Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW i3 umí samo zaparkovat a přivoláte jej hodinkami (+video)

Jan Mička
Diskuze (8)
Automobily již dnes umí mnohem víc, než jen samy zaparkovat. Podívejte se na koncept BMW i3, který se představil v Las Vegas.

Veletrh elektroniky CES 2015 v těchto dnech odhaluje jednu automobilovou inovaci za druhou. Aktuálně je v kurzu autonomní jízda, o čemž jsme vám včera řekli prostřednictvím článku o konceptu Audi A7 Sportback. Právě ten totiž urazil skoro devítisetkilometrovou trasu úplně sám, pouze za asistence novinářů a dohledu automobilky.

Autonomní vozy mají budoucnost a věříme, že se jich již brzy dočkáme. Zajímavou funkci systému odhalila v Las Vegas automobilka BMW, jejíž koncept umí nejen sám jezdit, ale dokonce nepotřebuje ani řidiče k tomu, aby sám zaparkoval, nebo splnil příkaz řidiče. Stačí mít pouze „kouzelné“ hodinky, na které vůz reaguje, a máte vyhráno. Představa, že zastavíte u chodníku, vystoupíte a dáte svému vozu volnou „ruku“ v hledání parkovacího místa vypadá lákavě. Realita ušetří spoustu času a nervů.

Středobodem autonomního systému BMW je funkce Remote Valet Parking Assistant, která pracuje na bázi čtyř laserových radarů. Ty kompletně monitorují okolí vozu, díky čemuž se umí vyhnout překážkám, chodcům nebo i dalším automobilům. Otázkou je, jak rychle dokáže systém reagovat na náhlé změny okolí. Pokud se však podaří systém řádně vyladit, mohlo by, alespoň ve městech, dojít k vymýcení dopravních nehod. Samozřejmě za předpokladu, že se autonomní jízdě podvolí všechny automobilky.

BMW nicméně není první, kdo se systémem „zaúkolování“ automobilu přišel. Na veletrhu CES 2013 se totiž představilo Audi A7 Sportback, které umí samo zaparkovat bez asistence řidiče. Ten navíc, stejně jako u konceptu BMW i3, ani nemusel být uvnitř vozu. Celé pozadí systému však nebylo jednoduché. Potřeba například byla centrální kontrolní jednotka garáže, se kterou vůz komunikoval prostřednictvím WLAN připojení. Auto se pak nadále řídilo pomocí parkovacích senzorů.

Jan Mička
Diskuze (8)
8. 1. 2015 11:05
Re: ok
Aneb Kylie je mrtvá ať žije petrumr. ;-)
Avatar - Egi
7. 1. 2015 21:04
Re: ok
Ano, pokud ti to udělá radost, tak se z toho bavoráka klidně počůrám. Nic to nemění na tom, že zaprvé popisuješ úplně jiný systém a za druhé ještě k tomu v jiném autě než o jakém se píše v článku. Víš, právě proto je tu tenhle článek, aby nás informoval o novince, která byla na CES 2015 představena. Opravdu nevidím jedinou spojitost s tím, že tvoje Picasso má systém poloautomatického parkování, protože to skutečně, jak píšeš, má dneska spousta aut. Mě se prostě zdá, že ne já z bavoráka, ale ty z toho svého Picassa jsi počůranej a musíš ho cpát do diskuse pod každý článek, aniž by to mělo jakoukoliv vypovídající/diskutabilní hodnotu.
Avatar - Egi
7. 1. 2015 19:13
Re: ok
Jasně, Picasso umí úplně všechno na světě. Ale vsadím se s tebou o co chceš, že v něm musíš sedět, by zaparkovalo a ovládat pedály. Tahle zpráva je ale o tom, že v i3 sedět nemusíš, vystoupíš z něj a ono zaparkuje skutečně samo. Takže to chce nejprve číst, než ze sebe začneš dělat veřejně blbečka