Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin slaví padesátileté výročí bondovky unikátní limitkou. Vznikne jen 50 kusů

Stanislav Kolman
Diskuze (1)

Ikonický britský výrobce si vzal do parády model DBS Superleggera, aby vytvořil unikátní limitovanou edici věnovanou bondovce V tajné službě Jejího veličenstva. Tady je výsledek.

Bondovka V tajné službě Jejího Veličenstva spatřila světlo světa v roce 1969, tedy před rovnými padesáti lety. Roli agenta 007 tehdy ztvárnil George Lazenby, pro kterého to byla první a poslední bondovka.

Britské automobilce Aston Martin toto kulaté výročí neuniklo a rozhodla se při této příležitosti postavit unikátní limitovanou edici. V tehdejším snímku se objevuje klasické DBS, tentokrát ale Britové sáhli po moderním nástupci v podobě vozu DBS Superleggera.

Auta mají shodný odstín, tedy zelenou barvu Olive Green. Moderní interpretace se od sériového kousku dále odlišuje přepracovanou mřížkou chladiče a extravagantním vzhledem obutí, které jinde než na této limitce nenajdete. Rozdílný je také interiér, jenž dostává černou kůži, šedou alcantaru a kontrastní červené obšívání.

Technika v útrobách už zůstává shodná se sériovou verzí, o pohon modelu DBS Superleggera se tak i tady stará 5,2litrový dvanáctiválec s dvěma turby, jenž disponuje výkonem 533 kW (725 k) a točivým momentem 900 newtonmetrů. Z klidu na stovce jste za 3,4 sekundy a maximálka má hodnotu 340 km/h.

Limitka věnovaná bondovce se chlubí několika symbolikami. Prvně je k padesátému výročí filmu zhotoveno jen 50 kusů. Druhým zajímavým číslem je cena, jež činí rovných 300.007 liber. V přepočtu tedy za tento speciál dáte zhruba 8,8 milionu korun, což je o 2,2 milionu Kč více než za běžnou verzi.

Stanislav Kolman
Diskuze (1)

Doporučujeme

24. 5. 2019 12:43
reklama
text sa neda precitat lebo mate v pozadi skvelu reklamu... web designer velmi sikovny. kolko mu platite?