Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bývalý závodník má největší sbírku modýlků na světě. A nejen jich

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)

Knižní vydání Guinessovy knihy rekordů vychází bez přestávky od 10. listopadu roku 1951. Sbírka tištěných záznamů extrémních schopností lidstva či přírody je samo o sobě rekordem, protože kuriozity jsou součástí nejprodávanější knihy chráněné autorskými právy.

Loňské 64. vydání bylo dostupné ve stovce zemí planety v překladu do 23 národních jazyků. Momentálně není respektovanější autorita ověřující relevantnost stanovených rekordů.

Opakovaně oceněný Nabil „Billy“ Karam

Vícenásobný vysokoškolský absolvent Nabil „Billy“ Karam hltal vědomosti od univerzitních pedagogů v USA, než se vrátil domů do Libanonu, aby pokračoval v plnohodnotném životě úspěšného muže. Aktuální majitel či spolumajitel mnoha prosperujících firem toho za život stihl prožít hodně, kromě svědomitého vzdělávání, byznysu a charity opakovaně usedal za volant sportovního vozu. Soutěžní jezdění ambicióznímu profesionálovi přineslo trofeje v řadě šampionátů včetně stopované jízdy na ledovém okruhu.

Karam si zajistil slávu službami rodnému městu a dobročinností, motoristická veřejnost jeho jméno zná z náročných rychlostních zkoušek, které doplnilo ještě jedno automobilové unikum. Vášeň čtyř kol se projevila do systematického sbírání malých modelů a dioramat, Billy si tak postupem času zasloužil pozornost rodiny, přátel, spoluobčanů, mezinárodního publika až nakonec zaujal porotu Guinessovy knihy rekordů.

Zatímco byl Karam oceněn Organizací spojených národů za přínos sportu, plnil doma vitríny zmenšenými kopiemi osobních či soutěžních vozidel. Soustředění autíček na jednom místě začalo přirozeně, protože sběratel byl tu chvíli odhodlaný získat zpět všechny modely, které mu byly v dětství ukradeny.

Precizní ukládání stále většího množství artefaktů vyneslo oficiální potvrzení jedinečnosti neboli první certifikát s razítkem Guinness World Records. Nabil z libanonského předměstí Bejrútu v roce 2009 vstoupil do vybrané společnosti světových rekordmanů díky největší sbírce modelů automobilů. Na zápis stačilo 22.222 kusů miniaturních exponátů, v červnu 2016 jich bylo už 37.777 z toho 80 % připadlo na závodní speciály.

Bývalý soutěžní jezdec si chtěl neustále připomínat příjemné okamžiky na trati, proto začal znovu imaginárně vyhrávat v trojrozměrném tisku modelující klíčové okamžiky závodní kariéry. Počítačovým formováním se vyráběly zbarvené vozy, detailní figurky, krajinné prvky, ale také domy, mosty i věrně vypadající silnice či železniční uzly.

Tvorba pokračovala dle typického přístupu Billyho ke všem činnostem. Umělecké nadání hnané osobním přesvědčením obrátil ke svým oblíbeným filmům, ty znovu předčil složenými scénami z klíčových bitev lidských dějin. V zmenšování důležitých momentů nemá konkurenci stejně jako v množství uložených aut pro děti. V červnu 2016 bylo spočítáno dohromady 577 kusů. Když se opatrovatel fantastického pokladu nestará o své rodinné zlato, cestuje po světě za dalšími úlovky, které později ochotně vystavuje návštěvníkům dechberoucí expozice ve městě Zouk Mosbeh.

Na konci každého průvodu dvoupatrovým muzeem automobilových kuriozit autor díla zaujatě přednáší o důležitosti bezpečnosti silničního provozu. Přednes je plný prožitých zkušeností, nechybí zážitky ze světa anebo postřehy mistrovského závodníka. „Chtěl bych rozšířit povědomí, aby řidiči vždy používali bezpečnostní pás, dodržovali pravidla, vyhýbali se alkoholu před jízdou a netelefonovali,“ ujasnil Nabil vlastní poslání. Dobrovolný proces osvěty veřejnosti ocenilo OSN medailí pro Humanitární sportovní ikonu roku 2017.

Libanonský fanoušek Sébastiena Loeba drží celkem šest Guinessových rekordů, kromě autíček, respektive dioramat, si šestý zarámovaný dokument zasloužil za opět nevšední zalíbení do sbírání známek, jak jinak než s automobilovou tematikou. V měřítku Karama bylo skromným cílem shromáždit nejméně 1437 známek souvisejících s automobily, tolik úzce zaměřených poštovních poukázek vlastní dnes už bývalý rekordman Siu Leunghing z Číny. Navzdory diskvalifikaci některých kusů rozhodčí napočítali 3333 uznaných položek, což ještě nikdo nepřekonal.

Příjemný hostitel neusnul na vavřínech a připravuje pokračování oceněných zajímavostí. Dosud vsázel všechno na šťastná čísla 3, 5 a 7, tím pádem je jen otázkou času, než si udělá radost sedmým rekordem. „Chci, aby mé sbírky inspirovaly mladé lidi v Libanonu – abych jim ukázal, že můžete dosáhnout všeho, co chcete, pokud jste dostatečně odhodlaní a vášniví. Je obohacující vědět, že nová generace uvidí Libanon v záznamových knihách za něco pozitivního, než je pouze občanská válka,“ narážel respektovaný rezident na patnáctileté spory křesťanů a muslimů od roku 1990.

Porota zůstala ohromena

Hlavní šéfredaktor Craig Glenday zodpovídající za tištěné mimořádnosti Guinessovy knihy rekordů navštívil oceňované muzeum a s radostí schválil vydání všech formalit vyzdvihující bezmeznou cílevědomost jednoho muže. „Těmito úctyhodnými sbírkami jsem naprosto ohromen,“ uznal vedoucí redakce během slavnostního předávání podepsaného osvědčení. „Mohli byste trávit doslova hodiny v nekonečných skříních plných aut a dioramat. Jeho největší sólové diorama je rekonstrukce typického německého města široká čtyři metry, a to samo o sobě může udržet zájem návštěvníka celé hodiny! Skutečnost, že Billy sděluje důležité a pozitivní zprávy na konci turné, pouze zvyšuje působivost toho, co dělá. Tady je jeho další záznam,“ zakončil řeč upřímně užaslý porotce.

Glenday mluvil o osm měsíců skládané stavebnici s čtyřmi stovkami dopravních prostředků mezi travnatými a vodními plochami. Napodobenina podhorského městečka kopíruje reálnou předlohu včetně zapojení elektřiny pro osvětlení propracovaných uliček nebo železničních tunelů s houkajícími vlakovými soupravami. 

Billy s díkem přijal šestou plaketu individuálního úspěchu a pověsil ji vedle pěti minulých. Našlo by se místo pro sedmý posudek nadpřirozených schopností blízkovýchodního sběratele, který se nad třicetiletou sbírkou nechá vznášet na dálkově ovládané plošině. Nekonečný entuziasmus naznačuje, že o tomto pánovi v budoucnu ještě uslyšíme.

Autor: Miroslav Mazal

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)

Doporučujeme