Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Auto roku v ČR 2020 odhaluje seznam nominovaných aut: Uspěje Kamiq, Clio, XCeed, nebo někdo jiný?

Stanislav Kolman
Diskuze (20)

Anketa Auto roku v České republice odhaluje předběžný seznam 26 nominovaných aut, která se v příštích měsících o tento titul poperou.

Po čtyřleté dominanci mladoboleslavské Škodovky ovládl loni anketu Auto roku v České republice jiný vůz, jmenovitě Ford Focus. Ten ve finále porazil Subaru XV, Kiu Ceed, BMW X5 a Peugeot 508. Loňský seznam finalistů byl mimořádně pestrý, ale nebojte, v letošním roce tomu nebude jinak! Auto roku v ČR 2020 odhaluje předběžný seznam 26 nominovaných aut a již z něj je patrné, že ani letos nebude volba snadná.

V tomto roce bude vůz roku volit 25 porotců z řad českých motoristických novinářů v rámci dvoukolové volby. V kole prvním vybere porotce pětici vozů, které považuje za nejlepší. Nemusí je nijak bodovat, ani své rozhodnutí komentovat. Získá-li vícero modelů stejný počet hlasů, postupují oba.

Ve druhém kole už porota vybírá z úzkého seznamu finalistů a tentokrát přichází na řadu bodování v jednotlivých kritériích (technika a technologie, jízdní vlastnosti, užitná hodnota, ekonomika provozu a design). Pro každé kritérium má porotce předem stanovený maximální počet bodů. Celkově jich je k dispozici 150 (v případě šesti finalistů 180 atd.). Ty musí být bezezbytku rozděleny mezi jednotlivé modely, nesmí však přidělit stejný počet bodů více nominovaným vozům. Samozřejmě vyhrává finalista s nejvyšším ziskem. V případě shodného počtu bodů rozhodne větší počet hlasů v kole prvním.

Pravidla platí i pro automobilky. Důležité je, aby byl vůz novinkou na českém automobilovém trhu v období od 30.10. 2018 do 31.12. 2019. K poslednímu zmíněnému dni musí být sériově vyráběn a prodáván v ČR (za pojem „prodáván“ se považuje možnost objednávky, zahájení prodeje s konfigurátorem, dispozice pro testovací účely a známé ceníky).

Kromě toho musí automobil vyhovět alespoň jednomu ze dvou požadavků: musí mít zcela, nebo výrazně novou strukturu karoserie a zcela, nebo výrazně nové mechanické ústrojí (pohon, podvozek). Případně mít strukturu karoserie a mechanické ústrojí natolik změněné, že se výrazně změnil charakter vozu, jeho poslání a pozice na trhu.

A kdo tedy bude o titul Auto roku v ČR letos bojovat? Zuby si určitě brousí mladoboleslavská novinka Škoda Kamiq, která se o titul popere například s Renaultem Clio, Kiou XCeed, Peugeotem 208, Hyundaiem i30 N Fastback či Toyotou Corolla. Kompletní seznam 26 vozů si můžete prohlédnout v tabulce níže. Najdete na něm 19 značek, přičemž šest z nich má na této listině dva a více modelů.

A kdo je vaším favoritem na zisk titulu Auto roku v ČR 2020?

Auto roku v ČR 2020 - předběžný seznam finalistů
Audi e-tron
BMW  řada 3
Citroën C5 Aircross
DS DS 3 Crossback
Honda CR-V hybrid
Hyundai i30 N Fastback
Kia XCeed
Lexus ES, UX
Mazda CX-30
Mitsubishi Outlander PHEV, ASX, L200
Opel Corsa, Zafira Life
Peugeot 208, 508 SW
Renault Clio, Captur
Seat Tarraco
Subaru Forester e-Boxer 
Suzuki Jimny
Škoda  Kamiq
Toyota  Corolla, RAV4
VW  T-Cross
Stanislav Kolman
Diskuze (20)

Doporučujeme

Avatar - 3_diamanty
26. 9. 2019 20:52
Re: Já bych volil mezi 3
taketo "chutovky" ako i30N moc casto nevyhravaju taketo ankety .... aj ked u nas kedysi vyhral stinger tak pockajme.. mozno sa opat dozijeme nejakeho prekvapka tentokrat u vas ;-)

ale inak kamiq je fakt pekne auto a pre skodu aj hodne dolezite a zaujimave... a nakoniec aj celkom odvazne dizajnom... takze by ma skor prekvapilo keby nevyhralo ... ;-)
Avatar - Jerry.Gunman
26. 9. 2019 19:33
Já bych volil mezi 3
Chnujdaj I30 N Fastback
Pequod 508 combi
Šáde Kamýk

Všechna 3 jsou to dobrá auta, která za nepříliš přestřelený peníz nabízejí poměrně hodně muziky.
Jak je ale uvedeno výše, beztak to s největší pravděpodobností vyhraje Kamiq. Ne proto, že je to veskrze dobré a rozumné auto, ale proto, že je to Škodovka. A ty u nás vyhrát prostě "musejí", děj se co děj.

Ale bylo by hezké, kdyby to celé urputné klání nakonec vyhrál (co já vím) třeba Micák L 200, ne?
Avatar - 3_diamanty
26. 9. 2019 17:11
Re: Vitez
pisem o citelnom cenovom priplatku voci klasickemu ceedu s rovnakym motorom .. comu nerozumies? .. inak jasne ze uspech to v casoch imidzu mat bude a mnohi si radi priplatia :yes:
Avatar - 3_diamanty
26. 9. 2019 17:06
Re: No,
az na toho jimnyho to vidim velmi podobne :yes: ;-)
Avatar - 3_diamanty
26. 9. 2019 17:03
Re: Kandidáti
tiez verim ze corolla prekvapi ale na lepsie ako 3 miesto ju netipujem... predsa len kamiq je jasny favorit a potom je tu paradne clio aj s novym 1,3tce... corsa nemastna neslana pre mna nula bodov a len ako bokovka od P208 ktory ma daleko vacsie sance za mna.. takze mu davam 5 miesto.. no a xceed by tiez mohol byt kdesi vpredu ale v mojom rebricku to na lepsie ako 4 miesto nevyzera .... otazny je aj taky nenapadny jimny... ale ako 3 dverove auto robene vyslovene do terenu asi nebude mat sancu aj ked by som mu to doprial aj viac ako tomu kamiqu... lenze z realneho pohladu to fakt nepojde... :-(

PS: sranda ze mazdu CX-30 akosi nikto nefavorizuje.... a aj tusim preco... a zaroven sa ani nedivim ;-)