Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autoprůmysl v Česku čekají těžké časy, zkrachoval významný dodavatel

Diskuze (59)

Společnosti Baur Formschaumtechnik z Valašského Meziříčí, která vyrábí komponenty z polyuretanové integrální pěny pro motory a další části aut, není schopná splácet dluhy a podala na sebe insolvenční návrh.

Firma zaměstnávající 500 lidí je dodavatelem výrobců automobilů jako Volkswagen, Ford nebo Daimler, uvedl dnes deník E15. Krajský soud v Praze zahájil insolvenční řízení 2. prosince, vyplývá z informací v insolvenčním rejstříku.

Firma v návrhu na zahájení insolvenčního řízení uvedla, že její podnikání bylo úspěšné až do roku 2016. Problémy začaly o rok později. "Šlo zejména o dlouhodobý nedostatek pracovních sil ve výrobě, což mělo za následek zvýšení nákladů na agenturní zaměstnance a mimořádné náklady spojené s dodávkou vyrobených dílů zákazníkům. V roce 2018 tyto problémy dále narostly a byly prohloubeny nižší pracovní efektivitou a v některých případech neodpovídající kalkulací nákladů na zakázky," uvedla firma. Loni skončila společnost ve ztrátě 187 milionů korun, čímž vyčerpala své rezervy. Čistý obrat firmy byl loni 657 milionů korun.

Letos se společnost snažila o zefektivnění činnosti, jednala také o vstupu strategického partnera, který by pomohl ve financování další podnikatelské činnosti. "Vzhledem k tomu, že jednání o vstupu strategického partnera nebyla nakonec úspěšná a dlužník není schopen v dlouhodobém horizontu splatit své stávající závazky, třebaže jeho současné hospodářské výsledky nejsou ztrátové, rozhodl se dlužník řešit své obtíže prostřednictvím insolvenčního řízení," uvedla firma. Dodala, že je nadále schopna pokračovat ve své podnikatelské činnosti a má nyní dostatek zakázek a zaměstnanců. Firma v návrhu uvedla, že dluží asi 5,6 milionu korun za dočasně přidělené zaměstnance a pět milionů korun za energie.

Vlastníkem společnosti je německá firma Charlotte Baur Formschaumtechnik, která je v insolvenci od začátku listopadu. Valašskomeziříčská firma požádala o ustanovení stejného insolvenčního správce jako u německé matky. "Návrh na ustanovení hostujícího insolvenčního správce z jiného členského státu EU u koncernových konkurzů s přeshraničním prvkem je v ČR ojedinělý," řekl E15 advokát Bystrík Bugan z právní kanceláře Bugan Legal.

Diskuze (59)

Doporučujeme

Avatar - rohYpnol
6. 1. 2020 19:04
Re: prázdniny
Opravdu nevím a nerozumím, proč jsi zamindrákovaný antikomunista?

Mimochodem, Čína, kde ten komunismus vydržel, zažívá enormní růst. Ta tvá "kapitalistická" Evropa bude mimo jiné právě díky Číně za chvíli v háji.
Avatar - rohYpnol
6. 1. 2020 18:57
Re: Průmysl v říti
:yes:
Avatar - rohYpnol
6. 1. 2020 18:54
Re: Přednáška
2. asi těžko, protože PSA poptá jen co sám spotřebuje, že...
Avatar - rohYpnol
6. 1. 2020 18:52
Re: Přednáška
Nesmysl.

Např. Němci moc dobře vědí, že by dokázali auta vyrobit levněji než u sebe v DE fabrikách. A přesto si drží výrobu. Stejně tak patří mezi slušné obchodní vztahy, že svému partnerovi ponecháš prostor pro přiměřený zisk.

U nás se to samozřejmě neděje, protože tu je křupanské prostředí. Jsme banánová republika. Takže chceš-li dodávat do kauflandů, tak prostě klidně pod výrobní cenou atp. ... Obdobně automobilky. Výsledkem je zoufalá nekvalita aut. Auta z období krize sice byla levná, ale jsou to nejhorší krámy.
Avatar - rohYpnol
6. 1. 2020 18:47
Re: Přednáška
Ne. Naopak ekonomičtí pablbové tu vytvářejí to, čemu se říká neudržitelný rozvoj.

Viz pateorie NPV apod.

Ekonomové nepracují s reálným prostředím, ale ve své ekonomické teoretické bublině. Celá dnešní ekonomika je založena na inflaci. Krize nastává vždy, když se někdo chytne za hlavu a zamyslí se a pochopí že tyhle teoretické výpočty jsou prostě bludy.