Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bridgestone představuje nové pneumatiky pro motokros i cestovatele

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Společnost Bridgestone se pochlubila dvojicí nových pneumatik pro motocykly. Model Battlecross X31 ocení fanoušci motokrosu, Battlex Adenture Trail AT41 pak cílí na cestovatele.

Začněme od pneumatiky Bridgestone Battlax Adventure Trail AT41, určené pro motocykly typu enduro, která na první pohled zaujme především terénním vzhledem. Současně však slibuje také skvělé výkony na suchu a vysokou trakci, adhezi i brzdné výkony na mokru. Měla by tak být zárukou komfortního a bezpečného cestování za všech podmínek.

Pneumatika má optimalizovanou konstrukci drážek, které díky většímu objemu pomáhají lépe a rychleji odvádět vodu, což přispívá k lepším jízdním vlastnostem na vodě. Nový tvar bloků zpomaluje opotřebení v ramenní oblasti a nová konstrukce nárazníku v kombinaci se zvoleným dezénem přispívá k vyšší stabilitě. Battlax Adventure Trail AT41 navíc používá směs pro cestovní pneumatiky s technologií třísekční směsi vzadu.

Nová pneumatika bude k dispozici od února příštího roku a to v devíti rozměrech - 4 pro přední kolo a 5 pro zadní. Díky široké nabídce variant a označení M+S by tak nová pneumatika měla pokrýt většinu motocyklů enduro v sekci Adventure.

Druhou novinkou jsou motokrosové pneumatiky Bridgestone Battlecross X31, které by měly zvyšovat rychlost a poskytnout jezdcům vynikající trakci i adhezi, vyšší úroveň stability a v neposlední řadě by měly nabízet širší rozsah optimálních provozních podmínek.

Pneumatiky se mohou pochlubit využíváním technologie Bridgestone Castle Block u bloků v ramenní oblasti přední pneumatiky a u všech bloků zadní pneumatiky. Doplňkové konvexní bloky, vyčnívající z konvenčních bloků, tak maximalizují hranový efekt, který zlepšuje adhezi v zatáčkách, a pomáhají optimalizovat trakci v různých druzích terénu. Technologie Castle Block navíc zvyšuje tlak na styčnou plochu, čímž přispívá k pocitu jistoty na kluzkém povrchu, lepší adhezi a konzistentním vlastnostem při častých změnách povrchu.

K lepší trakci ale pneumatice pomáhá také nový dezén běhounu s asymetricky uspořádanými bloky na zadní pneumatice. Nově definovanými rozměry a optimalizovaným rozmístěním speciálních hran mezi bloky dezénu se zvětšila styčná plocha, zlepšila se charakteristika záběru pneumatiky na sypkém povrchu a zvýšila se adheze a trakce. Výsledná nižší tuhost běhounu navíc přispívá k vyšší stabilitě.

Další novinkou jsou pak chladicí žebra na bočnici pneumatiky. Speciální výčnělky totiž vytvářejí vzduchové turbulence, které účinněji ochlazují povrch pneumatiky. Tím se zpomaluje degradace vlastností pneumatiky, která tak může podávat konzistentní výkony po celou dobu své životnosti.

Stejně jako Battlax Adventure Trail AT41, také Battlecross X31 dorazí na trh až v příštím roce. Výrobce zatím uvádí pouze první čtvrtletí, dodává však, že pneumatika bude dostupná v šesti rozměrech.

Chtěli jsme poskytnout našim motokrosovým zákazníkům vyšší rychlost a lepší ovladatelnost v široké škále náročných terénů. Výsledkem je pneumatika Bridgestone Battlecross X31, která využívá nejmodernější technologie a je zkonstruována pro jezdce hledající univerzálnost a konzistentní výkony. Tato pneumatika vám opravdu umožní přidat pořádně plyn,“ uvádí Nico Thuy, vedoucí divize motocyklových pneumatik ve společnosti Bridgestone EMIA.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme