Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bentley Continental Le Mans Collection je nová limitka s kusem závoďáku v kabině

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Limitovaná série 48 vozů oslavuje 20 let od šestého vítězství automobilky a 100 let od první účasti na slavném závodu 24 hodin Le Mans

Značku Bentley si dnes většina z nás spojuje především s luxusními a okázalými vozy, rozhodně bychom však neměli zapomínat ani na její závodní historii, která je docela pestrá. Vozy tradiční britské značky si během let připsaly řadu rekordů a závodních úspěchů, včetně šesti vítězství na slavném závodě 24 Hours of Le Mans.

Poslední vítězství na jednom z nejznámějších a nejnáročnějších závodů světa si automobilka připsala v roce 2003, tedy před 20 lety. Za připomínku ale stojí, že před 100 lety se značka ikonického vytrvalostního závodu zúčastnila vůbec poprvé. A rovnou si tehdy připsala nejrychlejší kolo.

Video se připravuje ...

Na oslavu těchto dvou významných výročí se automobilka pochlubila novou limitované sérií 48 modelů Continental GT a Continental GTC s označením Le Mans Collection. Inspirací pro design limitované série se přitom stal závodní speciál Speed 8 s číslem 7, který před dvaceti lety vyhrál.

Karoserii všech vozů tak zdobí zelený lak Verdant, který doplňuje bílý závodní pruh Moonbeam. V mřížce chladiče vidíme nakreslenou číslici sedm v odstínu bílá Arctica. Karoserii doplňuje také několik černých karbonových doplňků, tenké bílé linky v odstínu Moonbeam a podběhy vyplňují 22“ černě lakovaná kola, za kterými jsou karbon-keramické brzdy s červenými třmeny.

Kabina dostala volant a sedadla čalouněná kombinací kůže a mikrovlákna Dynamica. Nechybí kontrastní prošívání Hotspur, které zdobí také bezpečnostní pásy, dekory v karbonu či klavírním laku a speciální ochrana prahů. V kabině se navíc objevuje motiv šesti výherních vavřínů, připomínajících vítězství mezi lety 1924 až 2003

Největší zajímavostí je však rotující středový panel, jehož jedna strana je vybavena ventilem z vítězného vozu Bentley Speed 8. Motor závodního vozu, dvakrát přeplňovaný 4,0litrový vidlicový osmiválec, byl totiž z automobilu po závodu vyjmut a uložen.

Video se připravuje ...

Automobilka poté vyndala 24 z jeho 32 ventilů, rozpůlila je a vytvořila z nich nevšední dekoraci pro tuto limitovanou edici. Tradiční analogové hodiny dostaly namísto tradičního 12hodinového ciferníku speciální 24hodinový ciferník, opět odkazující na slavný závod.

Pod kapotou je pak uložen 6,0litrový motor W12, naladěný na nejvyšší výkon 485 kW a 900 Nm točivého momentu. Vozy limitované série Le Mans Collection tak zrychlí z 0 na 100 km/h za 3,6 sekundy a uhání až 335 km/h. Aktivní vzduchový podvozek pak slibuje dostatek komfortu i jistoty.

Osmačtyřicet vyrobených kusů limitované edice bude k dispozici pro zákazníky z celého světa. Bližší informace o ceně však automobilka neprozradila.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
13. 4. 2023 14:04
Krásnej kousek s odkazem na historii
moc pěkný auto krásně odkazující na bohatou závodní historii značky Bentley. Tohle se povedlo :yes: