Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW Concept XM za rohem. Nové eMko bude obří SUV s mamutími ledvinkami

David Bureš
Diskuze (6)

BMW M má mít zase jednou svébytný model. Nebude to však supersport jako kdysi M1, ale tentokrát obří SUV!

Sportovní divize mnichovské automobilky BMW M v roce 2022 oslaví 50 let své existence a takové jubileum si žádá nějakou tu oslavu. V Mnichově už na tom pracují, chystají hned několik modelů představených na připomínku tohoto historického milníku. Vedle M3 Touring, ostřejší verze M3/M4, zřejmě nazvané CSL, to má být i svébytný model, jehož podobu již brzy naznačí studie BMW Concept XM.

Zatím je tu první upoutávka, která dokazuje, že další svébytný model divize BMW M bude velké SUV. Naznačuje to příď vozu s ohromnými ledvinkami, výrazně tvarovanou kapotou ve stylu M3/M4 a naopak minimalistickými světlomety. Zajímavostí je i osvětlený lem ledvinek nebo přídavná světla na střeše, ta však zřejmě zůstanou vyhrazena konceptu.

Tento model, který se má postavit na vrchol hierarchie mnichovské nabídky SUV, jsme dosud znali pod spekulovaným označením BMW X8. Vedení automobilky ale nakonec podle zákulisních zpráv rozhodlo, že vůz bude prodáván výhradně s logy M, a proto nakonec ponese označení BMW XM. Takové jméno je přitom historicky spjato s Citroënem... Půjde teprve o druhý svébytný model v historii divize, tím prvním (a dosud jediným) byl supersport BMW M1, představený v roce 1978. Jinak všechna "eMka" vycházela z modelů běžné nabídky značky BMW.

BMW XM Concept podle zákulisních zpráv vsadí na elektrifikovaný pohon, konkrétně využije plug-in hybridní systém, který se má do budoucna objevit i v sériových autech - vedle produkční verze XM také v dalších modelech, mimo jiné příští generaci BMW M5.

Bližší technické údaje zatím neznáme, spekuluje se ale o kombinaci dvakrát přeplňovaného vidlicového osmiválce o objemu 4,4 litru s elektromotorem (nebo více elektromotory?), která by měla zajistit výkon více než 700 koní (515 kW). Pokud se tyto zprávy potvrdí, šlo by o zatím o nejvýkonnější sériové "eMko" v historii. A také vůbec první nabízený plug-in hybrid této divize.

Více se o BMW Concept XM dozvíme ještě tento měsíc, k oficiálnímu odhalení má dojít 29. listopadu. Do prodeje se pak sériové BMW XM dostane během roku 2022.

David Bureš
Diskuze (6)

Doporučujeme

Avatar - kuk
19. 11. 2021 06:46
Zrůda se stala ještě větší zrůdou
To jsou brejle nebo mříže vod kanálu?
Avatar - JohnST
18. 11. 2021 22:23
Ladvinky
BMW so svojimi obrymi ladvinkami razi neesteticky vulgarny dizajn. Cit pre mieru a esteticno tam uz vobec nie je.
Avatar - white label
18. 11. 2021 18:52
PPP
PůsobivýPrasoPes
18. 11. 2021 17:53
Ten exteriér asi robia dva dizajnové tímy...
a každý je v izolácii.
U posledných modelov totiž predok a zadok dizajnovo absolútne neladia!
A toto XM je zlatý klinec!
18. 11. 2021 16:56
Ľadvinky?
To už nie sú ľadvinky, to sú kančie gule...

Mimochodom, obrie SUV, to je ekológia jak prasa. Asi preto tie ľadvinky vymenii za...