Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi A3: Příští generace nabídne nové karosářské verze

David Bureš
Diskuze (4)
Současná generace Audi A3 je nabízena ve čtyřech karosářských provedeních. Nástupce by jich mohl nabídnout ještě více.

Aktuální třetí generace Audi A3 se prodává teprve od roku 2012, v Ingolstadtu ale již pracují na jejím nástupci, který je chystán pro rok 2018. Novou A3 čekají velké změny, vedení automobilky zvažuje, že kompaktní model nabídne ve více karosářských verzí než dnes. Vyplývá to z informací magazínu Automobile.

Nabídku by mohla rozšířit pseudoterénní verze A3 Allroad, automobil vycházející z pětidveřového Sportbacku by nabídl oplastovanou karoserii a zvýšený podvozek ve stylu větších modelů s tímto označením. V této souvislosti je zajímavou informací ta, že by se zvýšeného derivátu Allroad mohly v budoucnu dočkat i modely A5 Sportback a A7 Sportback.

Audi dokonce lákala myšlenka typického kombíku, A3 Sportback je přece jen spíše hatchback než ryzí kombi. A3 Avant by ale bylo podle tržních analytiků úspěšné jen v Evropě, navíc by patrně ubralo prodeje větší A4 Avant, a tak byla tato verze zavrhnuta.

Nabídku A3 by podle Automobile mohl rozšířit také velkoprostorový model, který by konkuroval BMW 2 Active Tourer. Vedení Audi však na jaře prohlásilo, že MPV nechystá. Na důležitém čínském trhu je ale o luxusní velkoprostorové vozy zájem, a tak by případné MPV se čtyřmi kruhy ve znaku mohlo být primárně zacíleno na nejlidnatější zemi světa.

Vedle expanze portfolia A3 by ale mohlo dojít i k jeho zúžení, z nabídky by totiž mohl vypadnout třídveřový hatchback. O takové automobily v posledních letech klesá zájem, a tak by se jeho výroba nemusela do budoucna vyplácet. Ostatně i další výrobci v nedávné době třídveřové hatche vyškrtli ze svých modelových palet.

Nabídka Audi A3 se zatím v každé generaci rozšířila, což by mohlo platit i pro čtvrtou generaci tohoto luxusního kompaktu. První A3 byla nabízena pouze jako třídveřový a pětidveřový hatchback, které v druhé generaci doplnil kabriolet. Nynější třetí generace přišla v roce 2013 také se sedanem.

David Bureš
Diskuze (4)
9. 7. 2015 13:43
Re: 3
je to přesně naopak, z dálky to vypadá trochu jinak a technika je stejná >:D

A ještě mě pobavila věta v článečku, cituji: "aktuální generace se prodává TEPRVE od roku 2012 ... a nástupce je chystán pro rok 2018."
8. 7. 2015 20:58
Modely...
Tak už bude chybět jen picku-up, tahač a později autobus :-)
Avatar - white label
8. 7. 2015 16:00
A3 allroad
O A3 allroad se psalo i v souvislosti s aktuální generací A3, ale nakonec to nějak vyšumělo do prázdna...
8. 7. 2015 13:25
3
Teda z dálky to vypadá jako Fabie nebo Rapid.Jen ta technika je jiná, a kvůli tomu se Audi kupuje, že?