUV, navic todle vypada ze bude pekne hnusny, a to mam ostatni AM rad.
Avatar - Emel
13. 6. 2019 13:26
To není nová Fiesta Active?
To není nová Fiesta Active? :D