Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi RS Q8 oficiálně: Seznamte se s nejsilnějším SUV čtyř kruhů. Stovku dá pod čtyři sekundy

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Nejvýkonnějšímu SUV-kupé čtyř kruhů bije pod kapotou čtyřlitrový osmiválec, po německé dálnici vás sveze rychlostí přes 300 km/h.

Audi RS Q8 je nejvýkonnější SUV-kupé v nabídce čtyř kruhů a zároveň pomyslný vrchol modelové řady Q. Jeho úkolem je snoubit výkonnost vozů RS, eleganci prémiových kupé a flexibilitu sportovně-užitkových vozů.

„Poprvé za 25 let historie modelů Audi RS vytváříme velké SUV-kupé s geny vysoce výkonného sportovního auta a posíláme jej do silničního provozu,“ popisuje novinku Oliver Hoffmann, generální ředitel Audi Sport. „Se zážehovým biturbo osmiválcem pod kapotou představujeme absolutní vrchol rodiny RS.“

A skutečně. Pohonné ústrojí není úplnou neznámou, stejná technika se objevila už v útrobách nedávno představeného Audi RS 6 Avant. Čtyřlitrový vidlicový osmiválec s přímým vstřikováním disponuje výkonem 441 kW (600 k) a 800 newtonmetry točivého momentu od 2200 do 4500 otáček. S takovým motorem zvládne velké SUV stovku za 3,8 sekundy, na dvojnásobné rychlosti je za 13,7 s. Pokračovat můžete na elektronicky omezenou maximálku 250 km/h, kterou vám Audi při zakoupení dynamického balíčku ochotně posune na 305 km/h.

Ústrojí je, stejně jako v případě zmíněného kombíku, mild-hybridem se 48voltovou palubní sítí. Vyjma sportovních zážitků se samozřejmě nezapomíná ani na „zelenou“ stránku věci, Audi se tedy pyšní plachtěním s vypnutým motorem v rychlostech od 55 do 160 km/h. Systém stop/start umí motor vypnout při rychlostech od 22 km/h a nechybí ani deaktivace poloviny válců.

Motor se pojí s osmistupňovou samočinnou převodovkou Tiptronic a pohonem všech kol quattro. Točivý moment je rozdělován mezi přední a zadní nápravu v poměru 40:60, v případě nutnost však putuje až 70 % krouťáku jen k předním kolům, případně naopak rovných 85 % točivého momentu na kola zadní.

Standardem je adaptivní vzduchové odpružení a podvozek v závislosti na potřebách řidiče zvládá měnit světlou výšku. RS Q8 obouvá standardně dvaadvacetipalcová kola s pneumatikami o rozměru 295/40 (největšími, jaké kdy Audi u produkčního automobilu nabídlo). Kdyby vám to bylo málo, můžete z příplatkových položek sáhnout po 23“ obutí. Kromě něj můžete dostat i aktivní stabilizátory, aktivní zadní diferenciál či karbon-keramické brzdy.

Pokud jde o vzhled, vypadá provedení RS vskutku bestiálně. Křiklavá zelená barva, karoserie umístěná co nejblíže k zemi, černé sportovní detaily či speciální vzhled masky chladiče dělají z vozu nepřehlédnutelného účastníka silničního provozu. Zákazníci si mohou vybrat ze dvou konfigurací LED světlometů, ta vyspělejší spoléhá na stále populárnější matrixy.

Pracoviště řidiče je maximálně jednoduché a rovněž plné sportovních detailů. Všimněte si volantu či voliče samočinné převodovky potaženého alcantarou, také speciální sportovní sedačky dostávají kombinace kůže/alcantara a nechybí ani poznávací znamení v podobě loga RS. Sedačky jsou kromě jiného ventilované a najdeme na nich, stejně jako na mnoha dalších prvcích, kontrastní prošívání. Jinak se ale kabina výrazně neodlišuje od jiných velkých audin. Dostává dvojici dotykových obrazovek s haptickou zpětnou vazbou, prostřednictvím kterých obsloužíte veškeré klíčové funkce.

Ani tady nechybí několik jízdních režimů, přičemž ty s označením RS1 a RS2 si můžete přizpůsobit přesně podle vlastní chuti. Režimy střídáte prostřednictvím tlačítek na středové konzole, do toho sportovního se ale velice snadno přepnete přímo na volantu.

RS Q8 se chlubí více než 30 asistenčními a bezpečnostními systémy. Zahrnují adaptivní tempomat, hlídání jízdního pruhu, asistenta v křižovatce, upozornění na obrubník či 360stupňovou kameru. Špičkový infotainment MMI je standardem včetně navigace a prostřednictvím LTE modulu zvládá data přenášet bezdrátově. V autě můžete vytvořit wi-fi hotsport, navigace se zase učí vaše návyky a posléze vybírá „chytré“ trasy.

Na Audi RS Q8 už nebudeme dlouho čekat. První kusy dorazí k prodejcům v úvodním čtvrtletí příštího roku, ještě předtím se dozvíme oficiální české ceny.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)