Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čistě elektrický Range Rover a Jaguar XJ budou mít zpoždění

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Dvojice elektrických modelů společnosti Jaguar Land Rover měla být už dávno představená, vše se ale nakonec posouvá.

O vývoji nového čistě elektrického Range Roveru se mluví již delší dobu, stejně jako o čistě elektrické verzi nového Jaguaru XJ. Elektrický sedan nové generace už se dokonce i podařilo vyfotit během testovacích jízd, ačkoliv je stále pod silnou vrstvou maskování. O chystaném elektrickém SUV ale prozatím nevíme takřka nic.

Příznivci značky a lidé, kteří hovoří o zákulisních informacích, se prozatím ještě ani nedokážou shodnout, zda půjde o zcela nový elektrický model, nebo jen o čistě elektrický derivát tradičního Range Roveru. Odpověď bychom však měli zjistit během několika příštích měsíců.

Adrian Mardell, šéf automobilky Jaguar Land Rover, měl totiž podle informací Autocaru v nedávném telefonickém rozhovoru s investory zmínit, že premiéra obou strojů je naplánována na říjen a listopad tohoto roku. Pořadí odhalování jednotlivých modelů ovšem neznáme, jakkoliv se dá předpokládat, že první na řadě bude Jaguar.

Původně přitom automobilka plánovala premiéru novinek na měsíce srpen a září, z čehož nakonec sešlo. Kromě dvou elektromobilů sdílejících společnou platformu MLA bychom se však měli dočkat představení ještě jednoho produktu, o kterém Mardell mluvil jako o „MLA MID.“ I ten přitom postihlo zpoždění.

Šéf automobilky měl navíc investory uklidnit, že práce na nové generaci Range Roveru a Range Roveru Sport pokračují podle plánu. Stejně jako práce na zahájení výroby třídveřového Land Roveru Defender 90, jehož výroba byla kvůli pandemii výrazně opožděna.

Během telekonference se navíc měla objevit otázka ze strany některých investičních bank, které zajímalo snížení očekávaných nákladů na vývoj nových modelů. Jaguar Land Rover totiž snížil odhady o cca jednu miliardu liber, což bývá chápáno jak znamení, že se automobilka chystá zaměřit na počet vyráběných modelů a pravděpodobně ho lehce seškrtá.

Řeč však údajně přišla i na nový Defender, který měl potvrdit svou roli hráče, který zcela změní pravidla hry. Automobilka totiž očekává, že se nový Defender časem přiblíží metě cca 100.000 prodaných vozidel ročně. Původně drsný offroad by tak po ekonomické stránce nakonec mohl být skvělým prodejním artiklem, který automobilce zajistí přísun peněz.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

18. 9. 2020 21:15
Tak takové zpožedění je opravdu "katastrofa"...
...která ovšem našemu klimatu jedině prospěje! :-! :-! :-!
https://www.autoforum.cz/…lektrickych-aut/