Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Carlos Tavares, bývalý šéf Renaultu, zamíří od ledna 2014 k Peugeotu

Jan Mička
Diskuze (0)
Carlos Tavares odešel před čtvrt rokem z vedení Renaultu. Moc dlouho neodpočíval, příští rok v lednu se totiž chystá na post šéfa Peugeotu.

Aktualizace 22.11.2013: Carlos Tavares byl jmenován předsedou představenstva koncernu PSA, který vlastní značky Peugeot a Citroën. Do funkce nastoupí 1. ledna 2014 a nahradí Philippa Varina, který funkci vykonával od roku 2009.

Koncem srpna letošního roku přišlo prohlášení Renaultu, ve kterém stála potvrzená informace o odstoupení Carlose Tavarese, tehdejšího šéfa automobilky. Kauza nebyla blíže specifikována. Sám Tavares se pár týdnů před tím vyjádřil, že by rád zamířil za oceán na vedoucí pozici koncernu General Motors. Nicméně nestalo se tak a Tavares nakonec zakotví v PSA.

Podle agentury Bloomberg Carlos Tavares obsadí také nejvyšší post značky Peugeot. Všechno bylo podmíněno odchodem současného šéfa Philippa Varina (vede Peugeot od roku 2009) ze své funkce. Podle dostupných informací bude Tavares v příštích měsících Varinovi na blízku, aby se mohl připravit na vedení společnosti. Oficiální předání by se přitom mohlo odehrát již v polovině března příštího roku, tou dobou má totiž Varinovo působení v Peugeotu definitivně skončit.

Dlužno dodat, že nastoupení Carlose Tavarese na místo šéfa Peugeotu může mít jednoznačně pozitivní dopad. Zatímco Philippe Varin šetřil kde mohl, zavřel továrnu na okraji Paříže, snížil počet svých vrcholných manažerů, a přesto nedokázal vykázat zisk, Tavares je pravý opak. Právě on totiž stojí za úspěchy nové generace Renaultu Clio, navázal spolupráci s britským Caterhamem a společně s Daimlerem řídil vývoj nové generace Twinga.

Pierre-Olivier Salmon, tiskový mluvčí Peugeotu, prozatím odmítl situaci komentovat. Neoficiální informace však hovoří o Tavaresově zájmu expandovat mimo území Evropy a vrátit tím automobilku zpátky do zelených čísel.

Jan Mička
Diskuze (0)