Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BYD postaví v Maďarsku svou první evropskou továrnu na osobní vozy

ČTK
Diskuze (194)

Čínský výrobce elektromobilů BYD postaví v Maďarsku svou první evropskou továrnu na osobní vozy. Oznámila to dnes firma. Dodala, že továrna ve městě Szeged (Segedín) by měla vytvořit tisíce nových pracovních míst.

Údaj o hodnotě investice automobilka neposkytla. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó projekt označil za jednu z největších investic v historii maďarské ekonomiky. Dodal, že maďarská vláda poskytne čínské firmě finanční pobídky, o kterých kabinet zveřejní podrobnosti později.

Nová továrna bude podle agentury Bloomberg vyrábět pro evropský trh automobily s čistě elektrickým pohonem i hybridní vozy umožňující dobíjení z elektrické sítě. Společnost BYD již v Maďarsku provozuje továrnu ve městě Komárom u slovenských hranic, která vyrábí autobusy s elektrickým pohonem.

Podle agentury Bloomberg se o novou továrnu automobilky BYD ucházely také další evropské země, včetně Německa a Francie. Automobilka BYD rozhodnutím postavit továrnu v Maďarsku potvrdila dřívější informace zdrojů německého listu Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Pro evropské automobilky, například německý koncern Volkswagen, znamená plánovaná továrna BYD vyhlídku na dalšího silného konkurenta na evropském trhu s elektromobily, píše Bloomberg.

BYD i další čínské automobilky se snaží expandovat v Evropě, aby snížily závislost na domácím trhu, kde se potýkají s převisem nabídky nad poptávkou a s cenovou válkou, kterou rozpoutal americký výrobce elektromobilů Tesla.

Video se připravuje ...

„BYD zintenzivňuje zahraniční expanzi, protože její podíl na domácím trhu již dosahuje svého vrcholu," uvedli analytici ze společnosti Bernstein. Výrobní kapacita nové továrny v Maďarsku se podle nich pravděpodobně bude pohybovat kolem 200.000 vozů ročně.

Rozhodnutí BYD je podle agentury Bloomberg odměnou pro maďarského premiéra Viktora Orbána za roky nadbíhání čínským investicím. Szijjártó uvedl, že nová továrna posílí maďarskou ekonomiku i roli Maďarska v přechodu globálního automobilového průmyslu k elektromobilitě.

ČTK
Diskuze (194)

Doporučujeme

2. 1. 2024 09:38
Škoda
Diskusia k Alfe dávala akú takú nádej, že sa na tomto serveri dá diskutovať o autách.

Ak to má byť diskusia o vojne a vzájomých urážkach, tak tento server treba prenechať expertom na vojnu... smutné, ale čo už.
Požiadal som redakciu o zrušenie účtu.
1. 1. 2024 17:00
Re: Cha cha cha
tie tvoje 'krute ukrajinske zasahy' boli uz viacnasobne preukazane ako loz, je to stupidna ruska propaganda, ktorej veria len ti najjednoduchsi jedinci. A tie uvahy o mieri su absolutne mimo, jediny mier tammoze nastat ak sa Rusi stiahnu a Ukrajinci ubrania, to iba kolaborantski rusofilni ***i budu vypisovat akoze uvahy o miery bez toho aby sa Ukrajina ubranila.
Takze si tvoje rozpravky nacitane z konspiracnych sraciek nechaj a ak ti vyhovuje lizat ruske analy, tak pakuj do Ruska a nevypisuj ich ku clankoch o autach ty skurveny kolaborantsky ***.
Avatar - pradeda777
1. 1. 2024 12:10
Není nic špatného...
....BYD automobilka v Maďarsku. Klíčové budou pracovní podmínky pro zaměstnance. To si musí pohlídat evropské odbory. Co jim tam na nějakou dobu půjčit Povšíka?
1. 1. 2024 11:59
Re: A ty trollove..
Kamoš, úprimne, píšeš koniny.
Avatar - pradeda777
1. 1. 2024 11:56
Re: Hannibal před branami....
Kecy o totalite, o potláčaní slobody alebo nedodržiavaní green dealu......Kecy????