Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cadillac STS: Konec výroby velkého sedanu v USA

Diskuze (1)
V Michiganu ukončili výrobu limuzíny Cadillac STS. Odchází tak jedno ze slavných jmen moderní automobilové historie.

Z továrny Lansing Grand River v americkém Michiganu minulý týden v tichosti vyjel poslední vyrobený kus modelu Cadillac STS. Velká limuzína s pohonem zadních kol se vyráběla souběžně s modelem CTS.

Ukončení výroby nijak neovlivní zaměstnanost – všichni pracovníci zaměstnaní dosud výrobou STS budou pracovat na navýšené produkci modelu CTS. V červnu pak bude zahájena plánovaná šestitýdenní odstávka. Při ní dojde k přestavbě výrobní linky a od července se bude vedle CTS vyrábět nový malý model, zřejmě ATS.

STS se vyráběl od roku 2004 s motory V8 Northstar (atmosférický 4,6 l a kompresorem přeplňovaný 4,4 l ve verzi STS-V). V USA model nyní končí, v Číně bude jeho výroba pokračovat i nadále. Platí to také pro prodlouženou verzi SLS, určenou jen pro čínský trh.

V USA bylo celkem vyrobeno 125 tisíc kusů. Automobilka i odboráři považují tento výsledek za úspěch.

Předchůdcem STS s pohonem zadních kol bylo pět generací Cadillacu Seville s pohonem předních kol (zkratka STS byla označením jedné z verzí – Seville Touring Sedan). V průběhu tří desetiletí tato modelové řada přinesla řadu technických inovací. K nim patří ve své době celohliníkový motor V8 DOHC konstrukční řady Northstar nebo první nasazení adaptivních tlumičů Delphi MagneRide v luxusním automobilu.

Po ukončení výroby STS zůstává v prodeji levnější a větší model DTS, u nějž přední kola pohání také motory V8. DTS s celkovou délkou 5,27 metru je nástupcem legendárního Cadillacu de Ville. Kromě něj nabízí Cadillac v USA ještě modely CTS, CTS Coupé, CTS Sport Wagon a SUV Escalade a SRX.

Modely STS a DTS dostanou společného nástupce. Ten je zatím označován zkratkou XTS a jeho možnou podobu naznačil koncept XTS Platinum.

Diskuze (1)
Avatar - Barrichello
10. 5. 2011 09:21
Uvolnění pozice
toho využije konkurence, pro Cadillac je to ztráta, že do doby XTS nebude mít v této třídě žádného zástupce.