Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin nahradí V8 AMG vlastním elektrifikovaným šestiválcem. V12 zůstane

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Mercedes-AMG s osmiválcem dlouhodobě nepočítá. Alternativu tak musí hledat i Aston Martin, který pohonnou jednotku roky využíval.

Již nějaký čas není tajemstvím, že se Mercedes-AMG postupem času rozloučí se svou vlastní osmiválcovou strojovnou. Netýká se to jen těchto německých vozů, ale i Astonu Martin, značky, jež tento motor odebírala. Aktuálně bychom jej našli v modelech Vantage, DB11 a novém SUV DBX.

Britská automobilka si z toho ale těžkou hlavu nedělá, už teď totiž připravuje náhradu. Bude to zbrusu nový elektrifikovaný šestiválec z vlastní produkce. V jednom z telefonních rozhovorů, které v minulých dnech nahradily interview tradičně pořádané na ženevském výstavišti, to potvrdil sám generální ředitel společnosti Andy Palmer.

„Mercedes se netají tím, jakým směrem chce se svou technikou pokračovat. A značka Aston Martin rozhodně nechce přesedlat na čtyřválcové motory,“ nechal se slyšet. „Musíme se tedy vydat vlastní cestou.“

Aston Martin nemá žádné zkušenosti s vývojem šestiválců, Palmer nicméně věří, že se s tím inženýři poperou statečně a nový motor bude plně korespondovat s charakteristikou britského výrobce. Nezapomněl dodat, že elektrifikace je jednou z klíčových podmínek.

„Klíčem je zvuk. Naladění motoru a výfuku tak, aby všechno znělo jako Aston Martin. Můžeme postavit hybrid s elektromotorem, pokud bude znít reprezentativně jako osmiválec, nemáme s tím problém,“ uvedl dále Palmer.

Palmer se také zavázal, že výrobce sportovních aut bude nabízet dvanáctiválec co možná nejdéle. Jedním dechem ale naznačil, že s jeho koncem jednou musíme počítat. „Z dlouhodobějšího hlediska víme, že tu nebude navždy, ale minimálně v příštích několika letech můžeme pokračovat s jeho produkcí a prodeji, přičemž je tu možnost udělat jej ještě čistším,“ dodal Palmer.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Doporučujeme