Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Automobilové velmoci prý budou jednat o reakci na americká cla

redakce AUTO.CZ
Diskuze (17)
Země patřící mezi přední výrobce automobilů budou příští týden jednat o možnosti koordinované reakce na nová cla, která by na dovoz automobilů a automobilových součástek mohly uvalit Spojené státy.

Zástupci Evropské unie, Kanady, Mexika, Japonska a Jižní Koreje se za tímto účelem v úterý sejdou v Ženevě. Informují o tom agentury Reuters a Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

Americké ministerstvo obchodu začalo v květnu na pokyn prezidenta Donalda Trumpa vyšetřovat vliv dovozu automobilů na národní bezpečnost USA. Vyšetřování by mohlo vést k zavedení podobných cel, jaká Washington v březnu začal uplatňovat na dovoz oceli a hliníku.

"Účelem setkání je shromáždit země patřící mezi přední výrobce automobilů, aby bylo možné diskutovat o obavách ohledně vyšetřování ze strany amerického ministerstva obchodu," řekl agentuře Reuters nejmenovaný představitel kanadské vlády.

Trump a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker ve středu dosáhli dohody, podle které budou EU a USA pracovat na odbourávání obchodních bariér. Trump v rámci této dohody souhlasil, že prozatím nepřistoupí k uvalení nových cel na dovoz automobilů z EU. Americký ministr obchodu Wilbur Ross nicméně následně upozornil, že vyšetřování dovozu automobilů do USA bude pokračovat.

Evropská unie již dříve varovala Spojené státy, že uvalením dovozních cel na automobily a součástky by poškodily vlastní automobilový průmysl a pravděpodobně přiměly obchodní partnery k odvetným opatřením.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (17)
Avatar - Barrichello
31. 7. 2018 11:44
Re: Proč se tu zatajuje,
EU pikapy nikdo nekupuje, nemaj oproti US tradici a co nabídnout.

Naopak EU tady ždímá cla na americká i ruská auta + ještě chce speciální úpravy na EU předpisy.
Což navyšuje cenu a je též jedním z důvodů, proč se to us auta tolik neprodávaj.
Avatar - praděda7
31. 7. 2018 08:58
Re: Proč se tu zatajuje,
Čísla referují k celkovému obchodu, nejen k autům....
Avatar - praděda7
31. 7. 2018 08:57
Re: Proč se tu zatajuje,
Smlouvu prakticky zařízla EU již dávno předtím, ještě za vlády černouška....[odkaz]
31. 7. 2018 08:49
Re: Proč se tu zatajuje,
Jaké zatajování?? Je to prakticky v každém článku na toto téma. Proč pro pořádek neuvedete, že zrušení tarifů na nulu bylo obsahem smlouvy o volném obchodu TTIP mez EU a USA a kterou Donald zařízl hned v prvních týdnech svého mandátu?
31. 7. 2018 04:53
Re: Proč se tu zatajuje,
Jakou dojnou krávu? Že si i americký zákazník radši často zvolil evr.auto? To jim ho jako eu nutila koupit nátlakem?