Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cena za exkluzivitu: Kolik dnes stojí jedno z 252 vyrobených BMW?

Mirek Mazal
Diskuze (0)

Po zrušení výroby existovalo jen 252 jednotek elegantního BMW. Dávné zastavení výrobní linky ovlivňuje trh i 65 let od dokončení prvního exempláře.

BMW začalo vyrábět model 507 v roce 1956 na popud amerického importéra Maxe Hoffmana, který o dva roky dříve přesvědčil německou automobilku o smyslu vyvinout a zaplnit díru na trhu elegantním roadsterem. Zvolená koncepce a design byly solidní, ovšem plánovaný rozpočet na použití špičkových materiálů byl tak nereálný, že objem plánované výroby padl o polovinu. 

Úsporné opatření paradoxně zvýšilo budoucí cenu. Výsledkem je velká poptávka po dochovaných kusech, dostupná auta jsou žádaná a velmi vzácná. Před 60 léty se prvními majiteli stalo pouze 252 šťastlivců nejvyšší společenské vrstvy, dnes se bohatí předhánějí v platbách milionů dolarů za zánovní či ojeté varianty.

Stejně jako u většiny vozidel se reálné hodnoty BMW 507 liší podle historie a současného stavu. Odhadci započítávají vzhled vnější i vnitřní, po obhlídce samozřejmě následuje kontrola technických záležitostí včetně záviděníhodné projížďky. Originální stav bez chyb znamená hodnotu nejméně kolem 2,5 milionu dolarů, což je aktuálním kurzem astronomických 53,6 milionu korun českých. Šílená částka projde pouze v případech nulových estetických nebo konstrukčních vad, nesmí se objevit stopy koroze ani jiné šrámy. Jakékoliv drobnosti pod kapotou i zvenčí sráží cenu na 2,2 milionu USD (47,2 milionu korun), což je pořád pekelně drahý vůz.

Třetí úroveň ocenění odpovídá zvýšenému počtu nedokonalostí roadsteru, „dobrý kus“ zájemce může stát kolem dvou milionů dolarů alias 42,9 milionu korun. Odhadci mají pro 507 ještě čtvrtou – nejnižší kategorii, přesto se pořád bavíme o cifře 1,85 milionu dolarů (39,6 milionu Kč). Americký model si umí držet cenu, a to se zmíněné hodnoty zvyšují vždy o 75 tisíc USD (1,6 milionu Kč), pokud je součástí hardtop ještě z výroby.

Dodávky přímo z továrny vycházely na devět tisíc dolarů (v roce 1957), přepočtem do roku 2021 se dostaneme na 87 tisíc dolarů, a to odpovídá ceníkové ceně za nové BMW 507 od 1,9 milionu Kč. Hoffman cítil šanci vytvořit konkurenci pro Mercedes-Benz 300SL, ale nepočítal s vyšší cenovkou. Dovoz drahého Němce toho času zdvojnásobilo cenu Chevroletu Corvette nebo Fordu Thunderbird. Exotický imigrant až ze starého kontinentu se stal symbolem bohatství i společenského statusu. Mezi vyvolenými vlastníky 507 bychom našli Elvise Presleyho, Alaina Delona, Ursulu Andress anebo monackého knížete Rainiera. 

Průměrné ceny v aukcích se meziročně zvyšují. Dražitelé investují něco mezi 1,9 a 2,3 milionem dolarů (40,1 a 49,4 milionu Kč). Rekordní platba se odehrála ve výší pěti milionů dolarů (107,3 milionu Kč) za BMW 507 ve vynikající kondici po zesnulém excelentním pilotovi Johnu Surteesovi. Britský mistr světa Formule 1 nechal upravit výkon továrního osmiválce a přidal kotoučové brzdy na všechna čtyři kola.

Sériově se do 507 montoval 3,2litrový agregát M507/1 V8 propojený s čtyřstupňovým manuálem od ZF. Zdánlivě slabých 150 koní hýbalo s 1,3tunovým roadsterem dostatečně, stovka byla dosažitelná za devět sekund a parádní rozlet končil až na hranici 220 km/h.

Mirek Mazal
Diskuze (0)

Doporučujeme