Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Česká firma postavila pancéřovanou Škodu Superb. Její schopnosti jsou zahaleny tajemstvím

Stanislav Švarc
Diskuze (0)

Na první pohled tohle auto vypadá jako normální Škoda Superb. Přitom jde o unikátní pancéřovaný vůz. A novinku české společnosti SVOS Přelouč.

Právě nenápadnost je v tomto případě důležitá, superb, který vznikl pro nejmenovaného zahraničního zákazníka, nemá ničím upozorňovat na instalované ochranné prvky. Jako základ posloužil nijak neupravený vůz  s motorem 2.0 TDI.

SVOS tvrdí, že nové pancéřování s ochranou "převyšuje všechna ostatní vozidla daného typu na světě". O přesné úrovni ochrany však bohužel z bezpečnostních důvodů nemůže společnost hovořit.

„Vozidlo bylo podrobeno důkladným zkouškám a je připraveno odolat palbě střelných zbraní i výbuchu, které u dané třídy chráněných vozidel nejsou na trhu běžné. Zkoušky zahrnovaly jak střelbu na prvky vozidla, tak i výbuchy včetně následného střepinového účinku. Výsledkem je technické řešení, které dokáže držet krok s neustále se vyvíjejícími hrozbami,“ naznačuje generální ředitel firmy Jaroslav Černý.

Pancéřovanou ochranu tvoří kombinace kovových materiálů, aramidových či polyethylenových materiálů a balisticky zodolněných skel. Kovové pancéřování i odolná skla si společnost navrhla a vyrobila sama.

Instalace ochranných opatření se pochopitelně projevila na hmotnosti vozidla, které proto bylo vybaveno modernizovaným a upraveným odpružením i modifikovaným brzdovým systémem.

Vozidlo také dostalo několik dodatečných ochranných systémů, z nichž lze zmínit například osazení všech kol speciálními pneumatikami typu run-flat zaručujícími schopnost pokračovat v jízdě i v případě násilného poškození pneumatiky.

Nechybí hasicí systém či výstražné světelné a akustické zařízení. Další přídavné prvky vycházejí z přání konkrétního zákazníka a zahrnují celou škálu aktivních i pasivních ochranných systémů. Detaily jsou však z bezpečnostních důvodů pochopitelně známy pouze výrobci a zákazníkovi. 

Společnost SVOS má s výrobou pancéřovaných vozidel bohaté zkušenosti, v závodu v Přelouči jich vzniklo už přes 3.500. Nabídka přitom zahrnuje jak limuzíny, tak SUV (pancéřované Toyoty Land Cruiser LC 200 působí například v misích OSN nebo OBSE). Společnost SVOS také nabízí dodání nového vozidla a jeho úpravu, nebo úpravu vozidla dodaného zákazníkem. A není bez zajímavosti, že vůbec prvním pancéřovaným osobním automobilem, který ve SVOS vyrobili, byla Tatra 613 v roce 1993. V roce 2006 pak v Přelouči upravili první Škodu Octavia a o šest let později následovala Škoda Superb.

Stanislav Švarc
Diskuze (0)

Doporučujeme