Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

ATS Corsa RR Turbo Carbonio je italský závoďák s výkonem 600 koní a váhou 825 kg

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Italský výrobce sportovních a závodních automobilů se pochlubil extrémní novinkou, která slibuje nízkou hmotnost, lepší trakci a výkonnější brzdy.

Italská společnost ATS má opravdu bohatou historii, v posledních letech je však známá především díky silničnímu sporťáku ATS GT a čistě okruhovému speciálu ATS RR Turbo Club Sport. Nyní se však pochlubila ještě extrémnějším okruhovým speciálem, který nese výstižné jméno RR Turbo Serie Carbonio.

Základem vozu je stejně jako u modelu RR Turbo Club Sport rámová konstrukce s ochrannou klecí dle standardů FIA. Uprostřed vozu je pak 2,0litrový přeplňovaný čtyřválec, který v režimu Sport nabízí 309 kW (420 k) a v režimu Corsa dokonce až 441 kW (600 k). O přenos výkonu na zadní kola se pak stará šestistupňová sekvenční převodovka s pádly pod volantem a nechybí ani mechanický samosvor.

Unikátností RR Turbo Serie Carbonio je karbonová karoserie, díky které vůz získal úchvatně agresivní vzhled a shodil okolo 40 kilogramů, což znamená provozní hmotnost 825 kilogramů. Karoserie přitom zaujme obřím křídlem vzadu nebo nespočtem drobných aerodynamických úprav, které zajišťují maximální přítlak.

Nové jsou ale i karbonové brzdy o průměru 350 mm s šestipístkovými třmeny, které by měly zaručit vysoký a trvalý výkon. Vpředu je zavěšení push-rod a vzadu pull-rod s elektronicky nastavitelnými tlumiči.

Video se připravuje ...

Vozy ATS RR Turbo se mohou zúčastnit závodů 24h Series, VLN, International Endurance Series, šampionátu International Hill Climb E2SH a Clubsport. Movití zájemci si je však mohou pořídit i k (ne)obyčejné jízdě po okruhu.

Standardní ATS RR Turbo Club Sport ovšem stojí od 136.600 eur (3,5 milionu korun), zatímco Serie Carbonio startuje od částky 164.900 eur (cca 4,23 milionu korun).

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme