Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Automobilová krása v Monterey: Prohlédněte si úžasné kousky z legendární přehlídky

David Bureš
Diskuze (0)

Automobilový týden v kalifornském Monterey vždy zahrnuje množství přehlídek. Úžasná auta tam byla k vidění i letos, prohlédnout si je můžete v rozsáhlé fotogalerii.

Rok 2021 je automobilové výstavy poměrně chudý. Pandemie koronaviru se ani letos nezastavila, výsledkem čehož bylo hned několik zrušených autosalonů, včetně toho ženevského nebo newyorského. V druhé polovině roku se ale situace zlepšuje, již brzy se tak bude konat mnichovský autosalon a v Česku výstava na Auta na náplavce. Mezitím se v USA odehrál slavný Automobilový týden v Monterey.

V roce 2020 musel být tento týden věnovaný historickým automobilům zrušen, letos se ale opět mohl konat. Šlo o jedenáctidenní akci konanou mezi 5. a 15. srpnem v americkém Monterey, jejíž součástí jsou tradičně různé přehlídky nebo aukce. Letos bylo naplánovaných akcí takřka 30, a to včetně tradiční přehlídky Pebble Beach Concours d'Elegance (již sedmdesátý ročník!) nebo setkání The Quail. Automobilový týden v Monterey vrcholil během uplynulého víkendu, a tak je nyní prostřednictvím rozsáhlé galerie čas si akci připomenout.

Většina akcí je primárně věnována historickým automobilům. Jednotlivé přehlídky tak především připomínají dávnou automobilovou krásu, a to z různých historických období. Třeba sedmdesátý ročník Concours d’Elegance v Pebble Beach letos mimo jiné oslavoval 50 let od představení Lamborghini Countach, přičemž právě tomuto slavnému supersportu byla věnována jedna z hodnocených výstavních skupin.

Vítězem této kategorie se nakonec stal Countach LP 400 S z roku 1981 v netradiční zelené metalíze Verde Metallizzato s khaki interiérem, který byl v minulosti po pečlivé renovaci vystavován v továrním muzeu značky. Dnes vůz vlastní sběratel  Robert Bishop z americké Floridy, původně však byl vůz prodán na Střední východ.

Právě Lamborghini přitom padesátiny Countache oslavilo po svém, když v rámci setkání The Quail poprvé ukázalo novodobý Countach. Kupé Countach LPI 800-4 je hybridem využívajícím techniku Siánu, s kondenzátory místo baterií. Postaveno bude jen 112 kusů tohoto speciálu.

Lamborghini v tomto směru nebylo jediné. Automobilový týden v Monterey je totiž dnes oblíbeným místem i k prezentaci nových aut, a to hlavně u výrobců supersportů a dalších takových exkluzivit.

Bugatti tak v Monterey potvrdilo výrobu 40 exemplářů speciálu Bolide, který byl původně jen jednokusovým projektem ukazujícím možnosti tohoto nejextrémnějšího vozu značky. Prémiová divize Hondy, Acura, zase ukázala NSX Type S, rozlučkovou edici tohoto superauta, jejíž první postavený kousek byl v rámci aukce Mecum vydražen. Za 1,1 milionu dolarů vůz získal Rick Hendrick, majitel stejnojmenného závodního týmu z NASCARu.

V USA se pak poprvé ukázal i nový Lotus Emira, stejně jako Radford Type 62-2 využívající techniku právě od slavného britského výrobce sporťáků.

David Bureš
Diskuze (0)

Doporučujeme