Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi A8 L W12 exclusive concept: Pro hrstku vyvolených

Jan Mička
Diskuze (21)
Omlazená vlajková loď Audi nebude mít pouze šesti nebo osmiválcové motory. Hrstka vyvolených bude řídit také verzi A8 W12 exclusive.

Omlazené Audi A8 vstoupilo na český trh teprve minulý týden. Pod kapotou se u nás primárně objeví dva šestiválcové a dva osmiválcové motory, počet je rovnoměrně rozdělen mezi zážehové a naftové verze. Už tak dost exkluzivní limuzína bude ještě exkluzivnější. Výrobce totiž uvede také padesátikusovou sérii exclusive, která dostane dvanáctiválec s upořádáním do W.

Vůz bude dostupný výhradně ve verzi A8 L, která má o 130 milimetrů prodloužený rozvor náprav. Zážehový skvost pod kapotou má objem 6,3 litru, výkon 368 kW a točivý moment 625 N.m. Agregát je spojen s automatickou osmistupňovou převodovkou, akcelerace z 0-100 km/h zabere pouze 4,2 sekundy. Přestože zájemci o takový vůz spotřebu paliva zřejmě řešit nebudou, stud není potřeba. Dvanáctiválcové Audi A8 totiž umí jezdit za 13,5 l/100 km, a to hlavně díky systému vypínání válců.

Co však limitovanou edici liší od těch běžných, je interiér. O čalounění sedadel v barvě koňaku se postarala italská společnost Poltrona Frau, která se jinak zabývá výrobou luxusního designového nábytku. Hnědo-stříbrné obložení z olivového dřeva byste v jiných vozech také hledali dlouho, stejně jako čalounění stropu bílou Alcantarou.

Není třeba uvádět, že majitel podobného vozu požaduje hlavně eleganci a žádné okázalé designové výstřelky. Verze A8 W12 exclusive se proto po vizuální stránce od ostatních modelů nikterak neodlišuje, příslušnost prozrazuje pouze označení W12 v single frame masce chladiče a speciální vnitřní prahy s pořadovým číslem vozu. Automobilka dosud nezveřejnila základní cenu, prodej však odstartuje již v březnu příštího roku.

Jan Mička
Diskuze (21)
19. 11. 2013 20:29
Re: Koľko bude príplatok? 40.000 €?
Není to tak jednoduché. Základem je, jak se materiál liší. Fakt je, že s touhle kůží (předpokládám, že je to stejná specifikace) už mají zkušenost (dokonce na tom samém autě/ sedačkách). Takže by to mělo být bezproblémové.
Avatar - peter_ko
19. 11. 2013 18:14
Re: Koľko bude príplatok? 40.000 €?
OK to je pekné čo píšeš, ale tu sa bavíme o niečom čo už bolo vyvinuté pred rokmi a funguje. Alebo doteraz dávali do A8 drevené stoličky? To čo popisuješ už bolo dávno urobené a zaplatené. V tomto prípade ide čisto len o to čo som opísal vyššie, niekto navrhol "špeci" dizajn a podľa toho návrhu to ušili a basta...
Avatar - jozephko
19. 11. 2013 17:49
Re: Koľko bude príplatok? 40.000 €?
Sestra pracovala v EYBLi Slovakia (šili poťahy pre VW, Audi, BMW), a tak o vývoji poťahov na sedadlá (a v koži zvlášť) čosi viem. Ty si to predstavuješ jak Hurvínek válku. Ale na taký Renault RX4 v koži to trvalo rok a pol, kým to bolo ok.
Asi si nikdy nič nevyvíjal. Inak by si nemal také detinské predstavy. Jedna vec je, ako si dizajnér myslí, že to bude vyzerať, a úplne iná vec je, ako to bude vyzerať v skutočnosti. Vybrať vhodné nite, vhodnú kožu, vyrobiť rôzne plastové prelisy ukryté vo vnútri sedačiek, urobiť vhodný strih, zistiť, kde sa má čosi ubrať, inde pridať, zladiť to s vyhrievaním sedačiek, doladiť švy na bokoch tak, aby bočné airbagy správne fungovali (teda aby neboli ani príliš tuhé - airbag by sa nenafúkol, ani príliš slabé - aby sa to nepáralo). Plus v tej A8-ke budú asi aj masážne sedadlá. Celé sa to musí dlhodobo otestovať, aby sa nestalo, že po 10.000 km sa sedačky začnú párať (ako u tej zmieňovanej RX4-ky). No a samozrejme sa musí myslieť na to najpodstatnejšie - na vzhľad a pohodlie.
Pri návrhu poťahov sedačiek do auta treba myslieť na množstvo iných vecí, ktoré bežného zákazníka ani nenapadnú.
Avatar - peter_ko
19. 11. 2013 16:54
Re: Koľko bude príplatok? 40.000 €?
Ty pracuješ vo vývoji poťahov ??? Čo je na tom podľa teba také drahé? Moja predstava je že dizajnéri dali na papier zopár návrhov, priložili k tomu vzorky materiálov a poslali to na posúdenie na vyššie poschodia... nič viac. A neboj sa, autá tejto kategórie prinášajú výrobcom také marže o akých sa iným môže iba snívať.
19. 11. 2013 15:36
KRÁSA
BRAVWO :yes: :yes: :yes: :yes: :yes: :yes: