Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW ukázalo, že pořád umí krásná auta bez obřích ledvin. Koncept půjde do výroby, ale...

Jan Zajíc
Diskuze (12)

Vzpomínáte si na BMW Z3 Coupé, auto, které si kvůli tvaru karoserie vysloužilo přezdívku "klaunova bota"? Německá automobilka při zahájení Concorso d'Eleganza Villa d'Este 2023 představila vozidlo, které tento ikonický vůz připomíná.

BMW Concept Touring Coupé je sice zatím designovou studií, výrobce však už potvrdil, že uzavřený dvoumístný vůz byl vyvinut pro produkci. Ale bohužel jen v rámci jednotek kusů.

Shooting brake, tedy auto kombinující dvoudveřovou karoserii s praktickou zádí ve stylu kombi, vychází ze současného roadsteru BMW Z4. A je na něm spousta ruční práce.

Podle automobilky má koncept proporcemi a názvem připomenout BMW 328 Touring Coupé, které v roce 1940 vyhrálo vytrvalostní závod Mille Miglia. Funkčnost karoserie je zase poklonou variantám BMW řady 02 z počátku 70. let, které měly v názvu pro odlišení od sedanů jméno „Touring“. Stylizace nápisů na zádi a uvnitř tohoto jedinečného vozu byla inspirována právě tímto historickým předchůdcem.

Designovou specialitou BMW Concept Touring Coupé je samozřejmě jeho záď. Siluetu tvoří plynulý tvar střechy, který přechází do výrazných zadních boků. A protože vůz vychází ze Z4, nechybí dlouhá přední kapota, díky dvoumístné kabině umístěné poměrně vzadu zase řidič sedí kousek před zadní nápravou. Všimnout si můžeme také výrazně tvarovaných nárazníků, vzadu jsou nápadné koncovky výfuku a naznačený difuzor.

BMW dále vyzdvihuje lak Sparkling Lario, navržený speciálně pro Concept Touring Coupé. Díky vločkám modrého skla mají jeho šedo-hnědé odstíny dosahovat jedinečného dojmu hloubky. Efekt dotvářejí stříbrno-bronzové ozdobné prvky a speciálně navržená mřížka ledvinek s dvojitými svislými lamelami. Shooting brake stojí na dvacetipaprskových 20palcových kolech vpředu a 21palcových vzadu, jejich barevné provedení navazuje na ostatní ozdobné prvky.

Video se připravuje ...

Velice zajímavě vyhlíží interiér, který sice vychází ze Z4, ale díky novému čalounění působí vyloženě luxusně. Dvoubarevná kombinace od italské kožedělné dílny Poltrona Frau rozděluje interiér horizontálně na dva odlišné barevné segmenty: horní část je šedá, spodní světle sedlově hnědá. Zaujme také proplétané kožené prošívání.

BMW ke studii rovnou připravilo ještě sadu zavazadel. Set složený ze dvou velkých a jedné malé víkendové tašky a tašky na obleky navrhla a vyrobila kožedělná dílna Schedoni v Modeně.

O technice mnoho informací k dispozici nemáme, automobilka prozradila jen to, že koncept pohání řadový šestiválec. V případě Z4 najdeme tento motor pouze v provedení M40i, v němž nabízí 250 kW a 500 Nm. Spojen je osmistupňovou automatickou převodovkou, přes níž roztáčí zadní kola.

BMW sice prozradilo, že shooting brake bude vyrábět v kusové produkci, konkrétní plány ale nepřidává. Neznáme tedy plán výroby, ani cenu.

Na závěr ještě připomeňme, že původní "klaunova bota", tedy BMW Z3 Coupé, se vyráběla se v letech 1998 až 2002 a po konci produkce už bavorská automobilka s vozem podobného stylu nepřišla. Nástupce v podobě Z4 sice jako jako kupé existoval, měl však vyloženě sportovní tvary.

Jan Zajíc
Diskuze (12)

Doporučujeme

22. 5. 2023 23:22
Re: mhhhmn
To že je 2 AT model totálně mimo filozofii značky je samozřejmě pravda.

Když jsme u 3 GT, problém vidím v tom, že 3er F30 byla dobře jezdící trojka jako vždycky, ale komfortu a kvality interiéru moc neměla a tak 3 GT jako celek nebylo nic extra. V tom byla 5 GT a následná 6 GT jiné kafe když obojí vycházelo ze soudobých 7er, tj. auto stavěné na komfort a prostor.

A novodobé Z3 coupé dle toho konceptu by podle mě nebyl vůbec špatný nápad, v tom souhlasím s Migem.
22. 5. 2023 16:14
Re: Titulek značně přehání
Obě auta jsou "škaredé". Proto se tomu říkalo klaunova bota.
22. 5. 2023 16:13
Re: mhhhmn
Asi jo. Ale většina lidí to nedocenila a proto to vyrábět přestali. X2 jsem myslel X2:)
btw. praktičtější než kombík?
Avatar - lyon667
22. 5. 2023 15:04
Re: Titulek značně přehání
Zboku mi notně připomíná zkrácené Ferrari FF. Jinak oproti Z3M je rozvor jakoby až příliš krátky, zejména přední převis je viditelně delší, než u předlohy.
Avatar - lyon667
22. 5. 2023 15:02
Infotainment
Překvapuje mě ten iDrive 7, namísto tabletu s iDrive 8. To někdo sáhl designérům do svědomí, nebo je celý koncept staršího data?