Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chystá se znovuzrození britské sportovní značky TVR?

Michal Fokt
Diskuze (81)
Na oficiální doméně už zaniklé automobilky TVR se objevil zajímavý vzkaz, jenž může znamenat jen jediné - někdo se chystá jednu z nejslavnějších malých britských automobilek znovu postavit na nohy.

Když před pravověrným petrolheadem řeknete TVR, rozzáří se mu oči a zjihne hlas. Tyto britské sporťáky se kromě v poslední době dost svébytného designu vyznačovaly okázalým ignorováním veškeré moderní elektroniky, tedy s výjimkou té motorářské - marně byste hledali ABS, natož pak nějakou kontrolu trakce nebo snad systém jízdní stability. Díky tomu to nebyla auta pro každého a o to větší respekt komunity měla.

Na druhou stranu však šlo o typickou britskou automobilku, což znamenalo, že si nedělala velkou hlavu s ergonomií, dílenským zpracováním a bohužel ani se spolehlivostí. Díky tomu nezřídka balancovala na hraně propasti, ale žila. Do chvíle, než ji od Petera Wheelera koupil tehdy 24letý bankéř, podnikatel a syn prominentního ruského finančníka Nikolaj Smolenskij. A stalo se to, čeho se všichni obávali - hračka jménem TVR ho vydržela bavit jen dva roky a po dalších šesti letech spíše formální existence a různých planých nadějí byl v roce 2012 oznámen konec s tím, že plány na vytvoření nového modelu jsou ekonomicky nesmyslné.

Kdo vlastní značku a další náležitosti kolem je momentálně trošku nejisté, proslýchá se však, že Smolenskij, jenž nyní žije v Rakousku, prodal vše potřebné do Británie. Každopádně nyní se na webu automobilky objevil zajímavý vzkaz - Never Say Never. Asi netřeba překládat. A vzhledem k tomu, že neslavný konec už bychom tu měli, jedinou další možností dalšího vývoje TVR je její znovuoživení. Rozjede se tedy zase v Blackpoolu, případně někde jinde ruční výroba (patrně už o něco méně šílených) sporťáků?

Michal Fokt
Diskuze (81)
Avatar - Hammunasakra
9. 6. 2013 22:20
Re: TVR mi nechybí
Zkuste (třeba) Cadillac ATS ;-)
Avatar - Hammunasakra
9. 6. 2013 22:19
Re: TVR mi nechybí
NEznám ten okruh, ale je-li "náročnější" HODNĚ zatáčkovitý atd., tak asi "proč ne" - jinak OBROVSKÁ síla VIPERu...
PS: Efekt docela ČASTO "vítězí" nad "rozumem praktičnstí" atd. (nejen u aut ;-)
PPS: Zkušenosti s VIPERem mi popisoval kamarád, když americké SILNÉ auto, tak (já) asi raději Corvette :yes: :-)
Avatar - Hammunasakra
9. 6. 2013 22:16
Re: TVR mi nechybí
Rádo (j)se(m)... ;-)
Pěkný den :-)
Avatar - Hammunasakra
9. 6. 2013 22:13
Re: TVR mi nechybí
:yes: :-)
Avatar - Ja Prvni 123
9. 6. 2013 19:58
Re: TVR mi nechybí
nevim. Mam osobni zkusenost s Viperem. Ten, kdo to vymyslel bud nikdy opravdu rychle auto neridil, a nebo nepredpokladal, ze s tim nekdy nekdo pojede rychleji nez 80 mmil za hodinu. Na starem brnenskem okruhu jsem byl zretelne pomalejsi, nez s (letitou) Alfou 75 2.5 V6, ale stejne jsem pak musel chvili sedet v aute. Ten vu... American vedl vyfuky ocelovymi, sirokymi prahy. Efektni... ale ty prahy byly po "projizdce" normalne rozpaleny! A bez opreni se o prah se z toho nedalo vylezt... :-(